AcasăLegume si fructeBoli la tomate: Aplica aceste masuri pentru prevenire si combatere

Boli la tomate: Aplica aceste masuri pentru prevenire si combatere

Bolile la tomate (rosii) pot fi periculoase, indiferent daca vorbim de cultura in camp sau in spatii protejate. Cu toate acestea, in sere, fermerul are avantajul de a putea controla mai bine factorii de productie.

Cu toate acestea, gestionarea cu succes a bolilor si daunatorilor la rosii asigura in primul rand recolta, insa, pe langa acest lucru, face si viata fermierului mai usora pentru lucrarile agricole.

Produsele fitosanitare folosite trebuie aplicate conform regulilor producatorului, respectand timpul de expunere, doza, precum si perioada dupa care pot fi culese. Orice nerespectare a acestor norme are implicatii atat pentru planta (ingalbeniri, arsuri etc.), cat si asupra nivelului de pesticide admis in legume / fructe.

Boli tomate: Ofilirea bacteriana a tomatelor

Este o boala care poate aparea in orice moment de dezvoltare la rosii. In cazul plantelor mici, acestea mor imediat, iar la cele adulte ofilirea se produce progresiv.

Plantele adulte infectate se ofilesc lent și treptat; pe cotiledoane apar pete circulare de 1-5 mm în diametru, cu centrul inițial albicios, ulterior brun, care se unesc, iar suprafața cotiledoanelor se încrețește; pe frunzele tinere apar pete albicioase proeminente, care devin galben-verzui.

Raspandirea bolii se poate face prin samanta, dar si prin picaturile de apa, daca se folosesc echipamente contaminate.

Boli tomate ofilirea frunzelor
Boli tomate ofilirea frunzelor

Masuri de prevenire: plantele atacate și cele din jur se scot (cu tot cu rădăcini și se introduc imediat în saci de polietilenă) și se ard (bacteria poate rămâne în sol o perioadă lungă). De asemenea, se va respecta rotatia culturilor la 4 ani.

Combaterea chimica cu următoarele produse: CURENOX 50 – 1,5-2 Kg / ha, ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF” – 3,75-5 Kg / ha, CUPERTINE SUPER – 3,5 Kg / ha, ALCUPRAL 50 PU – 1,5-2 Kg / ha.

Timp de pauză:

 • CURENOX 50 – 3 zile
 • ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF” – 3 zile
 • CUPERTINE SUPER – 3 zile în seră, 10 zile în câmp
 • ALCUPRAL 50 PU – 3 zile

Patarea bacteriana a tomatelor

Una dintre cele mai frecvente boli la tomate este si patarea bacteriana, avand si aceasta capacitatea sa se instaleze in orice stadiu de dezvoltare a plantei.

In stadiul de rasad apar pete galben-verzui, brune, cu centru necrozat. Pe frunze, la plantele mature, de asemenea, apar pete circulare de un verde inchis sau cenusii. Pe fructe pot aparea pete mici sau chiar leziuni.

Patarea bacteriana la tomate
Patarea bacteriana la tomate

Măsuri preventive: rotatia culturilor; este recomandată irigarea pe rigole sau prin picurare; distrugerea prin ardere a resturilor de plante și buruieni rămase pe câmp după recoltare; utilizarea de sămânță sănătoasă.

Metode de combatere: Produse bio: Serenate ASO (14.1 g/ L, aplicat doar in spatii protejate). Produse de contact: CHAMP 77 WG, Tratament in vegetatie, de contact: Alcupral 50 PU (WP) 0,5%.

Virusul ofilirii patate a tomatelor

Aceasta boala se poate instala atat la rosii, cat si la ardei, vinete, mazare, cartof, soia etc. Primele simptome pe care le putem observa pe frunze sunt prezenta petelor brune si uscarea limbului. De asemenea, stoparea cresterii este prezenta.

Atac ofilire patata boli la tomate
Atac ofilire patata boli la tomate

Pete de culoare rosiatica apar si pe fructe. Din cauza bolii, tomatele vor avea un numar reduse de fructe, slabe calitativ.

Masuri de prevenire: curatarea zonei din apropierea serei de tripsi, producerea rasadului la departare de plante / flori care pot adaposti tripsi, plantarea timpurie.

Musculita alba a tutunului

Si aceasta este o boala care poate afecta cultura de tomate, in special din cadrul serelor. Afecteaza insa si ardeii, bumbacul si, conform numelui, si culturile de tutun.

Musculita are un corp de culoare galben-inchis, femelele sunt mai mari decat masculii, avand o talie de circa 1 mm.

Simptomele plantelor atacate includ: pete pe frunze, nervuri ingalbenite, deformarea tulpinilor. In cazul unor atacuri puternice, plantele se ofilesc si isi pierd frunzele. Cel mai bine se pot identifica acesti daunatori pe partea inferioara a frunzelor.

Musculita alba
Musculita alba

O masura de prevenire se refera la indepartarea buruienilor si crearea unui pat germinativ cat mai curat, inainte de infiintarea plantatiei. Totodata, se pot monitoriza plantatiile de tomate si prin folosirea unor capcane galben lipicioase.

Masuri de combatere: prin utilizarea următoarelor produse de uz fitosanitar: VYDATE 10 L – 10 l/ha, LANNATE 20 SL – 1,25 l/ha, PROXIMO -50-75 ml/hl la apariţia dăunătorilor şi SANMITE 10 EC – 1,5 l/ha.

Omida fructificatiilor

Continuand lista bolilor la tomate amintim si despre omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), pe care o regasim frecvent in sere si solarii. Acest daunator ataca nu mai putin de 120 de specii de plante, iar pe langa rosii putem mentiona fasolea, mazarea, garoafele etc.

Simptomele plantelor care trebuie sa ne atraga atentia: mancarea fruzelor de catre omizi, patrunderea lor apoi in fructe, pentru a face galerii. Fructele atacate de larve cad prematur.

Omida boli la rosii
Omida boli la rosii

O metoda de prevenire este si sa inchidem serele pe timpul noptii pentru a preveni intrarea larvelor-adult in spatiile protejate.

Masuri de combatere: prin amplasarea capcanelor atractive pentru ambele sexe, cu rol de a pune în evidenţă prezenţa dăunătorului, dar şi de atragere şi omorâre a acestora;

Sau metoda chimice: tratamente cu următoarele produse de uz fitosanitar: ALVERDE – 1,0 l/ha în 1000 l apă /ha, MATCH 050 EC – 100 ml/hl, VOLIAM TARGO – 0,6-0,8 l/ha.

Alternarioza

Aceasta boala poate afecta tulpinile, frunzele si fructele si se manifesta in special la tomate, cartof, vinete si ardei.

Pete brune pot aparea si in stadiu de rasad, iar apoi se pot dezvolta si in solarii. In conditii de umiditate ridicata, boala evolueaza rapid, apare vestejirea si uscarea frunzelor.

Boli tomate Alternarioza
Boli tomate Alternarioza

Măsuri preventive: Tomatele se vor planta în soluri îngrăşate echilibrat, fără lipsă de magneziu, curate de buruieni. Solul serelor şi solariilor va fi în prealabil dezinfectat termic sau chimic. Măsurile de igienă culturale obligatorii ca: strângerea şi arderea resturilor vegetale sau îngroparea lor în profunzime, limitează atacul ciupercii.

Măsuri curative : combatere chimică cu urmatoarele produse:

 • GRISU – 1,0 l/ha
 • CIDELY TOP – 1,0 l/ha( stadiul de 10 frunze)
 • REVUS TOP -0,6 l/ha
 • ORTIVA 250 SC – 0,75 l/ha -1 l/ha în funcţie de gradul de infecţie.
  Se aplică de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe
 • BRAVO 500 SC – 1,5 – 2 l/ha
 • VITRA 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha

Putregaiul cenusiu al tomatelor

In cadrul listei noastre de boli la tomate trebuie sa o includem si pe aceasta (Botrytis cinerea). Putregaiul cenusiu apare pe toate partile aeriene ale plantei. Cel mai des simptom este prezenta a numeroase mase de spori pe tesuturi necrozate, care au un aspect pufos, de culoare gri-inchis.

Pe fructe, simptomele sunt tipice, de putregai moale, cu zone distruse care devin albicioase. De obicei, pielița se rupe în centrul zonelor afectate, dar rămâne întreagă în rest. Sporii ciupercii se dezvoltă în aceste zone cu țesuturile distruse. Eventual, întregul fruct devine afectat și se mumifică.

Putregaiul cenusiu al tomatelor
Putregaiul cenusiu al tomatelor

Măsuri preventive:
● îndepărtarea și distrugerea plantelor, a resturilor infectate și a buruienilor care pot fi gazde pentru această ciupercă;
● menținerea unei temperaturi și ventilații adecvate prin reducerea supraaglomerării plantelor și a tăierii lor judicioase;
● evitarea excesului de apă pe plante;
● evitarea irigării în exces;
● sterilizarea mâinilor și a uneltelor de lucru în mod regulat;
● evitarea rănirii plantelor;
● evitarea aplicării repetate de tratamente cu săruri metalice ale fungicidelor ethylene bis dithiocarbamate (intensifică severiatea bolii);

Masuri de combatere chimica:

Tratarea cu var a solurilor acide pentru a crește conținutul de calciu în plante și a reduce sensibilitatea acestora.

Tratamente cu : ORTIVA TOP – 1 l/ha, ORTIVA OPTI – 2,0-2,5 l/ha, TOPSIN M 500 SC – 1,7 l/ha, BRAVO 500 SC – 1,5-2 l/ha, GRISU – 1,01 l/ha.

Antracnoza

Boala se manifesta prin aparitia unor pete mici de 2-4 mm, mai inchise decat tesutul sanatos, acest lucru pe fructe. Petele cresc in dimensiune si la un moment dat centrul devine negricios. Merita de precizat ca perioadele ploioase si irigarea prin aspersie favorizeaza antracnoza la tomate.

Pentru preventie se recomanda recoltarea cât mai rapidă a fructelor sensibile la antracnoză.

Antracnoza
Antracnoza

Măsuri curative: Combatere chimică cu următoarele produse:

 • BRAVO 500 SC- 1,5- 2L/ha
 • VITRA 50 WP- 1,5-2,0 kg/ha
 • ALCUPRAL 50 PU – 1,5-2 kg/ha
 • CUPRENOX 50 – 1,5-2 kg/ha
 • ZEAMĂ BORDELEZĂ TIP “MIF’- 3,75-5 kg/ha
 • CUPERTINE SUPER – 3,5 kg/ha

Este o boala grava in primul rand pentru rosiile destinate industrializarii. In aceste cazuri pierderile pot ajunge si la 70%.

Putrezirea coletului

Continuam seria de boli la tomate si mentionam o alta boala majora care poate aparea la rosii: putrezirea coletului. Boala se manifesta in special in sere si poate afecta orice parte a plantei, insa ataca mai ales tulpinile.

In dreptul coletului apar pete cenușii-brune sau brune–negricioase. Putrezirea duce la blocarea circulatiei sevei in tulpina, prin urmare planta se usuca.

Ciuperca iernează în resturile de plante rămase în sol, putând trăi ca saprofită. În cazuri rare transmiterea bolii poate avea loc și prin semințe.

Măsuri preventive: dezinfecția amestecului de pămănt; utilizarea de răsad sănătos și implicit de sămânță sănătoasă; urmărirea umidității solului în perioada imediată a plantării; palisarea sau fixarea plantelor pe araci pentru a evita contactul fructelor cu solul.

Boli la tomate: Patarea cafenie a frunzelor

Boala poate incepe la frunzele mai batrane, de la baza plantei, insa aceasta avanseaza si la tulpini, frunzele de mai sus, in cazul atacurilor puternice. Lipsa aerisirii si temperaturile de 22-26 grade Celsius, corelate cu o umiditate mare fac posibila aparitia bolii.

Boli la tomate patarea cafenie a frunzelor
Boli la tomate patarea cafenie a frunzelor

Măsuri curative:
Încă de la primele simptome, se recomandă combaterea chimică cu următoarele produse:

 • CIDELY TOP – 1,0 l/ha ( stadiul de 10 frunze)
 • ORTIVA 250 SC- 0,75l/ha-1 l/ha în funcție de gradul de infecție.
 • Se aplică de la apariția primei inflorescențe până când 80% din fructe s-au maturat.
 • BRAVO 500 SC – 1,5-2 l/ha
 • ORTIVA TOP-1 l/ha

Fuzarioza tomatelor

Primul simptom este îngălbenirea de-a lungul marginilor celor mai mature frunze, când primele fructe sunt aproape de maturitate. Îngălbenirea este curând urmată de necrozarea și colapsul pețiolului frunzelor.

Simptomele se dezvoltă numai pe o singură parte a plantei, iar frunzuliţele de pe o singură parte a peţiolului se îngălbenesc înaintea celor de pe cealaltă parte. Îngălbenirea treptată afectează cea mai mare parte a foliajului şi este însoţită de ofilirea plantei în cea mai călduroasă parte a zilei. Ofilirea devine mai accentuată de la zi la zi, până când planta moare.

Fuzarioza

Măsuri preventive
● utilizarea la plantare a unui răsad sănatos și rezistent la Fusarium spp.;
● sterilizarea solului cu vapori de apă supraîncălziți;
● fertilizarea cu nitrat de calciu; creșterea pH-ului solului până la 6.5 – 7.0;
● evitarea irigării în exces (inundarea); evitarea utilizării pentru irigare a apei din canale sau iazuri, deoarece poate fi contaminată cu acest patogen

Masuri chimice de combatere:

 • sterilizarea chimică a solului cu două săptămâni înainte de transplantare;
 • combatere chimică cu TOPSIN M 500 SC- 1,7 L/ha

Fainarea

O alta problema des intalnita la capitolul boli la tomate este fainarea. Aceasta ataca toate organele aeriene ale plantei, insa in mod special frunzele. Primul simptom este aparitia unor pete decolorate, galbui, pe frunze. Daca atacul este puternic, aceste pete devin tot mai dese si cresc in diametru.

Fainarea - boala la tomate
Fainarea

Responsabila pentru aceasta boala este o ciuperca – Leveillula taurica.

Măsuri de combatere chimică

 • TOPAS 100 EC – 0,5 l/ha
 • CIDELY TOP – 1,0 l/ha( stadiul de 10 frunze)
 • ORTIVA 250 SC – 0,75 l/ha -1 l/ha în funcţie de gradul de infecţie.
  Se aplică de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe s-au maturat.
 • REFLECT – 1,0 l/ha – se aplică de la apariţia primei inflorescenţe până la coacerea
  deplină a fructelor.
 • MYCLOFIL – 40-60 ml/100 l apă în timpul vegetaţie, de la prima apariţie la 7 – 10 zile.

Mana tomatelor

Este si aceasta o boala frecventa la tomate, care poate ataca atat frunzele, tulpinile, florile, cat si fructele. Petele apar pe frunze prima data si sunt verzi-galbui, dar ulterior devin cenusii.

Pe fructe infecția începe din primele faze de dezvoltare, pănă aproape de maturare. Pe fructe apar pete mici, de formă neregulată, ușor cufundate în pulpă, la început de culoare verde – măslinie după care în scurt timp devin măsliniu închis.

Mana tomatelor
Mana tomatelor

Măsuri de combatere chimică cu următoarele produse:

REVUS 250 SC – 0,6 l/ha, REVUS TOP -0,6 l/ha, PREVICUR ENERGY – 3 l /ha se aplică la sol prin picurare, ORTIVA 250 SC – 0,75 l/ha -1 l/ha în funcţie de gradul de infecţie.

Se aplică de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe s-au maturat: CYCLO-R Liquido – 2,4 -4,0 l/ha la începutul înfloritului, BRAVO 500 SC – 1,5 – 2 l/ha, VITRA 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha, RANMAN TOP – 0,50 l/ha, AZBANY – 50 -80 ml/100 l apă, ORTIVA TOP – 1 l/ ha, ORTIVA OPTI – 2,0 – 2,5 l/ha, CUPROXATE FLOWABLE – 5,3 l/ ha de la prima frunză până la coacere, OMIX – 300 ml/mc prin încorporare în sol înainte de însămânţare, volum de apă 10-20 l/ mc sau 5-6 ml/mp prin irigare la însămânţare, volum de apă 3-5 l/mp.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine