AcasăCasa si gradinaTaierile la par: lucrari necesare pentru o productivitate sporita

Taierile la par: lucrari necesare pentru o productivitate sporita

Taierile la par au ca forma naturala predominanta cea conica, motiv pentru care formele de coroana recomandate sunt cele cu ax, combinate, iar la soiurile cu portaltoi de vigoare redusa (gutui), gardul fructifer si fusul tufa.

La par intalnim toate ramurile de rod ale samantoaselor. Pe unele soiuri, precum Untoasa Hardy si Euras (soi de iarna), apare si spinul.

Taierile la par in functie de soiuri

Lucrarile de intretinere, de cultivare si taierile se aplica diferentiat, in functie de soi, varsta, vigoare si capacitate de rodire.

Soiurile de vara (Arpaval ero, Nyari Kalman, Triumf, Napoca, Aromata de Bistrita) sunt mai putin pretentioase si au o crestere viguroasa.

Soiurile de toamna (Wiliams, Untoasa Hardy, Untoasa Bosc) au pretentii moderate si vigoare medie. Soiurile de iarna sunt foarte pretentioase si au o crestere slaba.

In cazul soiurilor Nyari Kalman, Papkorte, Wiliams, Untoasa Diel taierile la par se fac cu masura deoarece nu suporta interventiile drastice, reactia plantelor fiind emiterea puternica de lastari lacomi si alterarea echilibrului de rodire.

Alegerea formei de coroana

Soiurile de par altoite pe portaltoi franc au capacitatea de a creste viguros si in general au coroane mari intre 10 si 15 metri inaltime, precum si de aproape 9 metri in diametru.

Aceleasi soiuri altoite pe portaltoi de vigoare slaba manifesta o crestere moderata, formeaza coroane mici restranse, care nu depasesc inaltimea de 3-4 metri.

Citeste si: Taierea caisului: lucrari importante pana si dupa rod

Datorita dominantei apicale mai accentuate la multe soiuri de par, se recomanda o atentie speciala asupra mentinerii formei conice a coroanei prin taieri mai severe in treimea superioara a coroanei, prin eliminarea ramurilor cu pozitie verticala si prin mentinerea ramurilor cu pozitie oblica.

Citeste si: Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler

Taierile la par: formarea lastarilor

La soiurile de par, in general, se produce in mod natural formarea lastarilor anticipati pe ax.

Fenomentul se observa mai usor la soiurile Untoasa precoce Morettini, Untoasa Bosc, Wiliams, ceea ce permite formarea rapida a coroanei si grabirea intrarii pomilor pe rod.

La majoritatea soiurilor de par exista tendinta de etajare naturala, motiv pentru care se preteaza la coroane etajate.

Comparativ cu marul, parul are capacitatea de a atinge inaltimi mult mai mari, de aceea trebuie sa i se asigure distante de plantare ceva mai generoase pentru a se evita umbrirea.

Cele mai utlizate forme de coroana sunt: palmeta etajata cu brate oblice, fusul subtire.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine