AcasăCasa si gradinaCum se planteaza leusteanul

Cum se planteaza leusteanul

Leusteanul este o planta aromatica, folosita frecvent atat in gospodarie, cat si in ameliorarea unor afectiuni sau la intarirea imunitatii. Pentru cei care doresc sa cultive leusteanul, acestia trebuie sa stie ca planta prefera terenurile cu o umiditate mai mare.

De asemenea, leusteanul are o rezistenta buna la iarna, prin urmare nu este foarte pretentios.

Cum se planteaza leusteanul

Pentru suprafete de plantare mici, se vor utiliza rasadurile, iar pentru camp se va merge pe insamantarea directa.

Leusteanul nu are pretentii mari fata de sol, reusind sa creasca pe terenuri cu textura nisipo-lutoasa. Este important ca solul sa fie curatat de orice fel de buruieni sau de planta premergatoare.

Semanarea in camp are loc la adancimea de 2 cm, la distanta de 40-50 cm intre randuri. Plantele se raresc pe rand la 20 cm.

Cand se seamana leusteanul

Perioada cea mai buna pentru a semana leusteanul este intre 15-20 martie pentru zonele de campie si 30 martie – 20 aprilie pentru zonele de deal.

Atunci cand dorim sa realizam infiintarea culturii prin rasad, vom proceda mai intai astfel: despartim tufelor de plantele mai viguroase. Acestea se planteaza la aceleasi distante, in teren bine pregatit fie primavara sau toamna.

Lucrari de ingrijire

Daca am vazut cum se planteaza leusteanul, acum putem detalia putin lucrarile de ingrijire.

Acestea se refera la prasile mecanice sau manuale, ori de cate ori este nevoie, la udarea culturii, mai ales in conditii de seceta, fertilizarea culturii la sfarsit de toamna cu gunoi de grajd bine fermentat.

Cand se seamana leusteanul
Cand se seamana leusteanul

Ca o lucrare de ingrijire specifica leusteanului putem mentiona de indepartarea tulpinilor florale de la fiecare planta, spre a spori productia de frunze, incepand cu anul al doilea de la insamantare sau plantare, repetandu-se anual.

Recoltare

Recoltarea frunzelor are loc in tot timpul anului, pe masura ce frunzele ajung la dimensiuni normale. Lucrarea se realizeaza atat manual, prin rupere sau taiere, cat si mecanic prin cosit.

Frunzele de leustean se valorifica sub forma de legaturi sau la kg si se pastreaza bine timp de 6-10 zile, in spatii lipsite de lumina, la temperatura de 3-5 grade Celsius si la o temperatura relativa de 90%.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine