Afacerea cu solarii si, in special, un solar de legume, este o solutie ideala de afaceri pentru o familie care doreste sa traiasca decent, in zona rurala. Cererea permanenta de legume proaspete, precum si profitul care se poate obtine din aceasta activitate atrage tot mai mult atentia tinerilor ce intentioneaza sa investeasca in agricultura.
Pentru a afla mai multe detalii despre ce inseamna munca intr-un solar am discutat cu legumicultorul Daniel Biliciuc (41 ani), din localitatea Mitoc, jud. Suceava, care detine in prezent 4 solarii, lucrand in total o suprafata de 1.800 mp de spatiu protejat.
„Eu de meserie sunt cantaret bisericesc. Mi-am dorit foarte mult sa las ceva copiilor mei si, pe langa asta, sa le pot oferi o mancare sanatoasa. Dupa alte incercari de a face ceva in agricultura – cresterea vacilor, porci si iepuri (am crescut circa 200 de exemplare), am ajuns la ideea de a dezvolta un solar. Am vrut sa fac ceva profesional de la inceput, care ne-a dus la un cost de circa 5.000 euro, pentru o suprafata de 500 mp. Noi, ne-am axat, inca de la inceput pe cultivarea in sistem ecologic, cu produse certificate in acest sens”, a declarat, pentru CultivaProfitabil.ro, Daniel Biliciuc.
Solar legume: valorificare direct de la solar
Impresionat de succesul recoltei pe care l-a avut, chiar in primul an, legumicultorul nu a stat prea mult pe ganduri si s-a extins deja cu alte 3 solarii. Pentru tehnologie si informatii despre soiuri si hibrizi, tine legatura cu Dr. Ing. Costel Vanatoru, cercetator la SDCL Buzau.
„Cu suprafata asta, o familie de tineri din Romania, daca s-ar apuca de o asemenea afacere, s-ar putea intretine decent. Noi, avem norocul ca in zona noastra nu sunt prea multe solarii. De asemenea, avand mai multe soiuri si hibrizi, oferim inclusiv sortimente de legume cu un gust traditional, la fel ca cele de gradina. De aceea toata marfa o dam de la solar. Familia noastra produce circa 10-15 tone de legume anual”, ne-a mai povestit agricultorul.

Solar legume: cum alegem locul ideal
O recolta bogata de legume intr-un solar este data de mai multi factori. Unii dintre acestia, de fapt o mare parte, se refera la locul in care alegem sa construim spatiul protejat. In primul rand, un solar ar trebui sa fie dispus pe lungime Nord-Sud, astfel incat razele solare sa „bata” pe randuri, cat e ziua de lunga.
Pe langa acest aspect, trebuie sa ne asiguram ca nu exista copaci in preajma, care sa umbreasca acoperisul solarului. De asemenea, spatiul protejat ar trebui sa fie construit pe un loc usor inalt, pentru a nu fi inundabil, si usor in panta, pentru ca apa sa se scurga. Nu uitati sa ancorati bine solarul de pamant, pentru zilele cu vant puternic.
Un alt amanunt care nu trebuie uitat se refera si la inaltimea solarului. Astfel, ca sa lucram cu echipamente agricole ne este necesara o inaltime de circa 2 m. Aerisirea solarului legume este totodata si ea foarte importanta. Se poate opta intre gurile de aerisire de la capetele spatiului protejat, ori pe un sistem cu macara care ne va permite sa ridicam folia. Acest al doilea sistem este mai scump.
Solar legume: culturi pe care putem miza la inceput
Culturile pe care poate miza un tanar fermier intr-un spatiu protejat sunt cele traditionale: rosii, ardei, vinete, castraveti. Daniel Biliciuc recomanda sa se puna cate putin din fiecare, pentru ca tanarul agricultor sa invete cat mai multe din cultivarea legumelor.
„Noi, in solarii, avem tomate, ardei kapia, ardei gras, vinete si castraveti. La tomate avem cativa hibrizi pentru productie, dar avem de asemenea si seminte de rosii deosebite, precum rosile negre, tip ananas, cherry negre, rosii para, rosia tigrata, in doua culori, chiar si Inima de bivol. Sortimente foarte gustoase. La vinete avem 4 sortimente: vanata normala, neagra, aveam cea alba, foarte gustoasa, vanata tigrata 2 culori rosu cu alb si vanata violet, rotunda. Anul trecut, pe langa legume, am cultivat si plante aromatice, cat si castravetele amar, foarte bun pentru diabetici. Incercam sa aducem an de an sortimente noi”, ne-a mai spus legumicultorul.
„Cel care are un solar legume si este la inceput, eu i-as recomanda sa puna 2-3 legume, sa invete cat mai multe. Bineinteles, cultura de tomate e relativ usoara, mai putin partea de copilire. Rosia de exemplu are nevoie de un sol mai acid un pic, de circa 6 pH, ardeiul are nevoie in schimb de un sol mai alcalin – de circa 6,5-7 pH”, ne-a mai explicat Daniel Biliciuc.

Solar legume: dotarile necesare
Multitudinea de modele de solar legume ii poate pune in incurcatura pe cei neinitiati in acest domeniu. Exista insa o serie de recomandari pentru cei care vor sa porneasca o asemenea afacere.
In primul rand sunt recomandate constructiile metalice, deoarece au o rezistenta de aproape 20-30 ani. De asemenea, Daniel Biliciuc recomanda utilizarea structurilor pe baza de teava zincata, pentru a nu pierde folia la 2-3 ani.
„Iarna, mare lucru nu putem face, deoarece aici temperaturile sunt foarte scazute. Incepem de la sfarsitul lui ianuarie sa semanam ridichi, salata, la sfarsit de februarie. Avem un modul de solar care il incalzim cu o soba cu rumegus, mai profesionala. Putem pune circa 20 de saci de rumegus, incalzim pentru rasaduri. Incepem de la 10 martie semanatul rasadurilor. Noi producem si rasaduri de vanzare. Avem nevoie de o temperatura optima pentru germinarea semintelor. Avem o soba pe rumegus, cu niste burlane de inox pe lungimea solarului. Incalzeste suficient. Am putut produce 70.000 de rasaduri la alveola. Anul acesta la sfarsitul lunii martie am avut – 22 grade, in fata solarilor”, ne-a povestit Daniel Biliciuc.
O varianta mai ieftina de structura este cea din lemn sau din tevi PVC (plastic), insa acestea se adreseaza mai mult spatiilor protejate pentru o gospodarie, nu pentru un solar profesional.

Solar legume: materialul foliei
Cand construim un solar de legume trebuie sa alegem cu atentia si materialul foliei de acoperire. In general, se folosesc astazi foliile din polietilena, de obicei rezistente. O folie trebuie sa aiba capacitatea sa permite plantelor sa faca fotosinteza (gradul de transparenta), dar si sa blocheze pierderile de caldura (aditiv IR).
Grosimea foliei este in general de circa 0,15 mm, care are o durata de viata de aproape 6-7 ani.
Cu toate acestea, viata de legumicultor nu e una prea usoara in Romania. Daniel Biliciuc ne-a confirmat, inca o data, greutatile pe care le au producatorii care vor sa vanda in piete.
„Eu, ca producator, am incercat sa prind o taraba in piata, insa pur si simplu nu am avut sanse. Am auzit ca sunt persoane care au certificat de producator, dar stau la apartament”, ne-a spus fermierul.

Solar legume: ce venituri putem avea si ce profit ne ramane
Un horticultor incepator, care pune la punct un solar legume, de circa 400 mp, poate face, chiar in primul an, aproximativ 3 – 3,5 tone.
„La un pret mediu de 4 lei pe kg, ajungi cam la 12.000 lei. Circa jumatate din venit reprezinta banii pe care i-ai investit, asa ca ramai cu jumatate din suma. La un solar, suma nu e prea mare, dar la 4 solarii, se aduna”, afirma legumicultorul.
Cel mai mare profit pentru cineva cu un solar legume este in perioada primaverii, deoarece preturile cresc pe baza consumului mai mare.
Pentru cei care doresc sa inceapa cu o cultura de tomate de exemplu, specialistii recomanda sa se planteze in luna martie, eventual cu putina incalzire, momentul recoltarii fiind in jurul datei de 15 iulie, cand preturile sunt ceva mai bune.
De asemenea, se poate miza pe culturi cu ciclu prelungit, care ajuta legumicultorul sa nu mai apeleze la defrisari. In prezent exista seminte si hibrizi care pot fi cultivati pe o perioada de 9-11 luni, oferind o cantitate mai mare.
La nivel national, exista circa 7.000 de hectare de spatii protejate.
Ati incepe o asemenea afacere agricola? Ce planuri in acest sens aveti? Suntem bucurosi sa va oferim recomandari. Lasati-ne mesajul dumneavoastra in sectiunea de comentarii.
[…] Solar legume, afacerea ideala pentru o familie din mediul rural […]
[…] Solar legume, afacerea ideala pentru o familie din mediul rural […]
Citez,, recomanda sa se planteze in luna martie, eventual cu putina incalzire, momentul recoltarii fiind in jurul datei de 15 iulie”Ce naiba plantezi de tine atât? La rosii în mai deja recoltei cine a făcut acest articol are habar de asta sau doar știe sa facă un articol.
Salut.As dori si eu sa incep o afacere mica cu rosii,as dori sa stiu de cati bani as avea nevoie sa investesc.Va multumesc.
doresc sa primesc informatii utile pt. infiintarea unui solar informatii de la alegerea semintei pina la plantarea rasadurilor si mai departe pana la productia finala va multumesc
va rog sa ma contactati pe Mail.
Bună ziua as dori sa încep și eu o afacere cu un solar că-ți bani as avea nevoie pentru început și cum as putea face cu fonduri europene
Va salut.sunt interesat de aceasta afacere,detin un teren de circa 6000mp,cum as putea obține mai multe informații?multumesc anticipat
Bună ziua, vă mulțumesc pentru toate informațiile pe care ni l-ați dezvăluit dar aș dori dacă se poate să-mi mai dați câteva idei cum să încep .Mulțumesc