AcasăPasariCresterea puilor de carne liber: ce trebuie sa le asiguri

Cresterea puilor de carne liber: ce trebuie sa le asiguri

Cresterea puilor de carne in sistem gospodaresc sau liber, inseamna sa le acordam o cat mai mare libertate de miscare pasarilor, mai ales in perioada mai – octombrie.

Crescatorul trebuie sa aiba grija sa hraneasca pasarile suplimentar atunci cand e nevoie, pasarile reusind sa-si completeze hrana cu ce gasesc in libertate: seminte, insecte, iarba etc.

La o gaina closca se pot repartiza pentru crestere 15-25 pui, in functie de marimea ei si de sezon, mai putini iarna si mai multi vara, iar unei curci, cate 25-40 pui.

Aceasta repartitie se face seara, in ziua ecloziunii, pentru ca a dpua zi closca respectiva sa aiba fixat numarul de pui. Astfel, ea se obisnuieste de la inceput cu ei.

Cresterea puilor de carne liber se face cu closca in libertate sau cu closca captiva.

In libertate se obtin cele mai bune rezultate daca closca este mama buna si timpul este favorabil, temperatura externa permitand puilor sa-si caute hrana impreuna cu closca. Adapostirea clostilor cu pui noaptea si in zilele cand vremea este nefavorabila trebuie sa se faca intr-o incapere in care sa nu fie tinute si alte pasari.

Cand sunt closti care se bat intre ele, sau alunga puii de la alta closcam atunci se prevad cateva despartituri in interiorul adapostului.

Hrana la inceput trebuie sa fie data la dispozitia puilor impreuna cu closca. Treptat, dupa ce puii s-au desprins cu consumul de furaje, se iau masuri ca closca sa nu mai aiba acces la hrana puilor si nici la alte pasari din curte. In acest scop, se infiinteaza asa-zisele „puierii”, adica mici suprafete imprejmuite cu plasa, sipci sau nuiele, printre care sa se poata strecura doar puii la hrana.

Unii crescatori folosesc closca captiva, la care puii vin sa se incalzeasca. Closca se introduce intr-o cutie de crestere cu dimensiunile de 70/70/70 cm si cu 20 cm mai mari pentru curca.

Dupa terminarea cresterii in puiernite, in cazul producerii in serii, tineretul in varsta de doua luni se creste in libertate: fie in curtea gospodariei, fie la camp sau prin lucerniere, sistem extrem de avantajos. Aici, el este tinut in grupe mari, sau colonii.

Intretinerea in completa libertate pe o perioada de 4-5 saptamani grabeste dezvoltarea puilor si previne bolile de crestere. Pentru adapostirea tineretului sau a pasarilor adulte, se prevad cotete simple, numite cotete de vara.

Mutarea pasarilor dintr-un loc in altul se face noaptea, dupa ce ele au intrat in adapost (cotete mobile). Pentru ingasarea solului prin dejectiile pasarilor, in unele regiuni se folosesc cotete de forma unor voliere, cu podeaua de plasa din sarma.

Cresterea intensiva a pasarilor pe langa casa – Ion Vancea

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine