O familie din Piatra Neamt a simtit ca are capacitatea sa inceapa o afacere cu produse traditionale. Astfel, s-au apucat sa produca in prima faza dulceata si zacusca dupa niste retete vechi de pe vremea strabunicilor.
„Sunt cativa ani de cand realizam zacusca si dulceturi, asa cum faceau strabunii nostri, cum am vazut la parinti. Sunt o femeie careia ii place sa gateasca. Am pornit totul intr-un moment mai delicat, cand trebuia sa incepem un nou drum. Prin urmare am luat cea mai buna decizie”, ne-a povestit Valentina Lungu.
Peste 40.000 de borcane vandute intr-un an
Dupa ce a fost sustinuta si incurajata de prieteni sa inceapa aceasta noua afacere, Valentina Lungu a lansat brandul Vrancioaia.
Astăzi, cei care vor să-și amintească gusturile tradiționale românești pot apela la produsele brandului Vrâncioaia, de la zacuscă de vinete, de ghebe, de ciuperci și de fasole, la dulceață de cireșe amare, de cireșe albe, de vișine, de căpșuni, de zmeură, de afne, de mure.
„Am plecat de la câteva sute de borcane pe care le făceam toamna și anul trecut am vândut aproape 44.000 de borcane. Pentru o afacere de familie și pentru un lucru făcut de mână este foarte mult. De la coacerea ardeilor, alesul ghebelor, curățatul peștilor, etichetarea, pusul în borcane, spălarea borcanelor, absolut totul se face la mână”, afrmă producătoarea.
Pe lângă familie, care i-a venit în ajutor încă de la început, au fost nevoiți să angajeze personal suplimentar. Astfel, în prezent, la SC Vrâncioaia Tradițional SRL sunt trei angajați.
Produsele realizate la Piatra Neamț se pot găsi astăzi în întreaga țară. „Avem un contract cu un lanț de hipermarketuri, dar și cu supermarketuri. De ani de zile desfășurăm un contract cu Auchan, findcă ei sunt cei care ne-au susținut în ceea ce facem, au promovat micii producători și, din punctul meu de vedere, au fost corecți față de noi. Au mai existat propuneri din partea mea către alte societăți, dar acolo nu era plătită munca și nu se poate lucra așa. Mai mult, avem contract cu Agricola Internațional Bacău pentru magazinele din țară”, a menționat Valentina Lungu.
Mai mult, dacă inițial nu avea încredere în comerțul pe internet, astăzi are propriul magazin online pentru distribuție. Astfel, cu un simplu click, clienții din întreaga țară, dar și de peste hotare, pot achiziționa produsele ce păstrează gustul tradiției.
Afaceri cu produse traditionale: Nouă produse reatestate deja
Valentina Lungu și-a atestat, în 2011, toate produsele ca find tradițional românești, dar conform noului Ordin nr. 724/29 iulie 2013 a fost nevoită să și le reatesteze. Din cele 20 de preparate pe care le produce, a reușit deja reatestarea a nouă dintre ele și trimiterea documentației pentru alte câteva, potrivit revistei Romania Rurala.
„Reatestarea nu a fost grea pentru noi. S-a făcut o documentație, dar nu a fost totul atât de ușor și întâmplător ca prima dată. Noi am avut toate produsele atestate chiar în 2011, dar a intervenit noul ordin și atunci s-a cerut reatestarea produselor după niște criterii mult mai stricte. Produsul trebuie întra-devăr să fie autentic tradițional, să respecte niște norme și să aibă o poveste în spate. Iata cateva aspecte importante pentru cei care doresc sa initieze afaceri cu produse traditionale”, ne-a povestit producătoarea, care se gândește să apeleze și la fondurile europene.
Secretele dulceții de căpșuni Vrâncioaia
Deși nicio gospodină nu-și va divulga vreodată toate secretele – sintagmă adecvată și în cazul producătorilor – Valentina Lungu ne-a dezvăluit însă câteva dintre ele. Astfel, dulceața de căpșuni tradițional românească trebuie făcută doar din căpșuni românești.
„Căpșuna sănătoasă, coaptă de razele soarelui pe pământ românesc – acesta este primul lucru pe care-l cere o dulceață de căpșuni tradițională. Căpșuna românească are o altă structură, aromă și dă o omogeneitate dulceții pentru că se rupe ușor când o ferbi. Nici nu se zdrobește, dar nici nu rămâne întreagă”, ne-a povestit producătoarea.
Chiar dacă la făbricuța din Piatra Neamț a Valentinei Lungu se produc anual câteva sute de kilograme de dulceață de căpșuni, niciodată nu se fierb mai mult de două sau maximum trei kilograme de fructe odată, pentru a nu-și schimba culoarea sau a-și pierde aroma.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro