AcasăCombaterea daunatorilorSulfat de cupru: ce este si in ce doze il folosim la...

Sulfat de cupru: ce este si in ce doze il folosim la pomi

Sulfatul de cupru, sau asa cum i se mai spune piatra vanata, este un praf de culoare albastra (un tip de sare mai exact), ce se foloseste frecvent de catre agricultori la stropirea legumelor, precum si a pomilor fructiferi ori a vitei de vie, impotriva manei.

Il puteti gasi la majoritatea magazinelor de profil. Exista mai multe moduri de preparare a substantei, in diferite concentratii. Sulfatul de cupru se dizolva usor in apa.

Sulfat de cupru utilizare: Putem dizolva in trei tipuri de doze

1. Primul, cel mai puternic, este de 3-5 %, adica 30-50 grame la 10 litri de apa. Se foloseste pentru dezinfectarea, sterilizarea solului sau a incaperilor. De exemplu, la soluri cu daunatori precum gandacul paros.

2. A doua concentratie este cea medie, de 0,3 – 0,5 – 1%, buna pentru stropitul pomilor. Atentie: nu incercati sa faceti stropiri la pomi atunci cand fruza este frageda, nou formata, deoarece vom provoca arsuri, conform canalului de YouTube Sezon Agricol.

Cel mai bine este sa lucram cu sulfatul de cupru primavara devreme, atunci cand frunza nu este inca formata, iar temperatura aerului este mai mare de 5 grade Celsius.

3. A treia doza este de 0,2 – 0,3 (2-3 grame de sulfat de cupru) la 10 litri de apa. Aceasta concentratie se foloseste pentru tratarea semintelor inainte de a le planta in sol (rosii, castraveti, varza etc.). Se dizolva cele 2-3 grame de sulfat de cupru in apa, apoi se pun semintele in aceasta substanta. Le vom tine 3-4 minute, se usuca, apoi le putem planta in sol. A doua intrebuintare a acestei doze este ingrasarea. La legume, cat si la pomi fructiferi, vedem ca varful frunzei incepe sa se usuce, sa se deformeze – uneori este o insuficienta de cupru. Putem astfel sa ajutam pomul cu aceasta concentratie mica.

Citeste si: Udarea pomilor fructiferi dupa plantare: respecta aceste reguli!

Atentie: este important sa luati masuri de securitate atunci cand lucrati cu fungicide, inclusiv cu sulfat de cupru si substantele care il contin (chiar daca este diluat). Ajuns pe piele, el este absorbit de catre organism, de aceea trebuie sa fim atenti. Va recomandam sa folositi un costum si neaparat manusi / ochelari de protectie, cand faceti stropiri de acest fel sau cand preparati substanta.

Putem face stropiri la pomi cu sulfat de cupru si toamna, dupa ce incep sa cada frunzele din pom. Putem combina si cu niste insecticide.

Citeste si: Zeama bordeleza: cum o preparam pentru eficienta maxima

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

7 COMENTARII

  1. La concentratia de 2% se aduga, var si aracet? In ce concentratie si cum se se adauga varul stins. Anul trecut au cazut frunzele ,am ramas fara fructe. Multumesc

    • La concentrația de 2-3%nu sefoloseste var .Soluția respectiva se face pentru a stropi pomii după ce frunzele au văzut,temperatura peste 5 grade (iarna sau primăvara devreme când pomii încă nu au mugurii umflați)

  2. In perioada de repaus vegetativ nu se foloseste varul. Zeama bordeleza(piatra vanata +var) se aplica in perioada vegetatie,varul „taie” din aciditatea solutiei care ar arde plantele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine