AcasăCasa si gradinaTaierea trandafirilor: ghidul complet pentru un incepator

Taierea trandafirilor: ghidul complet pentru un incepator

Taierea trandafirilor este necesara la inceputul primaverii, pentru ca acestia sa intinereasca si sa isi pastreze o capacitate buna de inflorire. Altfel, florile devin mai mici si mai putin decorative. Este important insa sa stim ca taierile la trandafiri se fac in niste limite bine stabilite si cu masura.

Va prezentam un ghid complet pentru curatarea trandafirilor din gradina dumneavoastra.

Prin taierile de reductie se incurajeaza dezvoltarea mugurilor cu orientare corespunzatoare, in vederea formarii celor mai frumoase flori.

Taierea trandafirilor: momentul oportun pentru lucrari

Trandafirii se tund la inceput de primavara. Acestia inmuguresc destul de repede. Lucrarile nu se amana pana in aprilie, deoarece odata cu dezvoltarea lastarilor eventualele pagube produse prin taieri sunt mai mari.

In iernirea blande taierile se pot face incepand cu februarie, dar luna luna martie ofera in general mai multa siguranta. In martie nu ar trebui sa ne confruntam cu geruri mari.

In iernile aspre, aplicarea taierilor timpurii este riscanta, deoarece daca lastarii noi ingheata, planta se taie din nou, proces care slabeste planta si inhiba inflorirea.

Taierea trandafirilor primavara se face pe cat posibil in zilele cu cer acoperit partial sau total cu nori, deoarece la desfacerea musuroiului protector din jurul lastarilor acestia pot fi expusi arsurilor solare.

Se pot taia si in alte periode?

Unele persoane fac lucrari de taiere in toamna, dupa care acopera plantele. La aceste plante se fac din nou taieri primavara, deoarece ramurile ranite ingheata mult mai usor si sufera mai mult.

La taierile din toamna trandafirii nu se reduc la lungimea dorita. La aceste taieri se indeparteaza si se ard partile atacate de boli si florile trecute. Se pastreaza cel putin doua treimi din numarul lastarilor pentru lemnul din primavara anului urmator.

Taierea trandafirilor se face la mugur. In cazul reducerii lastarilor anuali, locul de taiere trebuie sa fie cu 5-10 mm deasupra unui mugur. Suprafata oblica trebuie sa fie opusa mugurului. Ciotul mai lung se usuca pana la mugur, insa cel scurt il pune in pericol.

Ramurile imbatranite si lastarii slabi sau inghetati se elimina de la inel, fara a lasa vreun ciot.

Taierea trandafirilor lucrari esentiale
Taierea trandafirilor lucrari esentiale

Scoarta lastarilor inghetati are o nuanta maronie, nu este verde. In sectiune se observa ca si interiorul este maroniu. In asemenea situatii lastarul se reduce pana la partea sanatoasa, chiar daca pe exterior aceasta prezinta o culoare verzuie.

Taierile se fac cu foarfeca de vie. La trandafirii urcatori taierile se fac cu foarfeca de taiat crengi, iar partile mai viguroase se indeparteaza cu ajutorul fierastraului. In cazul tuturor interventiilor, mainile se protejeaza cu manusi de piele.

Taierea trandafirilor: dupa plantare

La scoaterea din pepiniera, sistemul radicular al trandafirilor sufera. La plantare, partea aeriana se scurteaza, pentru a crea un echilibru intre radacini si lastari.

Radacinile nu se fasoneaza foarte tare, se indeparteaza doar partile ranite, uscate. La plantarile din toamna lastarii nu se scurteaza exagerat, se suprima doar varfurile.

Se indeparteaza insa lastarii rupti, imaturi. Numeroase pepiniere comercializeaza trandafiri cu lastari scurtati. Acestia nu creeaza probleme. Dupa plantare se acopera doar cu pamant.

La plantare, punctul de altoire trebuie sa fie ingropat la 3-4 cm sub nivelul solului. Apoi planta musuroieste.

La plantarile din primavara, trandafirii se pot taia. Si exemplarele plantate toamna se reduc tot in aceasta perioada. Si la taierile trandafirilor se aplica regula de aur: lastarii mai vigurosi se lasa mai lungi (4-5 ochi), iar cei mai slabi se scurteaza puternic (2-3 ochi).

Surplusul de lastari se elimina de la baza. Daca trandafirul se dezvolta armonios, in continuare nu se mai aplica taieri severe.

In primul an, tufele prea slabe pentru a se fortifica li se indeparteaza florile. Tot in acest scop se fac si taierile de vara: dupa uscarea primelor flori se reduc lastarii la o treime din lungimea lor. Din mugurii nou formati se dezvolta flori la sfarsitul lunii iulie.

Aceasta lucrare se repeta in luna august. Astfel, in primul an tufa dezvolta un aparat foliar des si elemente solide, urmand ca pe mai departe sa infloreasca abundent.

Anii ce urmeaza

Taierea trandafirilor difera de la o specie la alta, fiind influentate de conditiile pedo-climatice, cat si de aprovizionarea cu substante nutritive. Exista insa taieri care se aplica la toate speciile. O lucrare de acest gen este indepartarea lastarilor salbatici.

La fiecare taiere, dar nu numai, la culegerea florilor, se identifica lastarii portaltoiului. Acestia se deosebesc de portaltoi prin culoare, tepi, pozitia mugurilor si forma frunzelor. Lastarii salbatici rasar in apropierea tulpinii, direct din pamant.

Prezenta lor nu e de dorit, deoarece consuma substantele nutritive din sol. Acesti lastari nu se suprima de la nivelul solului, deoarece in acest caz cresc mai vertiginos si se indeasa. Se dezgroapa partea superioara a portaltoiului, zona de unde provine lastarul salbatic, dupa care acesta se elimina prin taiere cu cosorul sau foarfeca. Lucrarea este greoaie, insa este obligatorie, deoarece trandafirul scapa de lastarii nedoriti.

O alta lucrare obligatorie este indepartarea partilor bolnave, ranite, inghetate. De la baza se elimina lastarii crescuti in interiorul tufei, cei care indeasa tufa. Se elimina partile imbatranite, care emit doar lastari slabi. Intinerirea se face o data la 3-4 ani.

Inainte de taieri se face o evaluare a tufei privitoare la dezvoltarea ei de la ultima interventie, dupa care se trece la treaba.

Taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor

Taierea trandafirilor: Theahibrida

Este cea mai cunoscuta grupa de trandafiri. Florile sunt mari, parfumate si durabile. Au o inflorire continua sau in doua-trei valuri, pana la venirea primului inghet.

In cadrul taierilor de primavara nu se reduc exagerat. In urma taierilor puternice planta emite numerosi lastari lacomi, iar acestia sunt sterili. Daca se doreste o inflorire abundenta, lastarii se lasa mai lungi. Cei vigurosi la 6-8 ochi, cei de vigoare mijlocie la 5-6 ochi, iar cei slabi la 3-4 ochi.

Daca trandafirul se cultiva pentru flori taiate, prin taieri scurte se favorizeaza formarea unor tulpini florale lungi si viguroase.

De obicei, pe lastarii scurtati inmuguresc primii doi ochi. Daca facem un calcul, avem raspunsul privind taierile. Pe o tufa viguroasa vom lasa in total 14-16 ochi (8-9 cepi), iar pe una nou plantata sau mai slaba 6-10 ochi (4-6 cepi). La doua saptamani dupa taieri se face o verificare a tufelor. Daca ochiul superior nu a inmugurit, se reduce cepul la urmatorul mugur.

Vara, la recoltare, tulpinile florale se taie doar atat cat e cazul, pentru a nu micsora suprafata de asimilatie. Cea mai frumoasa floare se formeaza din al doilea sau al treilea ochi sub floarea trecuta. Acesta este mugurul care se dezvolta cel mai des.

Mugurii cu pozitie inferioara se dezvolta mai greu. Dupa prima inflorire se face o taiere a lastarului, mugurii cu pozitie inferioara au suficient timp pentru a se dezvolta. La trandafirii din grupa aceasta, plantati in grupuri, fara a avea destinatia de flori taiate, nu se aplica taieri de vara. Se curata doar de florile trecute, pentru a stopa formarea fructelor, care ar slabi inutil planta.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine