AcasăCasa si gradinaDe ce varza nu leaga capatana?

De ce varza nu leaga capatana?

Daca sunteti cultivatori de varza, macar pentru propriul consum in gospodarie, v-ati confruntat probabil cu problema legarii (formarii) capatanii la varza.

De unde apare acest lucru si care sunt posibilele solutii va prezentam in randurile de mai jos.

Cele mai frecvente cauze

In loc sa formeze capatana, varza infloreste. Nu exista doar un singur motiv care duce la acest lucru. Iata care ar fi principalele cauze.

Transplatarea tarzie a rasadurilor in gradina

De exemplu, cand cumparam un plic cu seminte este foarte important sa citim instructiunile producatorului si sa fim atenti la termenul in care trebuie facute anumite lucrari (semanarea, transplantarea, recoltare), explica Secretele Gradinarului.

Asadar, daca nu respectam aceste intervale de timp, varza poate sa lege mult mai tarziu sau sa nu lege deloc capatana.

Alungirea rasadurilor

O alta cauza care poate conduce la nelegarea capatanii la varza este si alungirea rasadurilor. Ce inseamna mai exact acest lucru?

Varza are nevoie de lumina. Daca este insuficienta, rasadurile se vor alungi, fapt care va conduce la o slaba dezvoltare a plantei.

Daunatori si boli

Daca va confruntati cu daunatori care afecteaza frunzele, varza poate incepe sa isi creeze noi frunze, pentru a se echilibra din punct de vedere al fotosintezei. Acest proces va ingreuna sau bloca, la randul sau, formarea capatanii.

Omizile sunt cel mai frecvent daunator cand vine vorba de varza. De asemenea, si puricii sunt periculosi.

Un sfat important: Incercati sa „mascati” mirosul verzei pentru a proteja de daunatori plantand langa ea plante aromatice: lavanda, leusteanul, marar, coada-soricelului.

Irigarea

Daca apa este insuficienta, la fel, capatana de varza s-ar putea sa nu se formeze.

Eliminarea frunzelor sanatoasa

Unii gradinari recomanda eliminarea frunzelor de la baza ale verzei. In cazul acesta, planta nu va forma capatana ci va forma alte noi frunze ca sa-si restabileasca procesele, explica Secretele Gradinarului.

Daac observam frunze uscate sau galbene la baza plantei, acestea se pot elimina.

Varza este iubitoare de potasiu. Putem folosi macerate din tataneasa sau papadii. Putem utiliza apa cu cenusa: un pahar de cenusa la o galeata de apa, lasam 24-48 ore, apoi putem folosi la fertilizarea verzei. Se recomanda sa folosim si un adeziv.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine