Categorii
Legume si fructe

Lumina pentru tomate: factorii care influenteaza dezvoltarea

Lumina pentru tomate, temperatura solului si a aerului, apa, precum si elementele nutritive disponibile, toate influenteaza capacitatea de crestere a rosiilor.

Se cunoaste faptul ca tomatele au un anumit grad de rusticitate si au astfel capacitatea de a se adapta unor conditii de mediu usor diferite. Cu toate acestea, pentru a ne asigura ca avem o productie ridicata trebuie sa le asiguram rosiilor anumite conditii de crestere si mediu.

Lumina pentru tomate, unul dintre principalii factori

Lipsa luminii poate afecta negativ tomatele, in functie de nivelul de privare, precum si de fenofaza plantei. Iata cateva exemple concrete.

Lumina insuficienta in faza de rasad poate provoca o sensibilizare a plantelor si o intarziere a procesului de fructificare. De asemenea, in faza infloritului si a legarii fructelor, lipsa luminii va cauza avortarea florilor si chiar desprinderea fructelor formate intr-un stadiu incipient.

Lipsa luminii afecteaza tomatele si in cadrul fazei cand fructele sunt la dimensiuni normale, dar verzi. Pur si simplu, se intarziaza maturarea tomatelor.

O lumina din abundenta asupra tomatelor, inclusiv din faza de rasad, le va ajuta sa fie viguroase si sa aiba o rezistenta sporita la boli. De asemenea, cresterea va fi una mai rapida la fel si maturarea.

Temperatura necesara pentru tomate

Temperatura este cel mai important factor de dezvoltare pentru rosii. In primul rand vom vorbi despre temperatura de germinatie, care apare intre intervalul 10 – 25 grade Celsius. Cu cat ne apropiem de valoarea superioara, cu atat procesul de germinatie va fi mai rapid si puternic.

Temperaturile din afara intervalului vor afecta de cele mai multe ori negativ planta, in cadrul procesului de germinatie.

Temperatura optima a aerului este o alta variabila importanta pentru cei care cultiva tomate. Putem spune ca de la samanat si pana la rasarit temperaturile optime ale aerului sunt intre 23 si 25 de grade Celsius, in timpul zilei.

Apoi, in mod optim, acestea ar trebui sa descreasca cu circa 10-11 grade, pentru o saptamana de la rasarit. Pana la plantarea, temperaturile se pot stabiliza in jurul valorii de 19-20 de grade Celsius

De la plantare pana la inceputul fructificarii (22-25 grade Celsius), iar in perioada fructificarii pana la 27 de grade Celsius.

Apa

Apa are o influenta asupra cultivarii tomatelor din perspectiva calitatii fructelor.

Se recomanda o umiditate a solului de circa 60% pana la formarea fructelor, apoi de circa 80%. Mare atentie la faza de maturare a fructelor. Nu trebuie sa avem un exces de umiditate in sol (mai ales dupa o perioada secetoasa), pentru ca riscam craparea fructelor.

Tomatele se dezvolta si rodesc bine pe soluri bogate in substante fertilizante: N total 0,12%, P2O5 mobil 1,5-20 mg la 100g sol, K2O schimbabil 12-15 mg la 100g sol, la care se adaugă elementele nutritive din cantitatea de 5-6% humus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.