Rasadurile de rosii sunt esentiale pentru obtinerea unor culturi uniforme, de calitate si, cel mai important, sanatoase pentru consumatori. Mai mult decat atat, prin sistemul de productie cu rasaduri putem obtine recolte timpurii, un element foarte important cand vine vorba de tomate.
Pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu rasadurile, merita de precizat ca acestea ne ofera practic o garantie ca planta are capacitatea optima de dezvoltare, intr-un mediu controlat, decat daca samanta ar fi fost pur si simplu semanata in camp. Plantele obtinute din rasad, fireste, se muta in spatiul deschis, dupa circa 1-2 luni de crestere.
Rasaduri rosii: inainte de a incepe – igiena, recipientele folosite
Inainte de a incepe propriu-zis producerea rasadurilor de rosii trebuie sa ne asiguram ca folosim materialele optime si avem un spatiu dezinfectat. Lipsa unei bune igiene va afecta foarte mult dezvoltarea rasadurilor.
Vom spala recipientele pe care le vom folosi si uneltele intr-o apa calda, circa 70 de grade Celsius, in care am adaugat clor in proportie de 1/9. Clatim apoi cat se poate de bine.
Recipientele recomandate pentru obtinerea rasadurilor de rosii sunt cunoscutele compartimente de plastic, pe care le regasim la magazinele de specialitate. Cu toate acestea, daca nu avem asa ceva la dispozitie putem folosi de exemplu si recipiente alternative, precum cutiile de iaurt. Doar sa perforam aceste cutii de iaurt la fund, pentru a permite apei sa se scurga.
De asemenea, se recomanda folosirea exclusiva a substratului sterilizat.
Data optima de producere a rasadurilor
Rosiilor trebuie sa le oferim un confort termic suficient avand in vedere ca ele sunt sensibile la variatiile de temperatura. Pentru o germinare buna solul trebuie sa aiba cel putin 12 grade Celsius (momentul in care vom muta rasadurile in locul final de dezvoltare).
Un sfat deseori mentionat de legumicultorii cu experienta este sa nu ne apucam prea devreme de semanat rasaduri rosii. Acest lucru trebuie sa-l corelam cu momentul in care dorim sa plantam rasaduriile fie in spatiul protejat, fie in camp.
Cum putem calcula data de semanare. In general, dezvoltarea rasadului dureaza circa 50-60 de zile. Pentru tomate, plantarea rasadului in spatiul protejat, neincalzit, se face la finalul lunii martie ori inceputul lui aprilie. Asta inseamna ca din luna februarie putem incepe realizarea rasadurilor. In cazul in care dorim sa infiintam o cultura in camp, rasadurile pot fi facute incepand cu luna martie.
Esalonarea producerii rasadurilor se va face la intervale de circa 10-15 zile, avandu-se in vedere varsta rasadului, respectiv momementul rasaririi, deoarece conditiile de temperatura din timpul semanatului pot fi diferite.
Rasaduri rosii: spatiul in care producem rasadurile
Pentru a nu avea surprize neplacute (dezvoltarea slaba a rasadurilor sau chiar aparitia bolilor), trebuie sa alegem cu grija spatiul de lucru. In primul rand acesta trebuie sa ofere plantelor o temperatura de minim 19-20 de grade Celsius si sa aiba o expunere suficient de mare la soare. In aceasta etapa, de rasad, tomatele au nevoie de multa lumina solara. In cazul in care se asigura o temperatura optima, dar lumina va fi slaba, dezvoltarea rasadului va fi foarte slaba, ducand chiar spre ofilire.
Citeste si: Cele mai gustoase soiuri de rosii: Top realizat de producatori
Un alt sfat al legumicultorilor cu experienta este sa asiguram rasadurilor caldura (temperatura optima ar fi intre 23-24 de grade Celsius) si lumina ziua si noaptea intuneric si racoare (nu frig, mai exact noaptea temperatura poate sa fie undeva la 15-16 grade Celsius, dar nu mai jos de atat).
Dupa finalizarea procesului de germinatie, temperatura interiora poate sa scada la 21-22 grade Celsius.
Substratul si pamantul pe care il folosim la rasaduri
Deseori, ca substrat este utilizat chiar pamantul in care se planteaza. In gospodarii se mai folosesc si cofrajele de oua.
In privinta pamantului pe care il vom folosi la rasadurile de rosii acesta trebuie sa fie dezinfectat. Se recomanda un pamant bogat in nutrienti, de regula realizat prin amestecul a: pamant de gradina, de suprafata a solului, mranita (gunoi de grajd) si compost.
Se mai adauga si nisip de rau. Prin urmare, pentru rasaduri rosii putem utiliza o retata de genul: jumatate mranita, un sfert pamant superficial si un sfert nisip.
Rasaduri rosii: semanarea
Am ajuns la cel mai important moment, si anume semanarea. Chiar daca nu aveti multa experienta, procesul nu este unul complicat. Cel mai important este sa dezinfectati ustensilele si semintele.
Vom umple cu pamant, circa 8 cm, tavile sau recipientele pe care le vom folosi. Semintele le putem apasa in pamant, la aproximativ jumatate de centimetru adancime. Densitatea semintelor poate sa fie de 1 cm intre ele si cam 2 cm intre randuri. Putem de asemenea sa le imprastiem manual. In ambele situatii vom apela si la tehnica repicatului. In cazul in care nu vom repica distantele de semanare vor creste la 8-9 cm.
Pamantul trebuie sa fie usor umed cand semanam. Dupa ce am terminat aceasta operatiune vom acoperi rasadurile de tomate cu o folie de polietilena (de preferat de culoare deschisa). Aceasta are rolul de a pastra o temperatura ridicata la nivelul solului.
Reguli de aur:
- nu semanati prea adanc
- daca semintele utilizate provin din productia proprie trebuie sterilizate
- rasadurile vor avea nevoie de o umiditate de circa 85%
Cand si cum udam rasadurile de rosii
Cel mai bun moment de udare este dimineata, iar apa trebuie sa fie curata si la o temperatura, cat se poate de mult, apropiata solului.
Nevoia de udare este relativ mica la inceputul germinarii, de 1-2 ori pe saptamana si cu 2-3 litri pe metru patrat. Apoi, se ajunge la 8-10 litri pe metru patrat. Udarea trebuie sa se realizeze cu un jet fin, fara sa miste prea mult pamantul si/sau semintele.
Nu uitati ca temperatura optima a substratului pentru germinarea semintelor este undeva la 25 de grade Celsius. In acest caz ideal, semintele ar trebui sa germineze intr-o saptamana. Ulterior, vom micsora temperatura.
De asemenea, rasadurile trebuie aerisite. Zilnic, foaia trebuie data la o parte, pentru a permite circulatia aerului. Apoi, pentru seara o punem inapoi. In caz contrar, daca nu aerisim, riscam dezvoltarea mucegaiului.
Repicarea rasadurilor la rosii
Repicarea inseamna mutarea rasadurilor care au crescut mult prea apropiate unele langa altele. De obicei vom face acest lucru cand plantele au deja formate 1-2 frunze. Repicarea se face in ghivece ori cuburi nutritive. Adancimea la care le vom pune va fi cu 1 cm mai mare decat a fost anterior.
Repicarea nu este o operatiune obligatorie, dar este foarte necesara daca plantele nu au spatiu suficient de dezvoltare (daca am semanat prea des semintele). Cand vom face repicarea. In general la zece zile, cand plantele au 1-2 frunze.
Pamantul in care le punem trebuie de asemenea sa fie unul de calitate, format in general din mranita, un sfert, turba, jumatate, pamant de telina. Sa nu uitam nici de substanele nutritive necesare precum fosforul, azotul si potasiul.
Plantarea rasadului
Dupa ce rasadul de rosii, plantele, au ajuns la o inaltime de 15-16 cm, cam 5 frunze bine dezvoltate (in general dupa 50 zile de la momentul semanatului) putem vorbi de mutarea finala a rasadului in camp sau in spatiul protejat.
Pana la tranzitia finala, se foloseste metoda de calire a rasadurilor, adica mutarea lor intr-un spatiu exterior 3-4 ore, la loc cu umbra in prima zi, apoi si la soare. Aceasta operatiune o putem face cu 1-2 saptamani inainte de mutarea finala. Nu vom face mutarea in camp/gradina daca avem zile cu vant puternic.
De unde poti cumpara rasaduri de rosii
Cei interesati sa cumpere rasaduri rosii se pot interesa si la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura Buzau. In fiecare an, magazinul lor au oferte in acest sens. De exemplu, pretul unui rasad de tomate din soiurile Buzau, Marissa, Carisma sau Siriana F1, este intre 1,00 si 1,50 lei/firul.
Surse selective: Legumicultura, vol. III, Nistor Stan (coordonator), Paradisverde.ro, Agro.Basf.ro, Agrosel
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
F. interesante instructiunile si clare. Multumim ca existati.