Categorii
Legume si fructe

Cand se culeg gutuile si cum le recunoastem pe cele coapte

Culegerea gutuilor, momentul optim de recoltare, depinde de cativa factori. Este important sa tinem cont de aceste lucruri, deoarece daca rupem varfurile ramurilor cand desprindem fructele, riscam ca pomul sa nu mai rodeasca in urmatorul an.

Iata cateva sfaturi importante:

Cum ne dam seama ca gutuile sunt coapte

Putem stabili daca a sosit momentul de culegere a gutuilor stergand puful de pe coaja fructelor. Daca acesta cade cu usurinta si fructul ni se dezvaluie in culorile sale galben-aurii, atunci putem spune ca fructul a ajuns la maturitate si poate fi cules.

Pe de alta parte, daca puful se desprinde cu dificultate de pe fruct, acesta este un semn ca mai trebuie sa asteptam pana sa culegem gutuile.

Un alt semn care ne indica faptul ca fructele sunt coapte si pot fi culese este si desprinderea lor usoara de pe ramuri. Daca ele se desprind greu, e un semn ca mai au nevoie de timp pentru a se coace.

Cum mentionam si la inceput, aveti grija sa nu rupeti varful ramurile de care sunt prinse fructele, deoarece veti afecta mugurii de rod si riscati ca in urmtorul an pomul sa nu mai poata da fructe.

Cum pastam gutuile dupa recoltare

Daca le vom pastra in locuri racoroase, avem toate sansele ca gutuile sa reziste cateva luni bune. Bineinteles, acest lucru mai difera si in functie de soiul de gutui.

Gutuile se strica atunci cand pulpa acestora devine maronie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.