AcasăCasa si gradinaMulcirea plantatiei de capsun impotriva gerului

Mulcirea plantatiei de capsun impotriva gerului

Mulcirea plantatiei de capsun impotriva gerului este necesara in zonele tarii in care exista ierni aspre, cu vanturi (care spulbera zapada) si in cazul in care capsunii plantati toamna nu si-au dezvoltat suficient rozeta de frunze si radacinile pana la venirea inghetului persistent, fiind astfel expusi procesului de degerare.

Mulcirea consta in acoperirea randurilor de plante cu un strat subtire (5-6 cm) de balegar paios, paie vechi maruntite, rogoz tocat la o lungime de 2-5 cm, frunze compostate etc., la inceputul iernii, dupa ce timp de 2-3 zile se inregistreaza temperaturi sub minus 5 grade Celsius.

La aceste temperaturi, procesele fiziologice ale plantei isi reduc mult intensitatea, stratul de mulci fiind suportat usor. Daca mulciul se aseaza peste plante, inainte de venirea ingheturilor, el poate dauna, mai ales cand este prea gros.

Mulciul este bine asezat cand printre paie se observa partial frunzele de capsun.

Pe langa rolul de protectie contra gerului, mulciul contribuie totodata la retinerea zapezii si imbogateste solul in materie organica.

Intrucat mulcirea necesita mijloace de transport (5-8 tone la hectar) si circa 13 zile – norma pt. incarcatul, descarcatul paielor, precum si pt. greblarea si scoaterea lui din plantatie la inceputul primaverii, ea trebuie aplicata cu discernamant, in functie de experienta locala si alti factori.

In locuri adapostite si in zonele in care stratul de zapada se mentine pe sol in perioada cu geruri mari (ianuarie – februarie) mulcirea plantatiei de capsun nu este necesara.

Citeste si: Intinerirea plantatiei de capsuni: metoda inedita a locuitorilor din Giurgiu

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine