AcasăAfaceri profitabile la taraFoisoare de lemn si mobilier rustic, afacerea profitabila, nascuta din pasiune, a...

Foisoare de lemn si mobilier rustic, afacerea profitabila, nascuta din pasiune, a unui mester lemnar din Vaslui

Foisoare de lemn, cutii de bijuterii personalizate si numeroase obiecte de mobilier rustic. Acestea sunt doar cateva dintre obiectele pe care mesterul lemnar Cristian Ciobanu le creeaza cu pasiune si multa migala, in atelierul sau din comuna Bogdanesti, judetul Vaslui.

Chiar daca la baza este absolvent de Teologie si nu are o pregatire speciala in acest domeniu, „chemarea” fata de lumea lemnului nu s-a lasat prea mult asteptata. Aprecierile si, inclusiv comenzile, nu au intarziat nici ele prea mult, venind din toate colturile tarii, ba chiar si de peste ocean, tocmai din Statele Unite ale Americii.

„Pot spune ca inca de cand eram mic, am simtit o pasiune pentru lemn. De exemplu, imi aduc aminte primele povesti pe care mi le spunea bunicul despre lemn sau primele povestiri istorice. Asa am cunoscut toti marii domnitori ai Moldovei, din povestirile bunicului meu. Tot atunci am avut prima dorinta sa-mi fac un jilt ca al domnitorului Stefan cel Mare. Eram elev in clasa a VII-a când am inceput sa sculptez cu o dalta veche gasita la bunicul. Totul era din imaginatie, deoarece nu mai vazusem niciodata pe nimeni facand aaa ceva. Pastrez si acum un picior al acelui jilt”, a povestit, Cristian Ciobanu, pentru CultivaProfitabil.ro.

Foisoare de lemn
Foisoare de lemn

De la foisoare de lemn pana la toiege ca cele din Harry Potter

Varietatea obiectelor create de mesterul lemnar Cristian Ciobanu este destul de mare, incepand de la diverse obiecte decorative pana la lucrari mult mai ample precum foisoare de lemn sau chiar cabanute cu etaj.

„Inainte sa incep concret aceasta activitate eu credeam mai mult ca o sa fac mai degraba sculptura, eu chiar asta imi doream. Insa, am fost nevoit oarecum si sa ma aliniez sa spunem la cerintele venite din partea clientilor. In momentul in care cineva a venit cu o propunere am incercat sa raspund pozitiv provocarii si am facut ce mi s-a cerut. Adica de la obiecte foarte mici pana la obiecte foarte mari insemnand mai mult decat un foisor de lemn. Cineva a venit la mine cu dorinta de a realiza un fel de cabanuta cu etaj. De curand am fost contactat de cineva din Pennsylvania care vrea niste toiege, sa le foloseasca la o filmare, ceva asemanator cu cele din Harry Potter. Eu incerc si ma bucur de fiecare data cand vine cineva cu ceva nou, in primul rand imi dovedesc mie ca pot si apoi satisfactia este si mai mare cand fac ceva unicat”, ne-a mai spus mesterul lemnar.

Foisoare de lemn
Foisoare de lemn

„Intai vizualizez obiectul cu mintea, apoi pot incepe sa lucrez la el”

Procesul de creare a unui obiect din lemn, cel putin in cazul lui Cristian Ciobanu, presupune si o perioada de vizualizare mentala a respectivului obiect. Doar dupa aceea, proiectul trece la faza de executie.

„Lucrul de mana nu are cum sa fie niciodata mereu la fel. Chiar daca mi-as propune sa fie la fel, experienta ma obliga intr-un fel ca urmatoarea piesa sa fie mai buna, mai fina. Eu niciodata nu ma apuc de ceva maine, in secunda doi, nu pot. Eu ma apuc de acel lucru cand il vizualizez cu mintea, cand eu vad produsul finit in minte, tocmai atunci ma apuc de el. Lucrurile de care sunt mai apropiat sunt cele care nu vin neaparat pe comanda, ci pur si simplu pe care mi le imaginez si apoi reusesc sa le creez. Un exemplu in acest sens este lucrarea care intruchipeaza 2 cesti, din una curgand inimi in cealalta. A fost un cadou pe care l-am facut sotiei de 8 martie”, povesteste Cristian Ciobanu.

Foisoare de lemn
Foisoare de lemn

Foisoare de lemn: cat de profitabila este afacerea?

Pe cat sunt de frumoase obiectele finalizate, pe atat de multa munca se ascunde in spate. De cele mai multe ori, programul lui Cristian Ciobanu incepe de la 6-7 dimineata, iar in unele zile acesta se termina si la 4 dimineata.

„Eu am renuntat la serviciu si ma opuc exclusiv de aceasta activitate. O parte din timp o dedic si activitatilor din gospodarie. Din punct de vedere al profitului, pot spune ca se poate trai din asta. Doar ca este un pic sezoniera aceasta activitate, in sensul in care primavara si vara ai numeroase comenzi, iar in alta perioade telefonul nu suna mai deloc. Noi ne ocupam in familie de aceasta activitate. Sotia este pe partea de vanzari, feciorul nostru, de 16 ani, ne ajuta la promovare si Facebook. Ne ajuta foarte mult si internetul. Mi-au venit comenzi de la Sibiu, Oradea, daca nu ar fi fost acest Facebook, poate nu as fi avut niciodata aceste comenzi. Sunt oameni pe care nu i-am vazut niciodata la fata. Am vorbit la telefon, email, si le-am realizat ceea ce au dorit si au fost foarte multumiti”, ne mai spune Cristian Ciobanu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine