Categorii
Casa si gradina

Ulei horticol: cand si la ce pomi il putem folosi cu succes

Ulei horticol – este un produs care are un efect de insecticid impotriva mai multor daunatori. Acesta se poate folosi cu succes asupra unor specii de pomi fructiferi, insa nu la toate. De asemenea trebuie evitata utilizarea uleiului horticol in combinatie cu fungicide.

Ce este mai exact uleiul horticol

Fiind la baza un produs realizat din petrol, acesta are o componenta chimica. Totusi, utilizarea uliului horticol, in anumite faza de dezvoltare ale pomilor fructiferi are un efect de protectie sporit.

Mai exact, acesta ajuta dizolvarea unei substante cu efect insecticid – imidacloprid.

Tratamentele cu insecticide dizolvate in ulei horticol au capacitatea de a elimina in buna masura forme hibernate ale mai multor daunatori precum acarieni sau afide, precum si a paduchelui de San-Jose.

Merita precizat insa ca utilizarea acestor tip de insecticide (cu ulei horticol) nu elimina complet daunatorii, insa are un efect foarte bun in diminuarea masiva a lor. Astfel, tratamentele viitore vor fi mai putine.

Perioada optima de aplicare

Pentru o eficienta cat mai buna, tratamentele realizate cu ulei horticol ar trebui realizate toamna sau primavara cat mai devreme.

Esential de stiut pentru pomicultori este ca aplicarea trebuie facuta spre finalul repausului vegetativ si inceputul dezmuguritului.

Trebuie evitata aplicarea dupa dezmugurit, deoarece sunt sanse mari ca lastarii tineri sa aiba de suferit. Totodata, este bine ca uleiul horticol sa fie aplicat dupa ce in prealabil s-a realizat toaletarea copacilor.

Se va realiza tratamentul doar atunci cand vremea este buna, iar temperatura aerului depaseste 6-7 grade Celsius.

Ulei horticol: Alte restrictii de aplicare

Cum precizam si la inceputul articolului, se va evita amestecarea uleiului horticol cu produsele pe baza de fungicide. De asemenea, este bine sa lasam o pauza de 7- 10 zile intre tramanetul cu uleiu horticol si cele cu produse pe baza de cupru sau sulf.

Va recomandam de asemenea sa respectati toate instructiunile producatorului respectivului tratament.

Pomii la care putem aplica tratamentul

Este bine sa cunoastem faptul ca uleiul horticol se preteaza mai mult pentru anumite specii de pomi fructiferi, spre exemplu la mar, gutui, par. Pe de alta parte, se poate utiliza si la cires, visin, prun sau cais, insa doar daca ne-am confruntat in anul trecut cu invazii puternice de afide sau acarieni.

Va recomandam sa cumparati ulei horticol doar de la distribuitorii autorizati, pentru a nu avea de-a face cu produse diluate sau expirate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.