AcasăApiculturaLaptisor de matca beneficii: cum sa redevii tanar, sanatos si plin de...

Laptisor de matca beneficii: cum sa redevii tanar, sanatos si plin de energie

Laptisorul de matca este un aliment complet organismul uman, oferindu-i acestuia o multitudine de substante nutritive, de la vitamine, aminoacizi, enzime, minerale pana la acidul 10-HDA. In sezonul rece putem consuma laptisor de matca pentru a ne intari imunitatea si pentru a tine departe racelile.

Laptisorul de matca este un produs preparat de catre albinele tinere, cu ajutorul secretiilor glandelor fiind folosit in hrana larvelor din botcile viitoarelor matci. Ca sa intelegem mai bine ce proprietati cu adevarat speciale are laptisorul de matca trebuie precizat ca matcile care se hranesc cu aceasta substanta traiesc 3-4 ani, in comparatie cu celelalte albine, care traiesc doar cateva luni.

Astfel, pentru persoanele care sufera de diferite carente nutritionale, laptisorul de matca este un produs-minune. De asemenea, ne ajuta sa capatam mai multa energie si este benefic in combaterea starilor de indispozitie. Bineinteles, laptisorul de matca trebuie consumat doar ca un supliment alimentar, fara sa fie folosit ca un inlocuitor pentru alte alimente. Exista persoane insa care pot avea o alergie la acest produs.

Ce contine laptisorul de matca

Are un miros caracteristic, de consistenta vascoasa, putin aromat, gust acidulat. In solutie de 1:10 cu apa se tulbura si face spuma cand este agitat. Are densitatea de 1,1 si aciditatea apropiata de cea a sucului gastric.

Majoritatea autorilor au ajuns la concluzia ca laptisorul de matca prelevat din botci cu larve de 3-4 zile are urmatorul continut: 65% apa, respectiv 34 % substanta uscata din care 12,3% proteine, 6,5% grasimi, 12,5% zahar invertit, 0,8% cenusa si 2,4% alte substante de tip hormonal, substante antibiotice, bactericide, ceea ce-i confera proprietati deosebite.

Mai contine de asemenea vitaminele B1 si B2.

Insa cel mai important lucru pe care il contine laptisorul de matca – nucleul sau – este reprezentat de acidul 10-HDA, prezent in general intr-o proportie de 2%. Acesta este responsabil de producerea celulelor limfatice, de anticorpi. Important de precizat ca acest compus chimic este asimilat direct de organismul uman, neavand nevoie de digestie.

Laptisorul de matca. La ce este bun

Laptisorul de matca comporta un interes deosebit datorita unor factori vitali pe care il contine avand efecte tonifiante, revitalizante etc. Datorita acestui fapt este recomandat celor in varsta, precum si celor anemici, cu diferite afectiuni indiferent de varsta, copiilor sportivi etc. de asemenea si in cosmetica.

Concret, acesta ajuta in primul rand la fortificarea sistemului imunitar, fapt care ajuta organismul sa tina la distanta virusi sau bacterii ori chiar sa lupte eficient cu cele din organism. Pe langa asta, laptisorul de matca are un efect benefic si asupra neurotransmitatorilor, a sistemului nervos si a creierului. Acest produs minune creat de albine ajuta la refacerea celuleor nervoase si incetineste procesul de imbatranire a lor.

Si in cazul problemelor hormonale acesta poate interveni in corectarea lor. Totusi, in acest caz este important sa discutati si cu medicul dumneavoastra daca este benefic sa introduceti in alimentatia proprie, chiar si ocazional, laptisorul de matca.

Datorita enzimelor, vitaminelor si a celorlalte substante nutritive, acest produs imbunatateste si memoria, avand totodata un efect energizant la nivelul intregului organism.

Laptisorul de matca in afectiuni respiratorii sau cardiovasculare

In cazul afectiunilor respiratorii, datorita substantelor antibacteriene pe care le detine, laptisorul de matca poate trata infectiile virale (gripa). Totodata, organismul va avea o imunitate crescuta si la ciuperci sau diverse bacterii.

Laptisorul de matca are capacitatea sa imbunatateasca si functionarea inimii, regenerand celulele cardiace. Substanta are ca efect si prevenirea depunerilor de colesterol pe artere.

De multe ori, este un ajutor foarte bun si in cateva probleme digestive, ajutand de exemplu la normalizarea nivelului de aciditate gastrica. Pe langa acest lucru, laptisorul de matca ofera organismului, mai exact ficatului de aceasta data, o rezistenta crescuta si o vitaminizare. Este asadar un protector al ficatului, mai ales in cazurile de hepatita.

Cand trebuie sa NU consumam laptisor de matca

Exista o categorie de persoane, care sufera de diferite afectiuni, pentru care consumul de laptisor de matca, chiar si foarte rar, nu este indicat.

In primul rand vorbim despre persoanele care sufera de afectiuni cronice ulceroase. De asemenea, daca va stiti alergic la produse apicole ar trebui sa evitati. Si femeile insarcinate sau persoanele care sufera de astm sau alte boli mai rare, ar trebui intai sa evite consumul de laptisor de matca.

Citeste si: Cum verifici mierea naturala de cea falsificata

Laptisorul de matca pentru apicultori

Pentru apicultura laptisorul de matca impreuna cu laptisorul comun (hrana destinata larvelor din care ies lucratoarele si trantorii) ca secretii glandulare sunt deopotriva importante fiind de neinlocuit la dezvoltarea puietului de albine.

Laptisor de matca crud – acest lucru precizeaza, cand este scris pe eticheta unui produs, ca laptisorul de matca este proaspat, crud, asa cum a fost preluat din stupina. De asemenea, pentru a fi convinsi ca beneficiati de un produs de calitate verificati ca pe eticheta sa fie mentionat si nivelul de acid 10 HDA, care ar trebui sa fie de minim 1,4 – 1,5%, pe baza unor analize de laborator.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine