Pentru o cultura bine dezvoltata este important sa folosim un ingrasamant natural pentru legume. Chiar daca la ora actuala exista numeroase variante disponibile, agricultorii folosesc si cenusa, in special pentru culturile mai mici. Totusi, de ce este aceasta buna si cand este contraindicata ca si ingrasamant.
In primul rand, trebuie spus ca cenusa are in componenta ei un ansamblu vast de elemente nutritive de care plantele, in special legumele, au nevoie foarte mare. Ceea ce cenusa nu poate suplini este azotul.
Ingrasamant natural pentru legume: ce tip de cenusa putem folosi
Un alt aspect demn de remarcat este faptul ca putem recicla cenusa produsa dupa arderea lemnelor, mai ales in sezonul de iarna. Cu aceasta cenusa putem fara probleme sa suplinim nevoia de ingrasaminte pentru o gradina mica.
Substantele pe care le regasim in cenusa si care sunt un aport important pentru plante sunt mai exact fosforul si potasiul.
Potasiul regleaza echilibrul apei la plante si, de asemenea, are un rol in transportul nutrientilor si crearea zaharurilor si a amidonului. Fara potasiu suficient, plantele sunt mai vulnerabile la seceta, inghet, boli si daunatori.
De asemenea, nu orice tip ce cenusa este recomandat sa fie utilizat ca ingrasamant pentru legume. Astfel, putem folosi cenusa provenita de la arderea cocenilor, lemnelor, gunoaielor (tulpini, ramuri uscate, insa fara boli), cat si din arderea hartiei, a peletilor sau a brichetelor de rumegus.
Sub nicio forma nu vom folosi ca ingrasamant cenusa care e rezultatul arderii carbunilor.
Cum ar trebui sa utilizam cenusa
Exista cateva reguli minimale de care e bine sa tinem cont atunci cand utilizam cenusa ca ingrasamant natural pentru legume, deoarece, altfel, efectul benefic al acesteia se va diminua mult.
In primul rand, cenusa se va aplica, incorpora, uscata in sol, pentru ca aceasta sa aiba cel mai mare efect asupra plantei. Nu vom aplica cenusa cand solul este foarte umed sau dupa ploaie. In general, gradinarii aplica cenusa toamna, fiind incorporta cel mai bine prin saparea pamantului.
Depozitarea cenusei dupa colectarea ei este de asemenea un element important. O vom pune in saci si o vom feri de umezeala.
Ingrasamant natural pentru legume: cand trebuie evitata cenusa
Cenusa are un efect pozitiv asupra plantelor atunci cand e incorporata pe anumite soluri. De exemplu, vom evita folosirea cenusei pe solurile alcaline. Efectul ei benefic are loc pe solurile acide (prea acide).
Bineinteles, corectia cenusei de aciditate a solului poate functiona in sens negativ pentru plantele care chiar au nevoie de terenuri acide.
Vom utiliza mai degraba cenusa pentru solurile usuoare, care nu retin apa.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro