AcasăLegume si fructeCum se planteaza ardeii: Sfaturi pentru succes garantat

Cum se planteaza ardeii: Sfaturi pentru succes garantat

Cum se planteaza ardeii. In acest material va oferim cateva sfaturi pentru a avea succes in cultivarea acestor legume indispensabile.

Ce pretentii au ardeii la cultivare

Temperatura minima de germinare a semintelor de ardei este de 14-15 grade Celsius, iar cea oprima este de 26-27 grade Celsius. In perioade de vegetatie se recomanda o temperatura de circa 24 grade Celsius. Lumina este si el un factor important pentru plantarea si dezvoltarea ulterioara a ardeilor.

Se recomanda de asemenea soluri usoare nisipo-lutoase, aluviale, cu reactie neutra sau usor acida. In ce priveste culturile premergatoare pentru ardei mentionam: lucerna, mazarea, fasolea, dar la fel de bine merg si radacinoasele.

Pregatirea terenului

Pregatirea solului din toamna prevede maruntirea resturilor vegetale si aratul de zable la 18-25 cm. Toamna se introduc in sol si ingrasamintele organice (15-20 t la hectar). Primavara, pana la plantarea rasadului, solul se mentine curat.

Plantarea rasadului poate incepe cand in sol se ating temperaturi de 15 grade Celsius. Este bine ca rasadul sa aiba varsta de 60-65 zile cand se planteaza, la o adancime de 10-15 cm. Fiecarei plante i se da circa 0,6 l de apa in momentul plantarii.

Cum se planteaza ardeii: Plantarea propriu-zisa

In spatiile protejate moderne, rasadurile pot fi plantare direct in turba (pH 6-6,5), cu microelemente. De ce se planteaza direct in turba? Realizarea unui hibrid dureaza 8 ani, astfel reusim sa facem intr-un singur an doua cicluri de vegetatie.

Citeste si: Cultivare ardei: ghid practic pentru reusita plantatiei

Umiditatea optima este de 70-80%, se vor face zilnic aerisiri. Prima fertilizare este bine sa se faca cu produse pe baza de fosfor, iar dupa aceea se vor folosi fertilizanti solubili NPK + microelemente.

In cazul in care doriti sa folositi niste fungicide naturale se pot utiliza, pentru ardei, tratamente pe baza de alge marine.

Este bine ca rasadul, inainte de plantare, sa aiba 5-6 frunze bine formate.

Irigarea

Dupa ce rasadurile s-au plantat in gradina, ii udam bine, apoi lasam o pauza de circa doua saptamana. Cand incepe sa infloreasca si sa produca fructe, trebuie sa ne asiguram ca ii putem iriga corespunzator.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine