Rasa de vaci Charolaise este una dintre cele mai utilizate rase de bovine de carne din Franta. A devenit tot mai cunoscuta si in Romania, crescatorii folosind-o preponderent la reproductia cu alte rase mai slabe calitativ.
Merita spus ca rasa Charolaise este apreciata mai ales pentru calitatile gustative ale carnii.
Greutatea vacilor si taurilor din aceasta rasa
Vacile adulte Charolaise ajung la o greutate medie cuprinsa intre 800 si 1100 de kilograme, in functie de tipul de furajare. In ceea ce priveste taurii acestia au o greutate de circa 1200 – 1600 de kilograme.
Viteii Charolaise, de 7 luni, se bucura si ei de o greutate medie buna, situata intre 280 si 310 kilograme la femele si intre 300 si 350 de kilograme.
In privinta greutatii la sacrificare exemplarele din aceasta rasa au circa 750 de kilograme, avand totodata si un randament ridicat, de aproape 70%.
Adaptabilitatea la conditiile de mediu
Ca orice animal, mutarea dintr-un habitat in altul necesita o perioada de obisnuinta cu noul mediu. La rasa de bovine Charolaise acest lucru se traduce in cateva zile, fiind capabila de asimilarea noului mediu intr-un timp scurt. Animalele au o precocitate medie si, chiar daca sunt masive, au o armonie in constructia musculara.
In sprijinul afirmatiei privind adaptabilitatea rasei sta faptul ca rasa Charolaise este prezent in nu mai putin de 70 de tari de pe intreg mapamondul (din Statele Unite, Mexic, pana in Siberia si Australia), ceea ce o face o rasa deosebit de versatila.

In acest sens, crescatorii o folosesc deseori in programele de ameliorare, astfel ca produsii obtinuti au un grad inalt de profitabilitate fiind adaptati atat conditiilor climatice, cat si obiectivelor comerciale in respectiva ferma. Conform datelor, noii produsi insusesc o buna parte din caracteristici si, in medie, o crestere de 5-10%.
Alte avantaje importante ale rasei de vaci Charolaise
Bovinele sunt recunoscute ca bune mame, docile, ceea ce face ca problemele de sanatate la vitei sa fie la un grad minim.
De asemenea, asimilarea furajelor grosiere (paie, fan) este una ridicata, lucru care se reflecta si la capacitatea de ingrasare. In acest sens, si viteza de dezvoltare musculara este una buna in comparatie cu alte rase.
Daca sunt ingrijite corespunzator, vacile Charolaise pot trai pana la 10-11 ani. Calitatea carcasei este una superioara din punct de vedere al gustului, mirosului si a fragezimii. De exemplu, grasimea este de circa 10-14% fata de alte rase de bovine unde gradul de grasime poate trece de 20%.
Citeste si: Ferma vaci de lapte, o afacere profitabila pentru doi soti din Giurgiu
O valoare medie de ingrasare pentru vacile Charolaise este de 190 de grame pe zi (profitul mediu cotidian) în grame /zi.
Fatarile la rasa de vaci Charolaise
Datorita programelor de selectie, vacile din aceasta rasa au capatat o capacitate deosebita pentru a avea nasteri usoare intr-un procent de peste 90%. Este un animal docil, astfel crescatorul nu va intampina probleme majore in privinta fatarilor.
Intervalul intre fatari este cuprins intre 350 si 375 de zile (din octombrie pana in primavara), iar fatarile gemelare pot aparea in circa 5% din cazuri.

Ce spun crescatorii care cresc aceste vaci
Crescatorii care doresc sa creasca rasa Charolaise ar fi bine sa beneficieze de o suprafata buna de pasune, deoarece animalele au nevoie de miscare si de iarba verde, spune crescatorul de vaci Charolaise, Emilian Popa.
De asemenea, crescatorul subliniaza ca este important ca monta sa se faca cat mai mult natural, iar in alimentatia vacilor sa fie introdusa sarea cu microelemente. In acest mod fatarile sunt mai usoare, fara riscuri de nasteri premature.
In privinta preturilor, acestea pornesc de la 1.200 de euro si pot ajunge pana la 2.000 de euro pentru o vitica. Pentru exemplarele adulte pretul se dubleaza.
Rasa Charolais ramane cea mai utilizata rasa de bovine din lume si, mai ales, din Europa. In tara natala, adica in Franta, numarul exemplarelor de rasa pura (vaci) este de aproape doua milioane.
Citeste si: Bruna elvetiana, rasa de vaci cu productii bune si adaptabilitate mare