AcasăCulturi profitabileCultura de levantica: sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Cultura de levantica: sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Cultura de levantica este tot mai prezenta pe teritoriile din estul Europei, ea fiind o planta originara din zona mediteraneana. Se cultiva fiind folosita atat in gastronomie, precum si in uleiurile esentiale.

Daca te-ai gandit sa initiezi o astfel de cultura e bine sa cunosti cateva dintre cele mai importante caracteristice ale sale.

Rezistenta mare la frig

Levantica este o cultura foarte rezistenta cand vine vorba de frig. Prin urmare, daca terenul pe care doresti sa plantezi are scaderi semnificative de temperatura pe timpul iernii, levantica s-ar putea sa fie solutia ideala. Rezista pana la -30 grade Celsius.

In primavara, vegetatia ei incepe atunci cand temperaturile exterioare depasesc 10 grade Celsius.

Daca te bazezi pe obtinerea uleiului esential, nu o planta la umbra

Exista diferente semnificative de productie, daca plantam levantica la umbra comparativ cu un loc insorit. Este asadar o planta care se simte in elementul ei la soare.

La umbra vom avea o productie de circa 0,3% ulei esenta fata de 0,8%, daca am cultiva-o intr-o loc scaldat de razele soarelui.

Pregateste bine terenul inainte de plantare

Rezistenta pe care o are levantica este data in primul rand de radacinile puternice pe care le are si care pot ajunge la o adancime de 2 metri. Prin urmare se recomanda o pregatire temeinica a solului prin arat adanc la peste 34-35 cm, in vara anterioara plantarii.

Curatarea de buruieni

Dezvoltarea armonioasa a culturii de levantica se bazeaza mult pe eliminarea buruienilor care pot aparea in jurul ei si care pot seca solul de elementele nutritive.

Plantarea

Plantarea materialului saditor la locul defitiv se face la distante mai mari de 100 cm intre randuri si 50-100 cm intre plante pe rand.

Pentru a fii siguri ca plantele se prind aceasta operatiune e bine sa o facem dupa ploi, cand pamantul este mai umed, fie dimineata sau seara.

Dezvoltarea tufelor

Tot secretul unei culturi de levantica sta in dezvoltarea unor tufe cat mai mari si pline de flori. Pentru acest lucru, in primul an de la plantare nu vom recolta nimic si nici nu vom lasa plantele sa ajunga cu ramurile la inflorit. Se vor fasona prin taiere.

Cand tufele incep sa slabeasca din cauza imbatranirii se indeparteaza de pe tufa tot ceea ce este uscat. In mod obisnuit, intinerirea plantelor se face prin taierea tuturor ramurilor tufei, reducandu-se la 6-8 cm lungime, precum si prin taierea unei parti din radacinile imbatranite.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine