Categorii
Legume si fructe

Cele mai bune soiuri de afine de cultivat in Romania

Cele mai bune soiuri de afine sunt cele adaptare locului, conditiilor meteo, cat si timpului de coacere pe care il doreste fermierul, in functie de desfacerea pe care o are.

Trebuie spus ca doar anumite soiuri de afin au capacitatea sa se autopolenizeze, de aceea va fi in general necesar sa cultivam pe acelasi teren cel putin doua soiuri de afine.

Inainte de a alege soiurile pe care dorim sa le folosim este bine sa raspundem la cateva intrebari. Nu doar productivitatea soiului este cea mai importanta, ci si aspecte precum maturarea, daca dorim ca aceasta sa se produca esalonat, pe o perioada cat mai lunga, ceea ce ne va oferi posibiliatea sa cream un flux de desfacere.

Apoi trebuie sa stim daca ne dorim soiuri de afin precoce sau tarzii, adica vor fructifica la inceputul sezonului sau spre sfarsitul acestuia, cand pretul e putin mai mare.

Cele mai bune soiuri de afine: care sunt acestea

Soiul de afin Ama

Este de vigoare medie, cu o crestere semi-erecta si o maturitate precoce. Fructifica in jurul datei de 20 iunie.

Soiul de afin Berkeley

Acest soi este de vigoare mare, crestere semi-erecta, insa in ce priveste maturitate acest soi este semi-tardiva, data de fructificare fiind de 10 iulie. De mentionat ca are si o sensibilitate medie la ger.

Cele mai bune soiuri de afine: Birgitta Blue

Are o vigoare medie, cu o crestere semi-erecta. Maturitatea este semi-tardiva si fructificarea incepe in jurul datei de 10 iunie. Polenizarea la acest soi de afin este mai dificila.

Bluecrop

Acest soi este de vigoare medie, cu o crestere erecta, este un soi semi-precoce. Fructifica in jurul datei de 5 iulie si are o rezistenta foarte buna la ger.

Cele mai bune soiuri de afine bluecrop
Cele mai bune soiuri de afine bluecrop

Acest soi are o istorie importanta fiind cultivat de mai bine de jumatate de secol. Are capaciattea de a oferi multe fructe, soiul fiind optim si pentru recoltarea mecanizata.

Coville

Are o vigoare mare spre foarte mare. Are o crestere deschisa si o maturitate semi-tardiva. Fructifica dificil in jur de 12 iulie.

Dixi

Are o vigoare mare, este un soi tardiv (15 iulie) si prezinta niste cicatrici pedunculare mari.

Soiul de afin Duke

Este un soi cu o crestere verticala, viguroasa. Ramnifica moderat si are o rezistenta medie, nu se recomanda zonelor prea racoroase si umede.

Cele mai bune soiuri de afine duke
Cele mai bune soiuri de afine duke

Inflorirea soiului Duke este tarzie, are o capacitate buna de a se adapta temperaturilor fluctuante. Are o productivitate buna, cu fructe de marime medii. Are nevoie de taieri de fructificare pentru a se intretine corect.

Elliot

Un soi de afin pe care il regasim frecvent in plantatiile din Romania, are o vigoare mare, cresterea este erecta.

Are o maturitate foarte tardiva, fructificarea incepand din 25 iulie care poate dura pana la 8-9 octombrie. De asemenea, acest soi este recunoscut pentru rezistenta sa la ger.

Pentru a spori capacitatea de coacere a fructelor se recomanda polenizarea incrucisata. Elliott este in prezent cea mai buna varietate sub aspectul pretabilitatii pentru depozitarea in atmosfera controlata. Astfel se poate extinde perioada de valabilitate vandabila de pana la 12 saptamani, conform site-ului afini.ro.

Citeste si: Plantatie de afine: exemplul unui fermier care vinde la export

Goldtraube

Este un soi cu o vigoare mare spre foarte mare, are o crestere semi-erecta. De asemenea, maturitatea acestui soi de afin este semi-tardiva fructifivand in jurul datei de 12 iulie.

Hannah’s Choice

Daca tot discutam despre cele mai bune soiuri de afine putem mentiona si Hannah’s Choice, un soi ale carui fructe sunt dulci, aromate si au o vigurozitate deosebita. Mai mult decat atat, fructele acestui soi sunt mai mari decat la Duke.

Tufa acestui soi de afin are o vigurozitate moderata, este productiva. Tototdata are si o rezistenta foarte buna la seceta.

Cele mai bune soiuri de afine hannah
Cele mai bune soiuri de afine hannah

Este un soi care fructifica mai devreme, chiar si in zonele cu temperaturi mai scazute.

Meader

Soiul de afin Meader este caracterizat printr-o dezvoltare viguroasa, inalta, cu o rezistena foarte buna la frig.

Pentru fermierii care doresc sa foloseasca recolta aproape exclusiv pentru procesare acest soi este adecvat deoarece fructele se culeg toate odata. De asemenea se preteaza la recoltarile mecanizate.

Nelson

Soiul Nelson este recunoscut pentru productivitatea sa. Acesta produce fructe incepand cu jumatatea lunii iulie. Fructele sunt bune atat pentru vanzarea in stare proaspata, cat si pentru procesare.

De asemenea, perisabilitatea fructelor nu este atat de rapida.

Patriot

Un alt soi cu vigoare medie spre mare acest si acest soi. Are o rezistenta buna la ger si fructifica pe la 5 iulie.

Intrarea pe rod la acest soi se produce rapid, inclusiv pe terenurile unde pamantul este mai putin fertil. Are o rezistenta de asemenea mare la boli si daunatori.

Spartan

Este un soi cu o vigoare mare, precoce, fructificand in jurul datei de 25 iunie.

Fructul acestui soi este foarte mare, aromat, de o culoare albastru-deschis.

Spartan - soiuri de afin
Spartan – soiuri de afin

Acest soi se recomanda in general pentru recoltarile mecanizate, inclusiv acolo unde solurile sunt nisipoase. Important este ca terenul sa nu retina apa.

Sfat important:

Cand plantati este important sa nu amestecati soiurile de afin, deoarece se vor coace diferit, iar culegatorii vor pierde timpul de la o planta la alta.

Un răspuns la “Cele mai bune soiuri de afine de cultivat in Romania”

dfe exemplu am vazut ca este bine sa cultivi 2 soiuri de afin de exemplu patriot si spartanar fi bune,in zona de sud vest a tarii,cum ii livrati in ghiveci,as mai dori si 3 butasi de zmeur :2 ruby gigant,1 violet glen coe
cat ar costa si daca trimiteti in tara

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.