AcasăLegume si fructeUdarea pomilor fructiferi dupa plantare: respecta aceste reguli!

Udarea pomilor fructiferi dupa plantare: respecta aceste reguli!

Udarea pomilor fructiferi dupa plantare este esentiala pentru o crestere armonioasa, cat si pentru a preintampina anumite boli. Va vom oferi in acest material sfaturi practice pentru a calcula cat mai bine ce cantitate de apa este necesara pentru pomii pe care ii aveti in gradina.

Cum pregatim solul pentru udare

Toate lucrurile au un inceput, la fel si modul in care udam pomii. Este asadar important sa realizam un sant (uluc) in jurul pomului, pentru a-l uda corect. Putem sa cream o raza de circa 50 cm in jurul pomului, conform sfaturilor oferite pe canalul de Youtube, Sezon Agricol.

Cu sapa tragem pamantul din interior spre exterior. In acest fel formam „o buza” mai mare in jurul santului, pentru a nu exista riscul ca apa sa se scurga in exterior. Dupa ce ati udat e bine sa acoperiti acest sant cu resturi vegetale, pentru a impiedica evaporarea apei.

Pe langa eficienta la irigat, formarea acestui mic sant ne ajuta si sa curatam buruienile din jurul pomului.

Udarea pomilor fructiferi dupa plantare: Cata apa turnam la un pom?

Cantitatile de apa necesare pentru pomii fructiferi pot depinde de mai multi factori: incepand cu specia plantata, conditiile meteo si terminand, fireste, cu tipul solului.

Vom detalia cateva aspecte pentru udarea pomilor dupa ce au fost plantati, apoi vom oferi sfaturi si pentru udarile ulterioare, in timpul perioadei de vegetatie.

Perioada imediat urmatoare dupa plantare: Pomii noi au niste radacini slab dezvoltate, iar perioadele secetoase ii pot destabiliza rapid. In primavara, de exemplu, este bine sa fie udati saptamanal cu 20-30 litri. In toamna, spre finalul lunii septembrie, pomii nu se mai iriga, pentru a-i ajuta astfel sa intre in perioada de repaus vegetativ.

Iata cateva sfaturi de udare a pomilor in perioada de vegetatie: In general se pot unda pomii cu 5-6 galeti de cate 10 litri fiecare, la un metru patrat. Asta inseamna 50-60 litri pe metru patrat.

udarea pomilor fructiferi sfaturi
Udarea pomilor fructiferi sfaturi utile. FOTO: Sezon Agricol, canal YouTube.

Cantitatea de apa insa trebuie adaptata la tipul de sol. Un pamant nisipos aproape ca va cere mereu sa-l uzi, niciodata nu-i va fi suficient. Apoi, cel lutos retine apa, in acest caz trebuie sa avem grija sa punem mai putin, deoarece exista riscul ca radacinile sa putrezeasca.

Cei care au cernoziom se pot considera mai norocosi, putand sa respecte cantitatile de 50-60 litri mentionate anterior. In rest, ar trebui adaptat, in plus sau in minus, in functie de tipul solului.

Cum calculam cata apa trebuie sa punem la un pom?

Este de fapt foarte usor sa calculezi necesarul de apa al unui pom. Trebuie doar sa apelam la putina matematica.

In primul rand, vom masura raza coroanei pomului. Stim ca radacinile pomului se raspandesc in raza coroanei sale. In exemplul meu aceasta raza are 1 metru. Vom folosi PI, care stim ca are valoarea de 3,14. Si inmultim: avem 3,14 metri patrati, deci practic pe aceasta suprafata radacinile se vor extinde. Astfel, voi inmulti 3,14 cu 50 litri (necesari pt. 1 mp). Rezulta astfel 157 litri de apa.

Cu aceasta formula simpla va puteti calcula singuri necesarul de apa la fiecare pom, in functie de dimensiunea sa.

Trebuie sa mai precizam cateva lucruri importante, potrivit sfaturilor de pe Sezon Agricol: irigarea trebuie facuta rar, dar bine, pentru a umezi tot sistemul radicular.

Citeste si: La ce distanta se planteaza pomii fructiferi pentru o prindere garantata

Este gresit sa irigam in fiecare zi cate putin. In acest mod nu facem nimic altceva decat sa stimulam sistemul radicular superior, acesta fiind cel mai rapid si puternic afectat in cazul secetelor sau a inghetului.

La cat timp se uda pomii fructiferi dupa plantare

Este bine ca pe parcursul unui sezon de vegetatie sa irigam pomii de 3 ori. Prima irigare o facem la 5 zile dupa ce florile din pom s-au scuturat si incep sa cada. A doua irigare o facem in luna iunie si a treia la sfarsitul lunii iulie, inceput de august, atunci cand porneste al doilea ciclu de crestere la pomi.


gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine