AcasăApiculturaLucrari apicole importante in stupina, toamna

Lucrari apicole importante in stupina, toamna

Activitatea in sezonul de toamna incepe cu revizuirea cuibului, dupa culesurile din timpul verii pentru a stabili: prezenta matcii si calitatea ei, numarul de faguri cu puiet si numarul fagurilor cu miere si pastura.

Alte lucrari impuse dupa constatatile survenite in urma revizuirii familiilor care au terminat culesul:

  • inlocuirea neintarziata a matcilor necorespunzatoare;
  • stimularea familiilor in vederea populatiilor de albine intrate in iarna. Reformarea si indepartarea fagurilor cu defecte;
  • revizuirea fagurilor cu pastura in stup;
  • reducerea spatiului din stup in vederea pastrarii caldurii;
  • hranirea stimulatoare toamna si completarea rezervei de hrana pentru iarna, precum si unirea familiilor slabe.

Majoritatea lucrarilor semnalate sunt cunoscute de majoritatea apicultorilor, insa aducem cateva completari.

Cunoscand ca familiile cu matci tinere inregistraza un consum mai redus de hrana, apicultorul se va ingriji sa doteze familiile cu matci de un an. Existenta fagurilor cu pastura in stup are influenta foarte buna asupra rezistentei albinelor la frig, aceasta avand un potential energetic crescut.

Se vor lua masuri de impachetare a stupilor pentru pastrarea caldurii in conditiile iernarii in spatiul liber.

Hranirea albinelor la inceputul sezonului rece

Totodata, se vor avea in vedere hranirile masive si completarea rezervelor in cazul familiilor slabe, al roiului format in vara, cu faguri de miere insuficienti. Administrarea hranei va fi efectuata in maxim 5-6 zile cand se da circa 5 kg de sirop in concentratie de 1:1, pentru ca albinele sa-l poata transforma in miere in care scop au la dispozitie 2-3 zile.

Toamna se realizeaza si hranirea suplimentara in care se poate adauga substante proteice. In acest caz se administreaza 200 – 300 ml sirop de familie. Adaosul de proteine va fi format din 100 ml lapte smantanit la un litru de sirop sau un pachet de drojdie uscata la 5 litri sirop.

In ceea ce priveste unirea familiilor de albine inaintea iernarii precizam doar ca aceasta operatiune se va face numai dupa ce matcile au incetat de a mai depune oua.

Activitatea de iarna

Acesta este sezonul in care contributia stuparului la ingrijirea albinelor este minima, constand mai ales din controlul prin ascultarea stupilor urmand sunete provenite din miscarile albinelor din ghem.

Citeste si: Manualul apicultorului: calendarul lucrarilor in stupina

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine