Categorii
Stiri APIA

Programul tomata: cum poti lua 3.000 euro/an de la stat

Programul tomata este si in acest an de un real interes pentru fermierii romani, fiind inregistrate un numar considerabil de cereri. Astfel, agricultorii care au tomate in spatii protejate, pe o suprafata de minim 1.000 metri patrati sunt eligibil pentru acest sprijin de la stat.

De curand, Ministerul Agriculturii a decis sa prelungeasca perioada de valorificare a tomatelor pana la 15 iunie 2019, avand in vedere ca, in luna mai, au existat numeroase fenomene meteo nefavorabile pentru fermieri.

Pentru Programul tomata acesta este cel de-al treilea an de implementare, agricultorii aratandu-se multumiti de sprijinul financiar pe care il obtin. Scopul acestui program guvernamental este de a asigura necesarul de consum intern de tomate din lunile de primavara (mai) si pana in iarna (decembrie).

Programul tomata: depunerea cererilor de inscriere

Primul lucru de mentionat, atunci cand vorbim de inscrierea unui fermier in acest program, este momentul in care se pot inscrie. Trebuie precizat ca exista aici doua perioade disponibile.

1. Prima perioada este pana in 20 martie, inclusiv, pentru productiile de tomate valoririficate in perioada ianuarie-mai.

2. A doua perioada este pana in 15 septembrie, inclusiv, pentru productia valorificata in perioada noiembrie – decembrie.

Doresti sa dezvolti o afacere cu un solar de legume? Te invitam sa citesti acest articol.

Fermierii vor depune cererile de inscriere la Directiile pentru Agricultura Judetene.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Inainte de a depune cererea, agricultorii trebuie sa verifice daca sunt in primul rand printre beneficiarii eligibili.

  • producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil în anul de comercializare a producției de tomate;
  • producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008;
  • producătorii agricoli persoane juridice.

Programul tomata: criterii de eligibilitate

De asemenea, exista si niste criterii de eligibilitate pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de sprijinul financiar in valoare de 3.000 euro/an.

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minim 1000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2019“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
  • să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp;
  • să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere;
  • să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative privind comercializarea producției.

Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 27 decembrie 2019, inclusiv.

Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă, pentru Programul tomata.

Ati beneficiat de acest sprijin financiar? Ce parere aveti?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.