AcasăApiculturaHranirea de stimulare: sfaturi importante pentru apicultori

Hranirea de stimulare: sfaturi importante pentru apicultori

Hranirea de stimulare, atat cea de primavara cat si cea de toamna, este deosebit de importanta pentru albine, mai ales daca in zona in care se reagasesc familiile baza melifera este slaba in aceste doua perioade din an.

Rolul hranirii de stimulare este acela de a ajuta albinele sa produca puiet. Astfel, stuparul poate da albinelor hrana preparata cu miere diluata sau cu zahar aromatizat cu ceaiuri.

O regula a apicultorilor spune ca aceste hraniri de stimulare nu trebuie facute doar la nevoie, ci si in alte momente, pentru ca altfel albinele (aflate sub impulsul stimularii) pot intra in frigurile roitului.

Cum realizam hranirea stimulativa de primavara

Aceasta se incepe in general cu o luna – o luna si jumatate inaintea culesului mare, atat in primavara cat si in toamna.

Apcultorul trebuie sa dea hrana (de aprovizionare) in fiecare seara, de preferat cateva zile. Se continua apoi cu hranirea stimulativa pana cand se ajunge la perioada de cules.

Hrana trebuie data cu prudenta, in raport cu capacitatea de consum a coloniei respective. Aici este important ca hrana sa nu fie in exces, sa ramana. Se vor diminua cantitatile de hrana in acele zile reci din primavara.

Indiferent de tipul stimularii, aceasta se va incepe cu doze mici, de circa 300 grame la 2-3 zile. Dupa o saptamana se va face o pauza (5-6 zile), apoi se poate relua hranirea de stimulare. Se poate proceda asa 2-3 saptamani.

Cuibul se va mari, prin urmare vom mari si noi zilele in care oferim hrana de stimulare diminuand zilele de pauza.

Cu ce facem hranirea de stimulare

Daca vom da albinelor pasta cu pastura, miere cristalizata si faina de soia degresata vom face un dosaj de circa jumatate de kilogram de fiecare data.

Vom face doze mai mici daca vom alege sa dam sirop de zahar cu drojdie sau lapte.

In primavara, unii apicultori adauga si penicilina la litrul de sirop de stimulare, care se va da la trei zile.

Stimularea poate avea loc atat in natura cat si in interiorul stupului. In natura putem folosi polen pulbere. Se poate utiliza si o combinatie precum patru parti faina de soia cu o parte lapte praf, sau noua parti faina de soia si o parte drojdie sau sase parti faina de soia, cu o parte drojdie furajera pulverizata.

Daca vom face stimularea albinelor cu sirop de miere sau zahar vom aplica urmatoarea procedura. Mierea o vom da albinelor diluata cu jumatate de apa. Hrana se poate pune la o distanta de 100-150 metri de stupina.

Inca un aspect important: siropul de miere sau de zahar dat albinelor pentru stimulare nu trebuie sa aiba o consistenta prea densa, deoarece poate provoca furtisagul.

Iar in cazul in care stimularea in natura nu este posibila se va face cea in interiorul stupului. Una dintre aceste metode se refera la stimularea prin faguri cu miere descapacita. De asemenea, o alta varianta este stimularea cu sirop si drojdie.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine