AcasăAfaceri profitabile la taraSoiuri de cirese: cele mai profitabile, adaptate pentru Romania

Soiuri de cirese: cele mai profitabile, adaptate pentru Romania

Soiurile de cires de mai sunt cele timpurii, dorite in mod special de fermieri pentru ca le ofera sansa acestora sa vina pe piata mai devreme cu fructe, ceea ce se traduce si printr-un pret mai mare de comercializare.

Ciresele raman printre cele mai apreciate fructe pe timp de vara. Important de precizat este ca cerintele ciresului fata de apa sunt moderate, preferand zonele cu precipitatii medii anuale cuprinse intre 600-800 mm, dar distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar. Se numara printre speciile pomicole cele mai iubitoare de lumina.

Cerintele ciresului fata de a sol sunt insa ceva mai mari. Prefera solurile mijlocii si usoare, permeabile, potrivit de umede, care se incalzesc usor cu un continut de calciu de maximum 6%. La peste 9-10% CaCO3 in sol, favorabilitatea este slaba. Cele mai bune terenuri pentru cires sunt cele cu o reactie slab acida spre neutra (pH de 5,8-7,4).

Iata lista principalelor soiuri de ciresi:

Soiuri de ciresi: Timpuriu de Bistrita

Incepem lista noastra cu un cires autohton, mai exact cu un soi timpuriu, foarte apreciat la noi in tara. Este vorba de Timpuriu de Bistrita ale carui fructe sunt dulci si suculente, de marime mijlocie (5 grame). Pulpa contine in medie 9,5% zahar si 0,66 % aciditate.

Samburele este relativ mai mare, ajungand la 8-9% din greutatea fructului.

Are o inflorire timpurie, cei mai indicati polenizatori fiind soiurile: Rosii de Bistrita Negre de Bistrita, Bigarreau Moreau. Coacerea fructelor are loc in a doua decada a lunii iunie.

Soiuri de ciresi: Maria

Soiurl de cires Maria, unul dintre cele mai apreciate de cultivatori
Soiurl de cires Maria, unul dintre cele mai apreciate de cultivatori

Este primul soi autofertil de cires creat in Romania. Pomul este de vigoare mijlocie, cu o coroana larga, ramificata, bine garnisita cu ramuri mixte si buchete de mai. Este un soi rezistent la ger si seceta, insusire superioara soiurilor Van si Stella. Fiind un soi autocompatibil nu necesita polenizare incrucisata obligatorie, fiind in schimb un bun polenizator pentru alte soiuri cu aceeasi epoca de inflorit. Intra pe rod in anul V de la plantare, fiind un soi precoce si foarte productiv.

Fructul este mare (7,6 g), cordiform aplatizat, cu pielita lucioasa de culoare rosie inchisa, subtire si rezistenta, cu pulpa ferma, rosie, cu suculenta medie, cu gust dulce acidulat.

Pedunculul este scurt (3 cm), iar samburele este mijlociu (6% din greutatea totala a fructului). Soiul este de sensibilitate medie la fenomenul de crapare a fructelor dar superior soiurilor Stella si Van. Fructele la maturitatea deplina se recolteaza usor, la smulgere pedunculul se desprinde de fruct fara supurare.

Este un soi de cires destinat consumului in stare proaspata, dar si industrializarii sub forma de gem si compot. Epoca de maturare: este de sezon mediu (a doua decada a lunii iunie) simultana cu a soiurilor Van, Stella si Bing.

Soiuri de ciresi: Rubin

Soi cires Rubin
Soi cires Rubin

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, rodeste predominant pe buchete de mai si ramuri mijlocii. Prezinta rezistenta ecologica la factorii de stress climatic si la atacul bolilor si daunatorilor, fiind tolerant la antracnoza si monilioza. Intra pe rod in anul V de la plantare si este foarte productiv.

Fructul are o greutate medie de 7,5 g, este sferic cordiform, bombat pe partea dorsala, cu varf rotunjit, terminat cu un mucron scurt ascutit, de culoare rosu rubiniu, pulpa este pietroasa, samburele mijlociu si neaderent la pulpa.

Maturitatea de recoltare la acest soi de cires se inregistreaza la sfarsitul ultimei decade a lunii iunie, ceea ce corespunde cu saptamana a sasea a sezonului de cirese.

Soiuri de ciresi: Boambe de Cotnari

Boambe de Cotnari, soiuri de cirese romanesti
Boambe de Cotnari, soiuri de cirese romanesti

Pomul este de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana larg piramidala, cresteri moderate, luminoasa, bine garnisita cu buchete de mai in interior si ramuri mijlocii la periferie. Lemnul si mugurii floriferi au o mare rezistenta la ger. Infloritul, de intensitate medie, dureaza 10 – 14 zile, suprapunandu-se cu cel al altor soiuri, interpolenizarea fiind perfect posibila.

Fructul este mare, de 7,0 – 8,0 g in primii ani de rod si 6,5 – 7,0 g in plina perioada de rodire, de forma scurt cordiforma si culoare bicolora, galben cu rosu, cu pulpa alb galbuie, pietroasa, dulce, usor acidulata. Pedunculul este de marime medie, iar samburele este mare. Soiul este de sensibilitate medie la fenomenul de crapare a fructelor. Fructele constituie o excelenta materie prima pentru industria alimentara, in special pentru prelucrarea sub forma de compot.

Maturitatea de recoltare: ultima decada a lunii iunie, respectiv in a cincea saptamana a sezonului de cirese.

Soiuri de ciresi: Ponoare

Ponoare cirese
Ponoare cirese

Pomul este de vigoare mijlocie – mare cu coroana larg piramidala. Intra pe rod in anul V – VI de la plantare, rodeste predominant pe buchete de mai si ramuri mijlocii, produce abundent si constant. Ca soiuri polenizatoare pot fi utilizate Cerna, Stella, Hedelfinger, Bigarreau Moreau.

Fructul este de marime medie (5,5 – 6,4 g), de culoare rosie, pulpa semipietroasa, suculenta, gust dulce usor acidulat; sambure mijlociu, cu cca. 15% substanta uscata in suc.

Epoca de maturare: prima decada a lunii iunie. Zonarea: toate zonele de favorabilitate ecoclimatica pentru cultura ciresului, fiind un soi semi-timpuriu foarte valoros.

Soiuri de ciresi: Special

Pomul este de vigoare medie, coroana globuloasa, cu ramuri fructifere predominante de tipul buchetelor de mai. Lemnul si mugurii au o rezistenta buna la ger. Este tolerant la seceta si la atacul bolilor specifice ciresului. Epoca de inflorire medie, se suprapune cu majoritatea soiurilor din cultura comerciala. Este un soi precoce si foarte productiv.

Fructul este de marime mare pentru soiuri de cires amare (6 g), de forma rotund-reniforma, usor turtit la baza, de culoare rosu inchis la maturitatea deplina, cu pulpa rosie, pietroasa, sambure mic (9% din greutatea totala a fructului) si este rezistent la crapare.

Contine 18 % substanta uscata in suc, 16 % zahar total, cu un fin gust amar. Calitatea deosebita a fructelor il recomanda ca un excelent soi destinat industriei alimentare, in special pentru dulceturi si fructe confiate.

Maturitatea de recoltare: ultima decada a lunii iunie, fiind primul soi de cirese amare cu pulpa pietroasa.

Soiuri de ciresi: Amar Galata

Amar Galata, soi de cires
Amar Galata, soi de cires

Pomul este de vigoare medie, coroana globuloasa, cu ramuri fructifere predominante de tipul buchetelor de mai. Lemnul si mugurii au o rezistenta buna la ger. Este tolerant la seceta si la atacul bolilor specifice ciresului. Epoca de inflorire tarzie, se suprapune cu cea a soiurilor Germersdorf, Sam, Marina si Bigarreau Donisen. Este un soi de cires precoce si foarte productiv.

Fructul este de marime medie spre mare pentru soiurile amare (4,7-5 g), de forma alungita, usor turtit la baza, de culoare bicolora, rosie deschisa la maturitatea deplina, cu pulpa galben-albicioasa, semipietroasa, sambure mic (5,1% din greutatea totala a fructului). Fructul este rezistent la crapare. Contine 20 % substanta uscata in suc, 16 % zahar total, 0,62 % aciditate, 26,5 mg/100 g vitamina C, cu un fin gust amar. Calitatea deosebita a fructelor il recomanda ca un excelent soi destinat industriei alimentare, in special pentru dulceturi si fructe confiate.

Maturitatea de recoltare: prima decada a lunii iulie, fiind ultimul soi de cirese amare, la 12 zile dupa soiul Amara si la 7-8 zile dupa soiul Amar Maxut.

Soiuri straine de cires:

Soiuri de ciresi: Rivan

Soiuri de cires: Rivan
Soiuri de cires: Rivan

Pomul are vigoare medie spre mare, cu cresteri moderate, coroana larg piramidala, garnisita cu ramuri de rod spre exterior. Lemnul si mugurii floriferi au o rezistenta medie la ger. Infloritul, de intensitate medie, se suprapune cu alte soiuri timpurii, facand posibila interpolenizarea. Productivitatea soiului este buna.

Fructul este mare pentru un soi timpuriu, de 5,5 – 6,0 g in primii ani de rod, 4,6 – 5,2g in plina perioada de rodire, de forma cordiform aplatizata, de culoare rosie, pulpa semipietroasa, gust dulce acidulat, pana la dulce la supramaturare. Fructul este sensibil la crapare.

Maturitatea de recoltare: prima decada a lunii iunie.

Zonarea: zonele sudice, unde conditiile climatice potenteaza caracterul de timpurietate, iar riscul precipitatiilor abundente in perioada de maturare a fructelor este mai redus.

Soiuri de ciresi: Bigarreau Burlat

Bigarreau Burlat, un alt soi apreciat de producatori
Bigarreau Burlat, un alt soi apreciat de producatori

Pomul este de vigoare medie-mare, cu coroana larga, globuloasa. Acest soi de cires de mai rodeste preponderent pe buchete de mai, iar epoca de inflorire este timpurie. Intra pe rod in anul V, iar recolta este mai abundenta decat a soiului Bigarreau Moreau, avand aceiasi parametrii de calitate.

Fructul este foarte mare pentru un soi timpuriu, 6 – 7 g, de culoare rosu inchis, forma sferica, pulpa pietroasa, suculenta, gust dulce acidulat, sambure de marime medie, neaderent la pulpa, cu circa 14% substanta uscata in suc.

Epoca de maturare: sfarsitul lunii mai (cires de mai), respectiv a doua saptamana a sezonului de cirese. Fiind foarte cunoscut, in multe tari europene este considerat soi reper si, din acest punct de vedere, restul soiurilor se raporteaza ca fiind mai timpurii sau mai tarzii cu un anumit numar de zile.

Zonarea: in toate zonele de cultura, dar cele sudice potenteaza caracterul de timpurietate.

Soiuri de ciresi: Stella

Soiul de cires Stella
Soiul de cires Stella

Pomul este viguros si formeaza o coroana larga, ramificata, bine garnisita cu ramuri de rod. Este un soi rezistent la ger, aceasta insusire fiind superioara soiurilor Van, Sam si Lambert. Inflorirea se produce relativ timpuriu si se suprapune cu aceea a majoritatii soiurilor, pe care le polenizeaza. Fiind autofertil, nu necesita polenizare incrucisata obligatorie, fiind in schimb un bun polenizator pentru celelalte soiuri. Produce peste media celorlalte soiuri.

Fructul este mare, de 8 -9 g in primii ani de rod si 6,5 – 7,0 g in plina perioada de rodire, de forma cordiforma, de culoare rosie stralucitoare, cu pulpa de fermitate medie, rosie, cu gust dulce, acidulat. Soiul este sensibil la fenomenul de crapare a fructelor.

Maturitatea de recoltare: a doua decada a lunii iunie, respectiv in a patra saptamana a sezonuluide cirese.

Zonarea: in toate zonele favorabile culturii ciresului din Romania.. Observatii si recomandari: poate fi utilizat ca polenizator universal pentru soiurile cu epoca de inflorire medie.

Soiuri de ciresi: Germersdorf

Pomul este de vigoare mare, cu coroana inalt piramidala, garnisita preponderent cu ramuri fructifere de tip buchete de mai. Infloritul, de intensitate medie, se inregistreaza concomitent cu al soiurilor Lambert, Hedelfinger, Rubin, Bigarreau Napoleon, Stella, Bigarreau Dönissen, care pot fi utilizate ca polenizatori, soiul facand parte din grupa III de intersteriliatte. Productia este moderata, uneori chiar mica, intra tarziu pe rod, in anul VI – VII de la plantare, ceea ce il face sa fie interesant in special pentru pomicultorii amatori.

Fructul este mare, de 8,0 – 8,5 g in primii ani de rod si 7,0 – 7,5 g in plina perioada de rodire, de forma cordiform – obtuza, usor turtita dorso – ventral, de culoare rosie, cu pulpa pietroasa, gust dulce, usor acidulat. Fructele prezinta o sensibilitate medie la fenomenul de crapare.

Maturitatea de recoltare: sfarsitul ultimei decade a lunii iunie, ceea ce corespunde cu saptamana a sasea a sezonului de cirese. Zonarea: in toate arealele de cultura a ciresului.
Observatii si recomandari: se poate utiliza ca polenizator pentru unele soiuri cu inflorire tarzie.

Soiuri de ciresi: Hedelfinger

In Romania este cunoscut si sub sinonimele de Ochiul boului sau Uriasa.

Pomul este viguros, drept, dezvolta o coroana larga, conica, cu o bogata ramificare naturala, rodind pe ramuri lungi si buchete de mai care infloresc tarziu si abundent. Face parte din grupa 0 de intersterilitate, fiind un bun polenizator pentru toate soiurile de cires.

Intra relativ tarziu pe rod, in anul VI – VII de la plantare, dar produce abundent si constant.

Fructul este mare, de 6,5 – 7,5 g, de culoare rosu rubiniu, cu pulpa ferma, gust dulce, usor acidulat, sambure de marime medie, semiaderent la pulpa.

Zonarea: este un soi cu o larga plasticitate ecologica, poate fi cultivat in toate zonele de favorabilitate climatica pentru cires, fiind apreciat pe piata de fructe proaspete dar mai ales ca materie prima in industria alimentara. Acest soi de cires se poate utiliza si ca polenizator.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine