AcasăLegume si fructePaduchele negru al ciresului: combaterea in sistem ecologic

Paduchele negru al ciresului: combaterea in sistem ecologic

Un daunator foarte periculos care poate sa apara la cires este paduchele negru, denumit stiintific Myzus cerasi.

S-a observat ca sistemele anti-ploaie sau anti-insecte, care diminueaza lumina solara, insa si nivelul de aer, pot crea conditii favorabile de dezvoltare a unor populatii de afide.

Pomii infestati au fructe de calibra mai mic cu aspect compromis din cauza stratului negricios, numit boala pustulelor de funingine. Aceasta este produsa de ciupercile care se dezvolta pe „roua de miere”, eliminata de afide.

In sistem ecologic, puteti combate paduchele negru al ciresului prin:

Utilizarea de kaolin (2% sau 32 kg/ha) toamna pentru a reduce imigrarea afidelor inaripate de la gazda secundara, inapoi la cires.

Pulverizati imediat ce primele afide inaripate sunt gasite pe frunzele de cires. Aplicati in conditii climaterice uscate, de preferinta in doua reprize. Reinnoiti acoperirea de protectie atunci cand stratul alb de pe frunze s-a spalat din cauza ploii (7-12 zile) pana cand toate frunzele au cazut.

Aplicarea uleiului de parafină (3,5% sau 56 l/ha) iarna, inainte de inmugurire. Aplicati cand fondatoarele incep sa eclozeze (43-61 zile) la un prag de peste 3 grade Celsius, de obicei la sfarsitul lunii februarie/martie.

Ar putea sa te intereseze si articolul: Care sunt ramurile de rod ale ciresului si visinului

Tratati in conditii uscate si insorite, de preferinta in doua reprize cu jumatate din concentratie (1,75%) pana la punctul de umezire completa a pomilor si lasati stratul de ulei de parafina sa se usuce intre ambele reprize. Efectul aplicarii uleiului de parafina dureaza cateva zile. Cel mai bine este sa verificati eficacitatea la cinci pana la sapte zile dupa aplicare, potrivit Agrobiznes.md.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine