AcasăCulturi bioIarba grasa: totul despre cultivare, recoltare, beneficii

Iarba grasa: totul despre cultivare, recoltare, beneficii

Iarba grasa provine din tinuturile indepartate ale Asiei, acolo unde creste libera. Mai tarziu aceasta a fost adusa si in Europa, fiind considerata o leguma.

Frunzele si tulpinile se folosesc de la iarba grasa si se pot utiliza in salate. De asemenea si ceaiul are numeroase proprietati benefice pentru sanatate.

Planta are flori de culoare galbena insa uneori pot fi si rosiatice. In cadrul fructului, intr-un gram intra aproximativ 2.400 de seminte. Germinatia este de circa 90%.

Tehnologia de cultura pentru iarba grasa

Cultura pentru iarba grasa se poate realiza pe terenuri cu straturi inaltate, cu o latime de circa 60 cm. Perioada optima de semanat este in martie. Fiind foarte mici, semintele se vor planta de cele mai multe ori manual, la o adancime de 2 cm.

Distanta recomandata intre randuri este de 15-18 cm. Dupa semanare se va realiza o presare usoara cu o scandura. Plantele de iarba grasa au capacitatea sa rasara cand temperaturile ajung la 20 de grade Celsius.

Dupa rasarire, plantele se raresc pe rand la distanta de 10-12 cm una de alta. In continuare, se intretine cultura prin lucrari de plivit si irigari moderate cu circa 130 m cubi de apa la hectar.

Dupa doua luni de la semanare se poate incepe procesul de recoltare, care este de cele mai multe ori manual, neexistand probleme datorita fragezimii tulpinilor.

Productia in cazul ierbii grase este de aproape 30 de tone la hectar. Pentru a realiza seminte este necesar sa se creeze un spatiu special pentru acest scop.

Obtinerea semintelor pentru iarba grasa

La cultura semincera nu se mai recolteaza lastarii cu frunze pentru consum. Recoltarea semintelor se face manual, ncepand din a doua jumatate a lunii iunie, pe masura ce capsulele ajung la maturitate.

Pentru evitarea scuturarii semintelor, recoltarea se va face dupa ce capsulele au inceput sa se ingalbeneasca. Capsulele recoltate se vor pastra in locuri protejate de umiditate.

Beneficii ale iarbei grase

Daca sunt o buna parte din agricultori care par mai degraba deranjati de aceasta planta, este important de spus ca ea are numeroase beneficii. Se consemneaza chiar ca era utilizata si de daci, sub numele de lax.

Gustul acrisor ne anunta ca are in componenta sa vitamina C, iar sucul gelatinos pe care il lasa este un medicament pentru ficat. Mai mult decat atat, iarba grasa contine si acizi grasi Omega-3, precizeaza Costel Vanatoru, cercetator in cadrul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine