AcasăCasa si gradinaChiar trebuie taiati pomii in fiecare an?

Chiar trebuie taiati pomii in fiecare an?

Daca ati inceput de curand sa plantati cativa pomi fructiferi in gradina dumneavoastra, cu siguranta v-ati intrebat, la un moment dat, daca in fiecare an ar trebui sa faceti taieri la pomii dvs.

Raspunsul pe scurt este nu, adica nu este obligatoriu sa faceti taieri la pomi in fiecare an, mai ales pentru unele specii, dar, daca doriti sa le oferiti o ingrijire cu adevarat eficienta atunci se pot realiza si cateva taieri reduse (eliminare lastari care sunt de prisos).

La mar, par, prun, gutui nu trebuie sa facem taieri in fiecare an.

„La un prun pe care il am, de 15 ani, are o ramura care pleaca pe interior, o scoatem de la inel, atat. Cam atat pe anul acesta”, se explica pe canulul Pomicola Nalbant.

Pe de alta parte, la speciile piersic, cais, nectarin, kaki sunt necesare taieri anuale.

„In perioada de tinerete a pomului apar lastari lacomi, care se produc tot din cauza taierilor, mai ales daca nu sunt ponderate. Trebuie formata cu atentie ramura de schelet, apoi sa lasam ramurile liber sa se dezvolte pentru a forta pomul sa intre pe rod”.

Citeste si: Udarea pomilor fructiferi dupa plantare: respecta aceste reguli!

La mar trebuie sa-i asiguram suprafata normala de dezvoltare. Formam ramurile de schelet in primii ani si eliminam lastarii de unde nu avem nevoie. La un mar in palmeta n-o sa facem taieri puternice, in fiecare an, decat in formarea ramurilor de schelet. Apoi, dupa 4-5 ani intra pe rod.

La cires, daca s-au facut taierile de formare corecte sau de reductie, avem grija ca in fiecare an sa scurtam ramurile anuale, sa nu ajungem sa ne indepartam prea mult de pom.

La piersic nu putem sa-l lasam netaiat un an. La kaki sistemul de taiere se asemena mult cu cel de la vie.

Mai multe explicatii video in clipul Pomicola Nalbant.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine