AcasăCulturi bioUsturoi in pamant nesapat pentru recolte foarte bune. "Tehnica este minunata si...

Usturoi in pamant nesapat pentru recolte foarte bune. „Tehnica este minunata si pentru livezi”

O familie din Ardeal a ales, acum mai bine de patru ani, sa se mute la tara, impreuna cu cei mici, pentru a avea parte de un trai mai linistit. Consuma doar din ce produc si au integrat tehnici responsabile de cultivare a pamantului.

„Consideram ca sapatul, aratul, se face mult prea intens si prin asta nu facem nimic altceva decat sa distrugem pamantul. An de an se vine cu o cantitate mai mare de erbicid, fungicid, ingrasamant chimic, doar din dorinta de a recolta mai mult. Se uita in schimb ca pamantul e un organism viu unde traiesc zeci de vietuitoare. Padurea are cel mai bogat sol si acolo nu sapa nimeni”, povesteste Alexandra, pe pagina sa Ferma Emigranți În Grădină.

Am vrut sa aflam mai multe despre cum cultiva iei ustoroiul, deoarece am observat in postarilor lor o cultura foarte frumoasa.

Pe data de 4 martie ei plantau deja usturoiul in pamant. „Nu este devreme. De fapt, usturoiului ii place frigul”.

Au lasat pamantul cu gunoiul de acum doi ani, fara sa mai adauge altul. „La usturoi, nu trebuie sa punem gunoi proaspat. Pamantul este fertil si afanat. Am inceput sa facem gaurile pentru a-l planta, cu ajutorul unui par. Gaurile pot fi de 3-5 cm adancime”, explica Alexandra.

Randurile sunt la distanta de 25 cm, iar plantele intre ele 20 cm. Intr-o saptamana jumatate, usturoiul deja a dat, apoi pe 26 martie am inceput sa-l mulcim.

Ce este mulcirea?

Acoperirea pamantului cu un strat protector din paie, frunze, tocatura de lemne, materie vegetala care deja s-a ofilit putin. Cea mai buna este tocatura de lemne. Noi folosim paie in general.

Stratul de mulci este bine sa aiba 5-10 cm. Noi nu lasam niciodata pamantul descoperit.

Avantajul, daca avem un teren fertil, este ca ne bucuram de recolte fara sa irigam culturile, iar in solar cantitatea de apa folosita scade cu 50%. De asemenea, buruienile cresc mult mai slabe si se pot rupe mult mai usor.

Lucrarile se pot face indiferent de sezon, pe orice vreme si puteti planta/semana orice doriti. Tehnica este minunata si pentru livezi, diferite culturi etc.

Cand se pune mulciul?

Pentru ustoroi, mulciul se poate pune oricand. Daca doresti sa il pui inainte de plantare, e binevenit. Poti sa-l pui si din toamna, iar peste iarna sa stea acoperit. Noi l-am pus dupa ce a rasarit usturoiul, explica Alexandra.

Si nu trebuie sa va fie teama ca nu va rasari prin stratul de mulci. La noi a dat foarte bine, asa cum se poate vedea si din fotografii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine