Categorii
Apicultura

Apicultor ramas fara albine din cauza stropirilor neanuntate

Apicultorul Mihai Viorel, din comuna Stefan cel Mare, judetul Vaslui, a ramas fara albine dupa ce primarul comunei, care detine un teren cu rapita, a decis sa faca stropiri fara sa anunte crescatorii de albine, asa cum prevede legea.

Apicultorul in cauza a povestit pe Facebook prin ce a trecut. Redam integral mesajul dansului, postat aici:

„Ieri am imbatranit cu 10 ani.Aflandu-ma la pus caturile la stupi am vazut pe dealul din fata stupinei galben de rapita,tractorul si cisterna cu statia de stropire in plina actiune.

La cateva minute, DEZASTRU! Toata albina culegatoare a venit in stupi murind la urdinis sau cazand jos in fata stupului.

Am luat imediat masina si m-am deplasat la fata locului.Proprietarul terenlui este,culmea,primarul comunei Stefan cel Mare care este obligat prin lege sa anunte stropirile fitosanitare.Intrebandu-l de ce nu a facut-o,mi-a replicat ca el nu are timp sa mearga din poarta in poarta sa anunte apicultorii,ca substanta cu care a stropit nu este toxica pentru albine,ca el nu renunta la stropiri de dragul albinelor.

Domnule primar,am intrebat prin sat cate ceva de trecutul dvs.Mi s-a spus ca dupa revolutie ati facut o scoala de tractoristi in orasul unde se spune ca e polul saraciei,Negresti.Sunt sigur ca acolo nu ati invatat ca 20..30 la suta din productia de rapita se datoreaza albinei.Sunt sigur ca pe vremea aceea nu se invata codul bunelor maniere unde spune ca unei persoane necunoscute se adreseaza cu,dumneavoastra.Sau poate aveati ocazia in liceu sa invatati asta.Pe care l-ati facut cu siguranta la fara frecventa.Sau cel mai indicat era sa invatati atunci cand ati facut facultatea impusa candidatilor la functii publce.

Ati distrus munca catorva apicultori prin neglijenta dumneavoastra de a anunta ca se fac stropiri.Nu recunoasteti ca ati gresit neanuntand.Va las mai jos continutul legii si articolul.

Locuitorii comunei va lauda pentru realizarile dumneavoastra.Jos palaria! Trec zilnic prin satele dvs de la sosea si se vede.Sunt comune mult mai sarace care nu au avantajul ca pe raza teritoriului sa aibe ferma si pamanturi in arenda,insu-si seful cel mare de la partid care raspunde de ani de zile de destinele celui mai blamat judet.

Sa fie oare un scop plecarea romanilor din tara lor si acordarea ajutoarelor sociale,pentru ca pamanturile sa ramana nemuncite si apoi luate catre arendare?

Am vizionat pagina de facebook a comunei dvs.Felicit realizarile comunei si consilierul ce va scrie textele!
Succes pe mai departe domnule primar!Succes in alegeri! Recolte bune pe sutele de hectare din arenda.Multi turisti la pensiunea dvs! Pesti multi si fir intins la iazull dumneavoastra!Flori multe si frumoase de-a lungul soselei.Succes firmei Transmir in executarea asfaltarii din satul Maraseni.Felicitari firmei care a castigat licitatia.S-aveti o prietenie lunga cu seful dvs direct.In concluzie,toate bune!”

Legea 383 din 2013 republicata:

Art. 15. – (1) Pentru prevenirea intoxicaţiilor la albine, deţinătorii de suprafeţe agricole şi silvice care efectuează tratamente chimice la culturile agricole şi silvice pe care le deţin sunt obligaţi să anunţe, în scris, consiliile locale cu cel puţin 48 de ore înainte de efectuarea tratamentului, precum şi denumirea produsului folosit.

(2) Consiliile locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie să anunţe, în scris sau telefonic, apicultorii care au vatră de stupină staţionară/permanentă sau temporară/pastorală, cu cel puţin 24 de ore înaintea efectuării de către deţinătorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substanţe chimice, în vederea prevenirii intoxicaţiilor la albine.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.