Cele mai bune capsuni pe care le poti manca sunt, cu siguranta, cele din gradina ta. De aceea, va prezentam un articol-ghid despre plantarea capsunilor, de la sfaturi esentiale despre teren, pregatirea lui, apoi despre ce stoloni sa utilizati, in functie de tipul culturii, pana la detalii despre ingrijire si recoltare.
Deoarece capsunul este o cultura intensiva, el are nevoie de soluri cu fertilitate naturala ridicata, permeabile, care se zvanta repede dupa ploaie si nu formeaza cruste. Din punct de vedere al eficientei economice, se recomanda plantatii de capsun de circa 20-30 hectare.
Plantarea capsunului: momentul optim de infiintare
Trebuie spus din capul locului ca plantarea capsunului se poate face vara si primavara, dar si toamna. Se recomanda insa plantarea de toamna atunci cand ne aflam intr-o zona cu ploi suficiente. Nu amanati insa plantarea mai mult de luna octombrie, deoarece micile plantute nu vor fi dezvoltate suficient pentru iarna.
Pe de alta parte, plantarea de primavara a capsunului se face in zonele deluroase, acolo unde anotimpul de toamna este mai degraba secetos. Trebuie spus ca plantele de capsun nu vor rodii in acel an.
Plantarea de vara este una utilizata frecvent, deoarece ofera unele avantaje. Printre acestea faptul ca plantele au timp sa se dezvolte viguros pana la toamna – iarna. Detalii despre momentul optim de plantare a capsunului cititi aici.
Plantele premergatoare
Cele mai bune plante premergatoare pentru capsun sunt legumele care se recolteaza devreme precum mazare, borceag, spanac, ridichi de luna, ceapa verde, cartofi timpurii, fasole pentru pastai, varza timpurie.
In zonele umede, o buna premergatoare pentru capsun este trifoiul (alb si rosu), dar se recomanda ca dupa desfiintarea culturii de trifoiu, capsunul sa nu se planteze imediat, ci dupa un an, deoarece lastarii de trifoi alb aparuti ulterior in plantatia de capsun sunt foarte greu de distrus.
Vom face o pauza de minim 3 ani de la defrisarea ultimei plantatii de capsun pana cand vom replanta pe acelasi sol.
Pregatirea terenului pentru cultivarea capsunului
Pentru a evita strangerea apei, se va face o nivelare de intretinere. Apoi, cu putin timp inainte sau in timpul executarii araturii se imprastie gunoi de grajd (50-60 tone / hectar), superfosfat 500 kg/ha si sare potasica 200-250 kg/ha. Se recomanda ca gunoiul de grajd sa se aplice la planta premergatoare.
Plantarea capsunilor are succes daca se tine cont de faptul ca ingrasamintele trebuie sa fie incorporate in sol o data cu aratura, pentru a fi valorificate cat mai bine de plante.
Aratura, efectuata la adancimea de 28-30 cm, se marunteste si se niveleaza prin 2-3 treceri cu grapa cu discuri, cu combinatorul, eventual cu freza.
Pregatirea terenului trebuie sa fie facuta astfel incat in momentul plantarii solul sa fie afanat pana la adancimea de 12-15 cm si cat mai bine nivelat. Plantarea capsunilor, succesul acestei operatiuni mai bine zis, va depinde de acest lucru.
Radacinile stolonilor se lasa intregi, daca nu depasesc lungimea de 20 cm, deoarece asa au capacitatea sa reziste mai bine la seceta.
Mocirlirea radacinilor stolonilor
Prinderea la plantare depinde in buna masura de acest procedeu. Iata ce este important: mocirla se prepara din parti egale de pamant galben, balega proaspata de bovine (fara paie), plus apa necesara pentru a obtine un fel de terci gros ca smantana, care sa se fixeze bine pe radacini.
Stolonii se mocirlesc individual, astfel ca tot sistemul radicular sa fie acoperit, iar coletul, mugurul central si frunzulitele sa ramana curate. Mocirla asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul, favorizeaza prinderea si stimuleaza cresterea.
Sisteme si distante de plantare la capsun
Se practica doua sisteme de plantare a capsunului: in randuri simple si in benzi de cate 2-4 randuri. Plantarea in randuri simple: este cea mai utilizata; distantele aici sunt de 80-90 cm intre randuri si 20-25 cm pe rand.
Plantarea in benzi. se folosesc si benzi cu doua randuri, distantele fiind de 85-95 cm intre benzi, 35 cm intre randurile din banda si 25 cm pe rand. Acest sistem asigura un numar mai mare de plante la hectar.
In gradinile oamenilor se mai folosesc si: in randuri simple cu distante de 50-60 cm intre randuri si 25-30 cm pe rand.
Plantarea manuala a capsunilor
Se face pe rigole adanci de 10-12 cm, trase de marcator. In cazul in care terenul n-a fost marcat, se inseamna cu tarusi capetele randurilor, iar intre ei se intind sarme gradate la distanta ce se da intre plante pe rand.
Plantarea trebuie facuta la cateva zile dupa ploaie, sau irigare, astfel ca solul sa fie suficient de umed. Se scoate plantatorul, iar in gropita se introduce radacina stolonului astfel incat coletul sa fie la nivelul solului. Se va avea in vedere ca la introducerea in gropita (10-12 cm adancime) radacinile capsunului sa fie perfect verticale.
Dupa aceasta, urmeaza operatiunea de „impanare” adica de strangere a pamantului in jurul radacinii. In acest scop, se infige plantatorul oblic, astfel ca varful lui sa ajunga sub radacina, iar apoi se impinge de maner spre planta.
Intretinerea plantatiei in primul an
In primul rand, dupa plantarea capsunilor este important sa verificam prinderea si sa completam golurile. La 2-3 zile dupa plantare, se controleaza intreaga lucrare, acoperindu-se radacinile dezvelite, replantandu-se rozetele plantate prea adanc, scotand frunzulitele ingropate.
La 12-14 zile de la plantare se inlocuiesc plantele care nu s-au prins sau sunt prea firave, utilizand stoloni din acelasi soi. Se vor aplica totodata si tratamente (cat mai bio, naturale) de prevenire a bolilor si daunatorilor.
Irigarea
In cazul plantarii de vara se aplica 4-6 udari prin aspersiune, pana in a doua jumatate a lunii octombrie, cu cate 350-400 metri cubi de apala hectar. Apoi, in timpul perioadei de rodire (mai ales in perioadele de seceta) se aplica 4-7 udari prin aspersiune cu circa 320 m cubi de apa, din care 2-3 udari pana la recoltat, iar 2-4 dupa recoltarea fuctelor.
Se mai pot face prasile mecanice sau manuale (in functie de suprafata), pentru a ne asigura ca nu rasar buruienile.
Va recomandam si acest articol despre Mulcirea plantatiei de capsun impotriva gerului.
Cultura anuala a capsunului
Daca anterior am vorbit de plantatiile multianuale, in aceasta parte vom discuta despre cateva particularitati a culturilor anuale. Aceasta din urma este deseori aleasa deoarece este mai rentabila, din prinsma densitatii mai mari pe care se poate planta.
In cazul culturii anuale, fructele de calitate reprezinta un procent mai mare de circa 80-85%, iar coacerea lor este mai grupata decat la cultura multianuala.
Pana la infiintarea culturii anuale de capsun (iunie – iulie) terenul se foloseste pentru o cultura timpurie (spanac, salata, cartofi timpurii etc.). In anul urmator, dupa defrisarea culturii anuale de capsun (in iunie), terenul se pregateste si se insamanteaza sau se planteaza cu o cultura tarzie: varza de toamna, castraveti pentru murat, fasole pentru pastai.
Plantele tinere de capsun, de un an, sunt mai rezistente in fata bolilor si daunatorilor.
Tehnologia culturii anuale de capsun este asemanatoare cu cea multi-anuala, prezentata anterior. Exista insa cateva conditii esentiale pentru reusita:
- plantarea cat mai timpurie (in iunie sau iulie), pentru ca plantele sa se dezvolte suficient pana in iarna;
- realizarea desimii optime la hectar (80.000 – 110.000 plante la hectar), cu completarea cat mai bine a golurilor;
- folosirea unui rasad de calitate superioara, liber de viroze.
Tehnica plantarii propriu-zise este aceeasi ca la cultura multianuala.
Irigarea capsunului la cultura anuala
De la plantare pana toamna se fac 7-8 irigari cu cate 250-300 m cubi le hectar. Prima udare trebuie facuta la maxim o ora dupa plantare sau concomitent cu plantatul, iar celelalte dupa necesitati. Avand in vedere ca dupa plantare urmeaza perioada ce mai secetoasa din cursul anului, fara irigare repetata nu se poate asigura prinderea 95-100% a plantelor.
Daca sunt bine ingrijite – dupa plantarea capsunilor – in primele doua luni de la plantare stolonii inradacineaza bine si formeaza 7-8 frunze.
Cultura capsunului remontant
Capsunul remontant este o cultura in voga, avand in vedere ca o plantatie poate sa ofere intr-un an mai multe cicluri de productie.
In conditiile din tara noastra, capsunul remontant rodeste pe o perioada de 150-160 zile. Productia nu este insa uniforma pe intregul sezon, ci prezinta doua maxime: unul in mai-iunie si altul – ceva mai mic – in septembrie – octombrie.
Este bine ca plantarea capsunilor remontanti sa nu se faca pe timp secetos. In cazul plantarii de primavara, se suprima toate inflorescentele, lasand numai pe acelea care apar dupa 10-15 iulie, pentru a fructifica in toamna.
In cultura de capsun remontant, solul se batatoreste puternic, datorita calcarii lui de catre muncitori, cu ocazia numeroaselor recoltari. De aceea el trebuie afanat mai des.
In ce priveste irigarea culturii remontante de capsun, acesta necesita mai multa apa decat cel neremontant. Cel putin 6-7 udari anual sunt necesare, cu cate 300-400 m cubi de apa la hectar.
Suprimarea stolonilor se face de 3-4 ori pe an, la soiurile care emit stoloni. Mulcitul culturii este si el necesar pe toata durata cresterii si coacerii fructelor.
Cultura capsunului in solarii
Si acest tip de cultura a devenit tot mai practicat, datorita avantajelor pe care le are:
- permite obtinerea de fructe coapte cu circa 3 saptmani mai devreme decat la cultura de camp deschis;
- fructele se valorifica la preturi mai bune;
- se asigura o rotatie mai buna a culturii in solariile cu legume.
Ce tipuri de solarii se pot folosi pentru cultura capsunelui: solar individual cu volum mic (largimea 2,4 m, inaltimea 1,4 m, lungimea 30 m) ori solar individual cu volum mare, cu o latime de 5 m.
Tehnologia de plantare este aceea ca si la cultura in camp. Plantarea se face pe teren modelat sau nemodelat, cele mai bune rezultate obtinandu-se pe terenul modelat.
Prin modelarea terenului s-au realizat in sol, la adancimea de 15 cm, temperaturi mai mari cu 6-7 grade Celsius, care au grabit coacerea fructelor cu 3-8 zile fata de varianta cu teren nemodelat.
In functie de dimensiunea solarului se vor stabili si distantele de plantare, in general cu o distanta de 25-30 cm pe rand.
Plantarea capsunilor in solar trebuie facuta in prima jumatate a lunii iunie, dupa recoltarea culturii premergatoare (varza timpurie, salata, conopida) folosindu-se stoloni recoltati direct din stoloniera sau stoloni refrigerati.
Acoperirea solarului cu folie de polietilena
Se face incepand cu decada a doua a lunii februarie pana la 1-5 martie, cand temperatura exterioara nu mai coboara sub -5 grade Celsius. Productia timpurie este legata strans de data acoperirii solarului.
Daca solarul se acopera mai inainte de mijlocul lunii februarie, exista riscul revenirii ingheturilor, care pot surprinde plantele in timpul infloritului. Acoperirea solarului prea tarziu, dupa 5-10 martie, este neeconomica, deoarece circa 50% din fructe se coc odata cu cele din camp.
Dupa acoperirea cu folie transparenta, in jurul solarului se sapa sant pentru scurgerea apei si, in acelasi timp, se pune pamant peste marginea de jos a foliei de polietilena.
Aersirea solarului trebuie facuta zilnic, pentru a preveni condensul excesiv si ridicarea temperaturii la peste 28-30 grade Celsius. Aerisirea se face prin deschiderea usilor din capetele solarului, iar daca e cazul si lateral. Celelalte lucrari se efectueaza ca la cultura de camp.
Despre momentul optim de recoltare si coacerea fructelor, puteti citi in acest articol.
Recoltarea manuala a capsunilor
Pentru o buna desfasurare a culesului si expedierii productiei, se impun urmatoarele masuri pregatitoare:
- procurarea ambalajelor necesare
- intocmirea unui grafic al recoltarii
- amenajarea de umbrare pentru protejarea temporara a marfii
Pentru capsuni se folosesc ambalaje de mic volum: cutiute de plastic de 300 – 500 grame, asezate in ladite de tip olandez. Ambalajele trebuie sa asigure o buna circulatie a aerului printre fructe.
Metode de recoltare: cea concomitenta, realizata de acelasi muncitor, a tuturor fructelor coapte pe randul respectiv de plante.
Capsunile pentru consum in stare proaspata se recolteaza doar manual.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro