Iarna este dificil sa ne bucuram de prospetimea ierburilor aromatice si a verdeturilor, insa, cu metodele de conservare potrivite, le putem pastra intr-o stare cat mai aproape de cea naturala si putem sa dam gust mancarurilor pe care le pregatim in sezonul rece.
In cele ce urmeaza va voi face cunoscuta o metoda de pastrare a leusteanului pe durata sezonului rece.
In prima etapa se culege leusteanul si apoi se rup frunzele de pe ramuri. Noi avem nevoie doar de frunze pentru conserve, ramurelele care ne raman se pot folosi pentru prepararea diferitelor bauturi cu beneficii multiple pentru cei care sufera de boli de rinichi.
Dupa ce se culeg frunzele de pe ramuri, se pregatesc cateva borcane potrivite ca marime si in ele se pun frunzele de leustean tocate marunt pentru a intra o cantitate cat mai mare. Bineinteles ca puteti sa puneti si frunzele intregi sau taiate nu foarte marunt, potrivit canalului de Youtube In Bucătărie la Zidana Uzakovna Rețete ușoare.
Recomandabil ar fi sa presati bine cu degetele frunzele de leustean pentru a nu ramane spatii in interiorul borcanului.
Intr-un bol de marime potrivita se pune sare grunjoasa intr-o cantitate moderata, iar apoi, cu o lingurita, se presara in fiecare borcan de leustean. Pentru un borcan de 700 grame 1 lingurita de sare este suficienta. Dupa ce terminam de pus sarea, pregatim otet de mere de 9% si turnam in fiecare borcan o cantitate suficienta cat sa se acopere leusteanul.
La final sigilam fiecare borcan cu capace de plastic si le depozitam intr-un loc racoros si intunecos.
Cand dorim sa folosim leusteanul din aceste conserve, desfacem borcanul, scoatem frunzele si le spalam bine inainte de a le adauga in mancare. Vom observa ca ele s-au pastrat foarte bine in borcan si ca au aceeasi prospetime pe care o au frunzele proaspat culese de pe ramurele.
Citeste si: Cand se seamana patrunjelul: sfaturi practice