Cultivarea tomatelor in sera ne ofera posibilitatea sa obtinem recolte si in perioadele anului in care acest lucru ar fi imposibil din cauza vremii reci. Mai exact, cultura in sera se realizeaza in perioada octombrie – mai.
Fermierii romani folosesc preponderent doua tipuri de tehnologii cand pun tomate in sere: mai exact este vorba despre tehnologia clasica, in sol, sau, mai nou, in saci ori in solutie nutritiva.
Ciclurile de productie pentru tomatele cultivate in sera
Daca agricultorul doreste sa aiba doua cicluri de productie, atunci plantele vor avea intre 8 si 12 inflorescente pentru primul ciclu si circa 6-7, pentru cel de-al doilea ciclu.
Daca se opteaza pentru varianta cu un singur ciclu, plantele se vor carni la 16-18 inflorescente. Mare atentie sa dispuneti aici de sere inalte, circa 310 m la coama.
Hibrizi folositi in productia de tomate la sera
Preponderent fermierii folosesc hibrizi care sunt rezistenti la cei mai importanti factori de stres si anume lumina si temperatura. Insa exista si cativa hibrizi realizati in Romania pe care ii putem folosi cu succes intr-o astfel de plantatie, precum Gloria, Export II.
Citeste si: Rasaduri rosii: producerea si ingrijirea lor
Pregatirea terenului si scheletul serei
Daca vom cultiva pe sol rosii, este important sa facem o curatenie a resturilor vegetale si sa ne asiguram ca solul este curat si liber de boli. Poate avea loc si fertilizarea de baza, apoi vom modela terenul.
Pentru culturile de tomate realizate in saci nu mai este necesar sa modelam terenul, insa vom pregati sacii cu amestecul nutritiv. De asemenea vom avea pus la punct si sistemul prin picurare.
Tehnica filtrului nutritiv este o metoda mai noua de cultura a tomatelor in sere. Pentru aceasta tehnologie trebuie pregatite jgheaburile, care vor avea o lungime de maxim 20-30 m si o latime de 20 cm. Inaltimea undeva la 8-9 cm.
Jgheaburile vor fi realizate din plastic si se vor pune pe un suport care are o panta de 1,3%. Pe jgheaburi se pune la distantele dintre plante si blocurile cu vata minerala.
Cultivarea tomatelor in sera: cum infiintam propriu-zis cultura
Acest tip de cultura se realizeaza cu ajutorul rasadului, care ar trebui sa aiba o varsta de circa 2 luni pentru primul ciclu si de 40 zile pentru cel de-al doilea.
Ca valoare orientativa a densitatii, pentru un hectar sunt necesare circa 30.000 de fire de rasad.
Foarte imporntanta este perioada, momentul optim de plantare. Astfel, pentru ciclul I se poate planta inte 22 decembrie si 4-5 ianuarie, iar pentru al doilea ciclu, 10-25 iulie. In cazul ciclului lung se recomanda iulie-august sau in luna decembrie.
Citeste si: Schema plantare rosii solar: reguli de baza
Irigarea culturilor de rosii
Irigarea se va efectua pe rigole si prin aspersie. Daca avem cultura in saci nutritivi vom iriga prin picurare, iar daca utilizam filmul de solutie nutritiva vom realiza irigarea prin acest sistem care circula prin jgheaburi.
La o cultură pe sol în ciclul I se consumă între 3400 –4500 m3/ha apă distribuită astfel: câte 200-300 m3ha în ianuarie şi februarie, 300-500 m3/ha în martie, 500-700 m3/ha în aprilie, 1200-1500 m3/ha în mai şi 1000-1200 m3/ha în iunie.
În perioada iulie-decembrie se consumă 3000-4600 m3/ha apă, distribuită astfel: 1000-1500 m3/ha în iulie, 900-1100 m3/ha în august, 500-700 m3/ha în septembrie, câte 300-500 m3/ha în octombrie şi noiembrie şi până la 300 m3/ha în decembrie. Dacă se foloseşte irigarea prin picurare, norma de irigare se reduce cu 20-50%.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro