Suffolk, rasa englezeasca de oi care i-a cucerit pe romani

1
736
Suffolk, rasa de oi de carne
Suffolk, rasa de oi de carne

Rasa Suffolk dateaza inca din anii 1790 si, usor-usor, cu trecerea timpului, aceasta s-a raspandit pe mai toate continentele. Fireste, de provenienta englezeasca, rasa s-a dezvoltat cel mai mult in Europa si, in ultimii ani, a ajuns tot mai mult si in Romania.

Nu putini sunt crescatorii de pe meleagurile autohtone care s-a declarat impresionati de calitatile acestei rase de carne. Va prezentam in cadrul acestui articol povestea unui crescator roman de oi care a ales sa se dedice Suffolk-ului englezesc.

In judetul Brasov, in comuna Prejmer mai exact, exista un crescator de oi indragostit de rasa Suffolk. Dumitru Draghici a pornit initial cu 10 exemplare cumparate din Ungaria, apoi a decis la scurt timp sa mai cumpere 20 de oi. Cele din urma l-au costat nu mai putin 500 de lire exemplarul. Spune insa ca prolificitatea mare, viteza rapida de crestere a mieilor si, nu in ultimul rand, calitatea carcasei, au fost argumentele care l-au facut sa investeasca in rasa de oi Suffolk.

Oile Suffolk: greutate si caracteristici

“Ma intereseaza sa ma ocup doar de rasa pura Suffolk. Spun asta deoarece am avut cateva exemplare care nu erau rasa pura englezeasca. Chiar daca familia mea are o vechime ca sa spun asa in cresterea raselor de oi romanesti, precum Turcane si Tigaie Ruginiei, eu, personal, am vrut sa intru un contact si cu alte rase, sa vad diferentele, mai ales ca si piata cere acum mai mult carne”, spune crescatorul.

“Despre Suffolk va pot spune ca are o greutate medie de circa 90-100 kg, in cazul oilor, si undeva pe la 150-160 kg, in cazul berbecilor. Se bucura daca stau la umbra si primesc apa si mancare, deci stabulatia le prieste. Astfel, lipsa miscarii rezulta in acumularea unei greutati mai mari”, spune Dumitru Draghici.

Suffolk, rasa de oi de carne
Suffolk, rasa de oi de carne

Prolificitate de aproape 200% la a doua fatare

Pentru crescatorii de ovine prolificitatea este un factor esential atunci cand aleg sa investeasca sau nu intr-o rasa. De exemplu, la Suffolk, prolificitatea este de aproximativ 160% la prima fatare si de chiar 200% daca vorbim de oile la cea de-a doua fatare.

“Numarul efectivului are si el o influenta destul de consistenta asupra prolificitatii. Din experienta mea, la 40-45 de oi, cam acesta e numarul suficient, ai un berbec. Un numar prea mare de oi la un singur berbec iar nu e in regula. Putem avea fatari la 7-8 luni daca tinem berbecul intre ele. Ca si perioada de monta aceasta se situeaza intre septembrie si mai”, afirma crescatorul brasovean.

Exemplarele din aceasta rasa au in medie o durata de viata cuprinsa intre 11 si 13 ani.

Greutatea la nastere

Numarul mieilor Ovine la prima fătare Ovine mature
Un făt 5.2 kg 5.6 kg
Gemeni 4.2 kg 4.7 kg
Tripleţi 3.7 kg 4.0 kg

Informatiile din tabel au fost preluate de pe site-ul suffolk.ro

Oile Suffolk: greutatea mieilor si calitatea carnii

Cei care cresc oi sunt interesati in primul rand de randamentul de crestere. De aceea, trebuie sa mentionam ca un miel Suffolk ajunge la o greutate de circa 30 kg, la 8 saptamani. In 3 saptamani acesta poate ajunge pe la 70 de kilograme.

“Deoarece vorbim de o rasa de carne, trebuie sa spunem ca masa musculara se regaseste intr-o proportie mare, grasimea fiind redusa. De asemenea, si gustul carnii este deosebit. Daca ar fi sa vorbim si de preturi, carnea oilor Suffolk o poti vinde cu circa 50% mai scump decat rasele romanesti. Plus ca Suffolk-ul reuseste sa acumuleze in greutate ceva mai mult decat rasele autohtone”, ne-a mai spus crescatorul.

Chiar daca oile Suffolk nu sunt recunoscute ca o rasa de lapte, exista cativa crescatori care folosesc laptele pentru a crea branzeturi de lux. Asta deoarece laptele de oaie are o cantitate dubla de proteine fata de laptele de vaca.

Cu ce hranim oile din aceasta rasa

Orice rasa isi are propriile caracteristici si nevoi, de aceea crescatorii trebuie sa cunoasca si hrana pe care ar fi bine sa le-o ofere exemplarelor din aceasta rasa.

“Nu sunt pretentioase la hrana, eu le dau fan de lucerna, ovaz, orzoaica, paie de orz. Rareori le mai dau si grau germinat, insa incerc sa stau departe de tot ce inseamna concentrare. Pe langa mancare au nevoie de o aerisire adecvata a adapostului si de multa lumina. Trebuie ferite de umezeala”, afirma Dumitru Draghici.

Suffolk, rasa de oi de carne
Suffolk, rasa de oi de carne

Istoria rasei de oi Suffolk

Prima atestare a rasei Suffolk dateaza tocmai din 1797. Incepand cu 1888, exemplarele din aceasta rasa au ajuns pe majoritate continentelor, in special in Statele Unite, precum si in Canada. Suffolk-ul este rezultatul unei incrutisari din alte doua rase, mai exact Norfolk, o rasa de oi cu coarne, si un berbec din rasa Southdown.

Este una dintre rasele de oi de carne cu cea mai mare viteaza de crestere. Nu de putine ori, berbecii Suffolk sunt folositi la ameliorarea raselor locale.

Citeste si:

Solar legume, afacerea ideala pentru o familie din mediul rural

Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here