AcasăCombaterea daunatorilorDe ce apar lichenii? Iata ce trebuie sa faci

De ce apar lichenii? Iata ce trebuie sa faci

Odata ce pomii fructiferi pornesc in vegetatie, ei sufera o serie de transformari, de aceea sunt expusi la diverse probleme. In acest articol vom discuta despre lichenii (muschi) care apar uneori pe pomii nostri.

Trebuie spus inca de la inceput ca lichenii, ei, in sine, nu dauneaza plantelor dumneavoastra, insa in ei se pot ascunde diversi agenti patogeni (larve, oua, insecte sau ciuperci) care pot imbolnavi pomul.

Ce sunt lichenii?

Acestia sunt niste organisme compuse dintr-o ciuperca si o alga, ce traiesc in simbioza.

Lichenii doar adera la suprafata copacului (pe ramuri de exemplu), dar nu se hranesc cu nutrienti din planta, ci din atmosfera.

Lichenii apar mai mult acolo unde este umezeala si umbra.

Combaterea lichenilor la pomii fructiferi

Daca am explicat putin mai sus din ce sunt compusi lichenii (alga si o ciuperca) atunci cel mai eficient este sa folosim doua substante care blocheaza dezvoltarea fiecareia.

De exemplu, pentru ciuperci, fungi, o substanta pe baza de sulfat de cupru, pe care o vom utiliza doar in repaus vegetativ.

Iar pentru a combate alga vom utiliza o substanta alcalina, cu un pH in jur de 7.

Avem practic doua solutii de stropire si avem la indemana si varianta de indepartare mecanica. Faceti asta cu o perie medie ca si duritate.

Pregatirea substantei

Avem nevoie de 300 grame de sulfat de cupru si de 150 grame de var stins, pe care le vom dizolva in 10 litri de apa. Astfel, sa obtinem o concentratie de 3%, potrivit sfaturilor Tibi Tips.

In cazul in care facem aceasta stropire in perioada de vegetatie concentratie trebuie sa fie obligatoriu mai mica.

Dupa ce substantele s-au dizolvat, puteti folosi un atomizator pentru a stropi in intregime pomul. Substanta actioneaza inclusiv ca un tratamnet care se face in timpul repausului vegetativ.

Citeste si: Cum alegem terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine