Daca am discutat intr-un articol anterior despre ce este compostul, merita acum sa ne indreptam atentia catre niste sfaturi importante despre prepararea compostului.
Stim deja ca aceste reprezinta cel mai bun mijloc prin care putem sa valorificam reziduurile organice. Totusi, pentru a avea succes ar trebui sa aplicam urmatoarele reguli:
Prepararea compostului este bine sa aiba loc cat mai aproape de locul in care avem materialul brut (grajd etc.), deoarece ne va diminua costul cu transportul si asa mai departe.
Apoi, o gramada neacoperita pe care vrem sa o stocam nu va avea o inaltime mai mare de 2,5 m. Acest lucru ajuta ca apa de la o ploaie sa se poata elimina rapid.
Gramezile trebuie sa fie intoarse cel putin o data folosind un tractor cu lama frontala. Mai multe intoarceri contribuie la imbunatatirea procesului de compostare, dar ca un impediment conduce la cresterea costurilor.
Este bine ca temperatura din compostare sa nu depaseasca 50 de grade Celsius. Se va aplica apa.
In timpul procesului de compostare au loc importante degajari de dioxid de carbon, vapori de apa si amoniac. Pierderea de amoniac poate sa fie redusa prin cresterea continutului de materiale celulozice sau paie in masa materialelor organice depozitate in gramezi.
Lichidul, care este filtrat de gramada de compost, trebuie sa fie colectat si apoi folosit la umezirea gramezii.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro