AcasăCasa si gradinaDe ce cad fructele la lamai

De ce cad fructele la lamai

De ce cad fructele la lamai? Iata o intrebare des intalnita in randul celor care au citrice si le cresc fie in apartament, fie in gradina. In acest articol ne propunem sa va oferim detalii despre cele mai frecvente cauze care duc la pierderea fructelor la lamai.

De ce cad fructele la lamai: cele mai frecvente cauze

Exista mai multe cauze care pot determina caderea fructelor la lamai. Multe dintre ele se refera la capacitatea noastra de a-i asigura conditiile necesare de dezvoltare (lumina, caldura, umiditate etc.)

Soare, umiditate, temperaturi

Lamaiul are nevoie de circa 5-6 ore cu soare. De asemenea, el temperaturile optime pentru el sunt de 16-18 grade Celsius, in timpul zilei, iar noptea, ci minus 2-3 grade mai mult (in jur de 14 grade Celsius).

Are nevoie de o udare regulata, circulara, daca pamantul la 2-3 cm este uscat. Nu il udati prea mult. Atentie si la temperatura apei: este bine ca aceasta sa fie la temperatura camerei, nu rece.

Apa, totodata, ar trebui sa nu contina clor sau sodiu, pentru ca poate stresa planta, lucru care poate duce inclusiv la caderea frunzelor.

Pamantul

citricele au nevoie de un pamant special, echilibrat. poti cauta in magazin pamant special pt. ele. ghiveciul de lut este preferatul lamaiului: permite schimbul de aer, lutul va absorbi excesul de apa si va preveni putrezirea radacinilor.

Daca tot suntem la capitolul „de ce cad fructele la lamai” precizam ca un alt factor care poate declansa acest lucru este si pozitionarea plantei in dreptul curentilor de aer. Acest lucru trebuie evitat, atat in interior, cat si in exterior.

Atacul daunatorilor

Planta de lamai poate fi atacata de paduchi, pe perioada iernii. Poti intervenii cu apa si alcool sanitar si cu vata, sa stergi frunzele. Apoi poti aplica un tratament cu Actara. Poti repeta acest tratament dupa o saptamana.

De ce cad fructele la lamai? Alte cauze des intalnite

Uscaciunea aerului si a solului, care provoaca evaporarea prin frunze a unei cantitati de apa mai mare decat cea absorbita prin radacini.

Tinerea plantelor in conditii de lumina insuficienta.

Mutarea brusca a plantei de la lumina difuza din camera la o lumina intensa de afara. Asezarea plantelor in timpul verii in bataia directa a soarelui.

Daca ai pus seminte obisnuite in pamant

Daca ai incercat sa pui cateva seminte de lamai in pamant asteptand ca acestea sa se dezvolte, probabil, ai vazut ca planta respectiva nu prea are capacitatea sa fructifice.

Acest lucru se intampla deoarece planta ta nu pe deplin capabila de fructificare, asadar, cel mai bun sfat aici ar fi sa cumperi un lamai gata altoit, gata sa iti ofere fructe.

Cum putem ingriji lamaiul pentru ca fructele, frunzele sa nu ii mai cada?

Plantele se tin pana in primavara in camere fara lumina, la o temperatura de 8-12 grade Celsius.

In aceasta perioada, plantele se uda foarte putin sau nu se uda deloc si nu se ingrasa. La inceputul primaverii plantele se muta in camere luminate, la o temperatura de peste 14 grade Celsius. Dupa ce apar frunzele noi, planta se ingrijeste in mod obisnuit.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine