AcasăCulturi bioAfini la container sau ghiveci, solutia perfecta pentru solurile slabe

Afini la container sau ghiveci, solutia perfecta pentru solurile slabe

O plantatia de afin are nevoie de anumite conditii de dezvoltare, in special de un anumit tip de sol. Daca aceste conditii nu pot fi indeplinite in totalitate, exista o solutie extrem de eficienta. Afinul la container sau in ghiveci.

Unul dintre fermierii romani care au apelat la aceasta metoda este si Vasile Starpariu din judetul Bacau, care, in urma cu 7 ani, a ales sa infiinteze o plantatie de afini la container, pe o suprafata de circa 3.000 mp.

Ce inseamna mai exact cultivarea afinului la ghiveci / container?

In primul rand, acest tip de plantatie este recomandat agricultorilor care nu dispun de un sol cu anumite caracteristici suficient de bune pentru o cultura de afin conventionala.

Astfel, cultivarea afinilor se poate realiza in niste ghivece de capacitati mari, de aproximativ 60 litri, pe tot parcursul anului. In ele vom pune pamant optim pentru o plantatie de afini. Locul de instalare a acestor ghivece trebuie sa fie perfect plan. De asemenea, este necesar si in sistem de irigare cu injector de ingrasaminte si picuratoare pentru fiecare planta.

Cum a inceput cultivarea afinilor in ghiveci

Vasile Starpariu a achizitionat in prima faza 300 de plante si a inceput sa le creasca in containerele de plastic. In prezent numarul de plante de afini se ridica la 1.700.

„La inceput nu cunosteam exact prea mult detalii despre afini, dar am prins drag de aceste plante. Am cumparat trei soiuri diferite, Elliot, Bluegold si Duke. Pamantul pe care l-am pus in containere este un pamant de conifere, din zona mea, plus rumegus putred si turba”, spune cultivatorul.

Chiar daca are o plantatie de afini mica, pe o suprafata totala de 3.000 mp, fermierul spune ca din punct de vedere al gustului si dulcetii, afinele sale sunt deosebite, mai ales ca foloseste doar ingrasaminte naturale, fara stropiri.

„Am ales sa cultiv in sistem bio pentru ca afinul are o bogatie imensa de vitamine care ne aduce foarte multa sanatate. Imi doresc sa mai crestem usor plantatia. Oricum, pe an producem o tona de afine, insa cantitatea va creste odata cu maturitatea plantatiei. Afinul la container, cel putin pentru mine, e metoda foarte buna din cauza spatiului. In plus, sunt persoane care vor sa cumpere plante mature de afin”, explica Vasile Starpariu.

Afini la container ghiveci
Afini la container ghiveci

Din punct de vedere al fertilizarii, cultivatorul spune ca foloseste exclusiv gainat uscat sau macerat, paie de grau, orz si tocatura de brad.

Avantajele culturii la container

O asemenea cultura de afini va ofera o mobilitate mult mai mare. De asemenea, o plantatie poate fi realizata si pe terenuri unde solul nu are toate caracteristicile necesare pentru o dezvoltare optima.

Un alt avantaj greu de egalat este ca in cazul aparitiei unei probleme fitosanitare, respectivele plante de afini cu probleme pot fi izolati/mutati mult mai usor.

Cantitatea de ingrasaminte si apa se economiseste, aceasta fiind mult mai bine folosita, strict pentru fiecare planta in parte.

Plantele crescute in acest fel nu au o sensibilitate mai mare decat cei cultivati in mod traditional.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine