AcasăAfaceri profitabile la taraCapra Saanen, cea mai productiva rasa de lapte pentru o afacere agricola

Capra Saanen, cea mai productiva rasa de lapte pentru o afacere agricola

Capra Saanen este recunoscuta in toata Europa ca fiind una dintre cele mai productive rase de lapte, fiind originara tocmai din Elvetia. Pe langa o calitate inalta a laptelui, exemplarele din rasa Saanen pot ajunge sa ofere, la o furajare corespunzatoare, chiar si 10-11 litri de lapte zilnic.

Va prezentam in acest articol exemplul unui fermier roman care a ales sa investeasca in aceasta rasa si sa dezvolte o mica afacere agricola.

Chiar daca sunt din Bucuresti, sotii Prodan au ales sa infiinteze o mica exploatatie de capre in localitatea Nucet din judetul Dambovita. Au simtit ca oamenii pun tot mai mult accent pe hrana sanatoasa, prin urmare au constatat ca exista o cerere semnificativa pe zona de lapte de capra. S-au gandit initial la rase autohtone, insa si-au dorit sa aiba o productivitate constanta, cu un efectiv mai mic.

Asa au ajuns pana in Austria, de unde au cumparat nu mai putin de 40 de capre frumoase din rasa Saanen, pentru care au platit circa 18.000 de euro.

„Inainte de a incepe am vrut sa testam putin piata si sa intelegem ce ar fi de succes. De asemenea, am trecut si la cifre, astfel am constatat ca am avea nevoie de mult mai multe exemplare autohtone pentru acelasi nivel de productie. De aceeam am ales sa investim mai mult intr-o rasa cu un potential mult mai mare, precum caprele Saanen. Chiar daca ne-a costat mai mult cumpararea lor, pe termen lung aveam un beneficiu consisten. Ca sa fii rentabil cu un asemenea tip de afacere ai avea nevoie de aproape 200 de exemplare, adica circa 5 litri de lapte pe exemplar”, povesteste Simona Prodan.

Capre Saanen caracteristici: productia de lapte

Fara indoiala, principalul subiect de interes atunci cand discutam despre rasa Saanen este cantitatea de lapte pe care o poate oferi. Productia medie pentru exemplarele detinute de familia Prodan este de circa 4 litri pe zi. Insa, au existat si unele zile foarte bune, atunci cand s-a inregistrat un varf de 6 litri de lapte zilnic.

Deoarece au dorit sa aiba exemplare performante, sotii Prodan au ales sa cumpere caprele Saanen din Austria: 40 de femele au cumparat, pretul acestora fiind de 450 de euro exemplarul. De asemenea au cumparat si patru masculi de rasa, cu pedigree, pretul acestora ajungand la 800 de euro exemplarul.

O capra Saanen poate da in medie circa 700 de litri de lapte pe an. Fireste, productia poate urca in functie de modul de furajare. Grasimea laptelui este de 3,5 – 4%, relativ mai mica decat cea inregistrata la ale rase de capre.

Durata lactatiei pentru capra Saanen

„Am studiat destul de mult cum trebuie construita corect o ferma de capre, prin urmare ne-am aplecat destul de mult si asupra subiectului genetica. De aceea am si ales sa cumparam exemplare atat de scumpe. Pentru a avea o animale sanatoase pe termen lung trebuie sa ai grija la consangvinizare, adica sa nu folosesti acelasi tap si pentru imperecherile cu produsii sai. Risti mult ca genetica sa se denatureze, aspect care influenteaza urmatoarele animale, precum si productia de lapte bineinteles”, ne-a mai spus crescatoarea.

Capra Saanen - dezvoltarea unei afaceri agricole
Capra Saanen – dezvoltarea unei afaceri agricole

Simona Prodan spune de asemenea ca, in strainatate, exemplarele din rasa Saanen, pot oferi pana la 10 litri de lapte pe zi, asta ca sa ne putem da seama de performanta acestei rase.

„Am avut si noi doua exemplare care au avut o medie mai mare, de 6 litri de lapte. Daca e sa vorbim de durata lactatiei, la caprele din rasa Saanen aceasta este de circa 250 de zile. Nu fortam animalele, incercam pe cat posibil sa le oferim si lor o perioada de pauza, pentru ca organismul lor sa se refaca”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Furajele si cum sunt hranite caprele

Dupa multa munca, dar si satisfactii, familia Prodan se poate mandri in prezent cu un efectiv de peste 70 de femele si 4 masculi din rasa Saanen. Toate animalele au fost inregistrate in Registrul Genealogic de Rase al Romaniei.

Pentru a-si diminua costurile, cei doi soti au hotarat sa dezvolte si o ferma vegetala, pentru a-si asigura furajele necesare animalelor.

„Am luat in arenda 30 de hectare de teren si cultivam pe aceasta suprafata, o buna parte, triticale, ovaz, orz, porumb, pentru furajele animalelor. Mai avem si lucerna si mazare furajera, pe care le oferm animalelor, mai ales in primii ani de viata, aceste culturi fiind mai ridicate din punct de vedere proteic”, spune crescatoarea.

Hrana caprelor Saanen este formata, in primele luni, din lucerna, cat si din mixuri de orz, grau, ovaz si porumb. La acestea se mai adauga din cand in cand si cateva suplimente de calciu, necesare pentru animalele aflate in primele luni de viata. Cand sunt adulte, hrana este formata mai mult din porumb, triticale, ovaz, mazare furajera si mai putin pe lucerna.

Merita precizat ca ratiile animalelor au fost stabilite pe baza unei colaborari cu specialistii de la Asociatia Nationala a Crescatorilor de Capre din Romania, precum si datorita Institutului de Biologie si Nutritie Animala (IBNA) – Balotesti.

„Gratie unei colaborari foarte bune si a unor analize riguroase pe care le-am facut, am reusit sa determinam ce am putea schimba in alimentatie, astfel incat sa mai ridicam putin productia. Am introdus de exemplu floarea-soarelui, tarate sau sroturi de soia. Am reusit in aces fel sa crestem productia de lapte cu circa 25 %, in circa o luna”, ne-a mai povestit Simona Prodan.

Adaptarea caprelor Saanen la climatul din Romania

Adaptarea exemplarelor Saanen s-a produs usor la climatul din Romania, care este fara indoiala mult mai bland, in comparatie cu cel din Austria. Au fost chiar si cateva momente amuzante, atunci cand in primele zile caprele preferau mai degraba sa manance paie decat lucerna proaspata.

Capra Saanen - dezvoltarea unei afaceri agricole
Capra Saanen – dezvoltarea unei afaceri agricole

„Trebuie sa le protejezi de umiditate ori sa nu existe curenti de aer. O umiditate optima ar trebui sa fie undeva la 50%”, ne-a mai spus crescatoarea.

Capra Saanen: investitia intr-o asemenea ferma

Peste 40.000 de euro au ales sotii Prodan sa investeasca in aceasta afacere, din economiile proprii. Suma a fost folosita atat pentru achizitia de animale, precum si in dezvoltarea adapostului, precum si pentru cumpararea mai multor echipamente necesare.

„Am ales sa investim asa, deoarece am vrut sa fie totul al nostru si sa nu avem de-a face cu birocratie etc. daca ar fi fost sa accesam fonduri europene. Subventia pentru aceste animale este foarte mica, de aceea a constituit inca un punct in plus ca sa facem pe cat posibil noi totul. Nu este usor, dar asta a fost dorinta noastra”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Din punct de vedere al valorificarii laptelui, familia Prodan a avut o idee mai ingenioasa sa-i spunem, si anume sa-l comercializeze cu ajutorul unui automat amplasat in orasul Targoviste.

„Trebuie sa ajungi cu laptele cat mai rapid la automat, insa este o metoda care da rezultate bune, iar oamenii sunt foarte multumiti”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Originea caprei Saanen

In Elvetia exista chiar o localitate cu numele Saanen, aici considerandu-se a fi taramul de „bastina” a acestei rase deosebite, recunoscuta pe plan mondial pentru productia de lapte.

Constitutia acestei rase este una zvelta, culoarea lor este in general alba. Au un cap mic, gratios, cu un gat relativ mai lung. In general nici exemplarele masculine cat nici cele feminine nu poseda coarne. Corpul este de asemenea bine proportionat si lung. Membrele sunt dezvoltate bine, insa nu sunt foarte puternice.

Ugerul, asa cum se poate vedea in majoritatea pozelor este mare, de forma para, avand astfel o capacitate mare de a produce laptele. Mameloanele si ele sunt dezvoltate corespunzator.

Au o durata de viata foarte buna, mai exact de circa 15-20 ani. La maturitate ajung la 1 an.

De asemenea, mentionam ca laptele caprei Saanen este bine tolerat de organism. Laptele acestei rase este folosit inclusiv la realizarea unor produse cosmetice.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine