De multe ori se recomanda o serie de stropiri la pomii fructiferi in fenofaza de „buton alb”, in special pentru prevenirea atacului viespei negre. Doar ca, aceste stropiri cu insecticide sistemice au ca dezavantaj alungarea sau chiar decimarea unor colonii de polenizatori, precum albinele.
In culturile intensive, acolo unde se urmaresc niste standarde de calitate si o anumita productie, asa se procedeaza. Se fac pana la 14 stropiri. Cu toate acestea, in gradina proprie ar trebui sa procedam diferit.
„In curtile dvs. incercati pe cat posibil sa nu stropiti cand florile pomului mai stau putin sa se deschida. Cartile de specialitate spun ca intr-un astfel de moment se folosesc insecticide sistemice. Acestea raman in frunze si flori 21 zile, automat vor prinde si momentul in care infloresc. Si atunci cand insectele care vin sa polenizeze pomul vor muri. Atat albinele cat si alte insecte. Nu se vor mai apropia de pomii dvs.”, explica Tibi Tips.
Din acest motiv, din lipsa polenizarii mai exact, exista riscul si ca pomii sa nu mai produca fructe.
„Eu va recomand sa folositi solutii bio. Dar daca vreti neaparat sa stropiti cu insecticid sistemic nu faceti niciodata asta pana cand 90% din aceste flori nu au cazut. Pentru ca atunci ele nu mai secreta nectar, nu mai atrag insectele si veti putea pastra coloniile de polenizatori”, explica Tibi Tibs.
Altoire mar: 10 sfaturi pentru rezultate foarte bune
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Autorul a auzit de Aliette/Aleato/fosetil de aluminiu ?