AcasăBovineTipuri de adaposturi si grajduri pentru vaci

Tipuri de adaposturi si grajduri pentru vaci

Adaposturile pentru bovine pot fi caracterizate dupa mai multe criterii, insa cele mai importante se refera la: modul de intretinere (adaposturi cu intretinere legata sau libera), sistematizarea adaposturilor (pavilioane, compact si etajat), precum si pentru tipuri de productie (carne de vitel, manzat, taurasi etc.).

Adaposturi bovine cu intretinere legata

Adaposturile cu capacitate diferita, in functie de forma de productie si sistemul de ingrasare (4, 10, 20, 40, 60, 80, 100, 120 locuri etc.). Animalele sunt dispuse pe 1,2,3 sau 4 randuri.

Aceste adaposturi se folosesc cu precadere in exploatarea semiintensiva, in exploatarea vacilor de carne care alapteaza, in sistemul mixt de ingrasare (la pasune, cu finisare la adapost) si pentru reconditionarea animalelor adulte.

Domeniile functionale ale adapostului cu intretinere legata sunt urmatoarele: loc de stationare, zona de furajare si adapare si loc de receptie si evacuarea dejectiilor, precum si de circulatie a animalelor, mijloacelor de transport si a oamenilor.

Locul de stationare. In acest loc bovinele isi petrec timpul in statiune si decubit, pentru rumegare si odihna. Acesta este format din stand, sistem de legare, despartituri si limitatoare greban.

Standul. In general, dimensiunile standului difera in functie de varsta, sex, dezvoltare corporala, sistem de ingrasare etc., astfel:

  • la ingrasarea intensiva a tineretului taurin se utilizeaza animale sub 300 kg, lungimea standului de 120 – 130 cm, iar latimea de 85 – 90 cm si cele de 300 – 600 kg, lungimea de 140 – 160 cm si latimea de 90-110 cm. In mod frecvent se utilizeaza standul scurt, completat posterior cu gratare amplasare pe canale de evacuare a dejectiilor.
  • la ingrasarea bovinelor reformate, standul, la cele doua grupe de animale, au lungime de 130-160 cm si latime de 90 cm, respectiv 100-110 cm, iar in cazul standului completat posterior cu gratar, la animalele adulte, lungimea ajunge la 180-220 cm.

Pardoseala standului. Aceasta poate fi confectionata din caramida, lemn, asfalt, semiplastic, beton cu covor de cauciuc etc. Pardoseala incompleta pentru taurasi este prevazuta anterior plina (40-50 cm), perforata (80-110 cm) si gratarul din fonta (80 cm) – posterior, pentru receptia dejectiilor sau plina anterior (70 cm) si gratar din beton armat, prefabricate ori metal – posterior.

La femele, gratarul posterior standului, utilizat pentru receptia dejectiilor si circulatia animalelor, se recomanda sa aiba profil in forma de T, pe o latime de 22 cm, ca animalele sa calce mai sigur, iar pe restul de 58 cm sunt indicate profile rotunde, care permit o mai buna cadere a dejectiilor in canalul de evacuare.

La bovinele adulte, pardoseala plina este de 110-140 cm si gratarul posterior de 70-80 cm. Pardoseala standului trebuie sa aiba de asemenea o panta de 2%.

Sistemul de legare. Acesta se coreleaza cu tipul de stand. Legarea frecvent folosita in ingrasatorii este cea verticala. In acest scop se foloseste lantul Grabner, rezistent, prevazut cu lant scurt sau cu semicolira, care culiseaza pe pantul principal prin intermediul a doua inele.

Despartituri si limitatoare de greban. Aceste despartituri asigura delimitarea zonei de odihna, evitarea deranjamentelor reciproce intre animale si o mai buna igiena corporala a acestora. Se prefera ca acestea sa fie individuale sau cel putin pentru doua animale.

Locul de hranire si adapare. Ieslea este diferita sub raportul elementelor constructive, in functie de parametrii biometrici ai animalelor, tipul de hranire etc. Se poate confectiona din beton, caramida sclivisita cu ciment, lemn etc.

Adapatoarea. Se confectioneaza din fonta sau tabla si se amplaseaza la inaltimea de 40-55 cm. In ultimul timp se folosesc adapatori individuale simple si economice, cu clapeta orizontala sau verticala.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine