AcasăLegume si fructeCare sunt ramurile de rod ale ciresului si visinului

Care sunt ramurile de rod ale ciresului si visinului

Pentru a avea succes la taierile de intretinere si fructificare, este important sa cunoastem ramurile de rod ale ciresului si visinului – doi pomi fructiferi foarte iubiti la noi.

Ramuri de rod in Jevenire

Pintenul este o ramura scurta de cativa milimetri, cu un singur mugure vegetativ, situat in varf. Pintenul se intalneste destul de rar, mai ales la pomii tineri.

El provine dintr-un mugure vegetativ axilar, sau in unele cazuri provine dintr-un buchet de mai multianual, in penultimul an de viata proprie, adica atunci cand ramura buchet imbatraneste si nu se mai formeaza muguri floriferi, ci numai unul in varf, urmand ca in scurt timp sa se usuce.

ramuri rodire cires, visin
Ramuri rodire cires, visin

Ramuri de rod propriu-zise

Ramura buchet sau buchetul de mai neramnificat apare dintr-un mugure axilar vegetativ. In primul an de viata are o lungime de circa 1-3 cm, poarta un singur mugure vegetativ cu pozitie terminala si 4-7 muguri axilari floriferi, asezati in spirala.

In primavara urmatoare, din mugurele terminal apare un lastar scurt, cu o rozeta de frunze, iar din mugurele florifer apar cate 2-3 flori, care leaga fructe. Dupa rodire, portinea care a purtat mugurii floriferi si rodul ramane lipsita de vegetatie, se degarniseste.

Neavand muguri vegetativi axilari care sa dea lastari, buchetul de mai nu se ramifica, ci se alungeste de la an la an, cu cate 1-3 cm.

De asemenea, an de an portiunea care a rodit ramane lipsita de vegetatie. Dupa 7-8 ani, cresterea anuala abia atinge cativa milimetri, nu mai formeaza nici un mugure florifer, capatand aspectul unui pinten inelat, care are atatea inele si portiune degarnisite cati ani de rod a avut.

In anul urmator se usuca. In unele cazuri foarte rare buchetele de mai pot atinge varsta de 12 – 14 ani.

Citeste si: In cat timp rodeste ciresul

Ramura mijlocie neramnificata ia nastere tot dintr-un mugure vegetativ cu pozitie laterala. Are lungimea de 10-30 cm, uneori chiar mai mult, si grosimea 4-5 mm. Mugurele terminal este vegetativ, iar cei axilari sunt de obicei floriferi, cu exceptia celor din varf. Spre baza, de regula, are doar muguri floriferi, asezati foarte des.

Ramura mijlocie evolueaza astfel: in primavara urmatoare formarii, din mugurele terminal apare un lastar, care va atinge o lungime de 10-30 cm si care formeaza o noua ramura mijlocie: din mugurii floriferi apar cate 2-3 flori, care vor da fructe, dupa recoltarea carora ramura mijlocie ramane lipsita de vegetatie de-a lungul ei, avand doar in varf un lastar care sa-i asigure prelungirea.

Daca spre varf a avut insa si 2-3 muguri vegetativi, din acestia se formeaza buchete de mai. Si intr-un caz si in celalalt, jumatatea bazala a ramurii mijlocii se degarniseste.

Ramura lunga ia nastere din mugurii terminali si prelungeste ramurile de schelet – de aceea i se mai spune ramura de prelungire. Dupa intrarea pe rod, ciresul si visinul rodesc si pe aceasta ramura.

Ramura pleata se intalneste in mod curent la visin. La cires nu se intalneste decat in mod exceptional si doar la anumite soiuri (Ramon olivia). Ramura pleata este foarte subtire si lunga de circa 15-60 cm.

De obicei are un singur mugure vegetativ, si anume cel terminal; restul mugurilor sunt toti floriferi, asezati cate unul la nod. Singurul punct de crestere al ramurii este in varf. In al doilea an, aceasta ramura formeaza cate 2-3 flori din fiecare mugure florifer.

Ramurile de rod ale ciresului sunt mai viguroase, au culoarea mai deschisa, mugurii mai mari si, in general, mai alungiti, asezati solitar.

Ciresul se poate inmulti din samburi?

Sursa informatii: Pomii fructiferi, Adrian Chira, Lenuta Chira, Fl. Mateescu

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine