AcasăProduse traditionaleCascaveaua, delicatesa de pe Valea Doftanei, pe care se bat si strainii

Cascaveaua, delicatesa de pe Valea Doftanei, pe care se bat si strainii

Cascaveaua nu e cascaval, dar nici branza, insa are ceva din amandoua si poate chiar ceva mai mult. Asa le place oierilor de pe Valea Doftanei sa-si alinte delicatesa ajunsa pe merit vedeta la targurile nationale, cat mai ales la cele internationale, acolo unde strainii o apreciaza foarte mult.

In cinstea acestui produs deosebit are loc anual si Festivalul Cascavelei Valea Doftanei.

Ce este cascaveaua?

Pentru cei care nu stiu, cascaveaua este o branza nefermentata care se realizeaza dintr-un cas dulce, nefermentate, acesta lasandu-se la scurs pe un gratar de lemn.

Putin mai sarat sau uneori putin mai afumat, cascaveaua este un produs originar de pe Valea Doftanei, al carui gust rafinat se obtine numai dupa ce se parcurg mai multe etape. Bineinteles, se realizeaza doar din laptele de la stanile de aici.

Moș Postolache, unul dintre putinii oieri care duc traditia mai departe

Cașcaveaua, renumită specialitate a zonei, este chiar vedeta unui festival de început de toamnă, respectiv Festivalul Cașcavelei, unul dintre cele mai frumoase și longevive din Prahova, unde ciobanii doftăneni adunați pe terenul de fotbal din satul Trăisteni participă în număr mare pentru a se lăuda cu cele mai bune produse.

Pe timpul festivalului se comercializează între 15.000 și 20.000 de cașcavele. Pe lângă cașcavea, sătenii mai aduc pastramă, cârnați de oaie, bulz rumenit pe jar, must și vin, ultima zi încheindu-se cu un foc de artifcii după ce timp de trei zile festivalul a fost dominat de muzică și voie bună, conform publicatiei Romania Rurala.

Produsele obținute din lapte sunt lipsite de chimicale, pentru că cea mai mare parte a Văii Doftanei, ce dispune de 3000 ha de pășuni alpine, se află în Aria Natura 2000, o rețea ecologică de arii protejate, în care nu se acceptă produse chimice care să îngrașe pământul.

După drumul istovitor, dar nespus de frumos, Moș Postolache, un om tare învățat și cu vorba iscusită, căruia îi place să povestească despre tradițiile și legendele zonei, te așteaptă la stână cu mămăligă aburindă făcută cu apa adusă de la un izvor din vale.

Mămăliguța este însoțită de delicioasa brânză de oaie – o brânză atât de gustoasă și lipsită de mirosul specific, pentru că ciobanul spală chiar și de trei ori vasele în care este preparată.

La stână sunt mai bine de 500 de oi, dar și capre și porci, pentru că lui Moș Postolache nu îi place să stea degeaba. Dacă vrei să cumperi produsele lui, o poți face și din sat, de unde locuiește. Toată lumea îl cunoaște, așa că este imposibil să nu dai de el după numai o simplă întrebare, măcar pentru a cumpăra din minunata cașcavea ce se prepară în mai toate gospodăriile, după o rețetă de sute de ani, conform tradiției și care nu se mai folosește în nicio altă zonă a României. Produsul a fost înregistrat la OSIM, de către Primăria Valea Doftanei.

Cașcaveaua, o delicatesă pe care o găsim doar pe Valea Doftanei, se face dintr-un caș dulceag nefermentat care se lasă apoi la scurs pe un grătar de lemn, după care se taie mărunt și se pune în apă fiartă, așezându-se după câteva ore într-un tipar special. Se poate și afuma, după care este lăsată la loc întunecat și răcoros pentru maturare.

Cașcaveaua este vedetă și la târgurile internaționale de produse, alături de țuica de Văleni și vinurile de la Valea Călugărească, adevărate branduri prahovene, târguri la care producătorii tradiționali se duc să se mândrească.

La Stâna lui Moș Postolache se poate ajunge și prin programele turistice pe care le fac unele pensiuni cu care acesta colaborează, tocmai pentru ca oaspeții să vadă cum se trăiește la o stână și cum se fac diferitele tipuri de brânzeturi oferite turiștilor în acel spirit autentic tradițional pe care îl poți simți numai prin câteva zile petrecute în astfel de zone pitorești.

Cascaveaua si Valea Doftanei

Comuna Valea Doftanei, situată în nordul județului Prahova, între văile Prahova și Teleajen, la numai 60 de kilometri de Ploiești, este amplasată într-un peisaj pitoresc ce urmează cursul râului Doftana, ce izvorăște din munții Baiului, denumiți și munții Gârbova. Turistul rămâne uimit de frumusețea desăvârșită a văii ce se îngustează pentru ca mai apoi să ajungă la barajul de la Paltinu, ce a format un lac de acumulare devenit în timp o atracție turistică majoră a zonei.

Zona este încadrată de culmile Baiu, la apus, și Bratocea-Grohotișu, spre răsărit. Atestată documentar în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Radu Paisie, cunoscut și sub numele de Petru de Valea Doftanei, peisaj de poveste la Argeș, comuna a căpătat o dezvoltare amplă, oamenii construindu-și locuințe la adăpostul pădurilor nedomesticite și în apropiere de apă.

Tocmai datorită mediului în care locuiesc, aceștia s-au ocupat de la început cu munca la pădure, prelucrarea lemnului, creșterea vitelor și cu păstoritul, această ultimă îndeletnicire find ilustrată și în tablourile marelui pictor Nicolae Grigorescu, o parte dintre ele putând fi admirate în Casa Memoriala de la Câmpina. Valea Doftanei este și un loc de adunarea stânelor în transhumanța lor spre bălțile Dunării.

Masivele muntoase ce se înalță la obârșia Doftanei (Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zănoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare și Unghia Mică), pășunile alpine și plantele rare ce se găsesc în acest mic colț de paradis sporesc frumusețea văii presărate cu stâne, una dintre ele fiind amplasată chiar pe vârful Negrașului, acolo unde Moș Postolache își trăiește viața într-o simplitate desăvârșită, întreruptă când și când de vizita unor turiști.

De altfel, întreaga Vale a Doftanei păstrează spiritul unei vieți simple, cu case țărănești vechi și localnici ce iubesc nespus portul popular și tradițiile locale, astfel că o plimbare printre săteni te poartă în trecutul tradițional românesc.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine