AcasăApiculturaDe ce se zahariseste mierea: 4 metode pentru a o preveni

De ce se zahariseste mierea: 4 metode pentru a o preveni

De ce se zahariseste mierea este o intrebare deseori intalnita atat din partea consumatorilor, cat si din partea apicultorilor.

Inainte de a detalia acest subiect este bine sa intelegem ce este mai exact procesul de zaharisire/ cristalizare pentru mierea de albine.

Ce este zaharisirea mierii

In primul rand, granularea sau zaharisirea mierii este in stransa legatura de raportul dintre cele doua zaharuri majoritare din miere, respectiv glucoza si fructuoza.

Cu cat procentul de fructoza este mai mare fata de cel de glucoza, cu atat mierea se zahariseste mai tarziu.

De exemplu, la mierea de salcam, procentul de fructoza este cu 50% mai mare decat cel al glucozei, astfel acest sortiment de miere are capacitatea sa ramana in stare lichida aproape 1-2 ani.

Explicatia specialistilor asupra procesului de cristalizare este urmatorul:

„Mierea este un amestec de solutii; in ea solutia de glucoza este suprasaturata. La un moment dat glucoza se separa din solutie sub forma de cristale”, potrivit Muzatti.

Un alt factor care contribuie la cristalizarea mierii: raportul de zaharoza inca netransformata, dupa prelucrarea ei de catre albine. Inca un factor: prezenta in miere a substantelor nezaharoase intr-o mai mica sau mare masura, precum si de procentul de apa ce-l contine.

Totodata, si temperatura joaca un rol esential in acest context. La mierea de mana, mai exista alte doua zaharuri care determina sau nu procesul de zaharisire: melezitaza si dextrinele.

De ce se zahariseste mierea: cum sa prevenim acest proces

Apicultorul, pentru a preveni zaharisirea mierii, care subliniem este un proces natural, are la dispozitie cateva metode.

Incalzirea mierii dizolva cristalele initiale embrionare; ele nu mai pot activa, prin urmare se va intarzia mult mai mult aceasta cristalizare;

Folosirea de acizi grasi se aplica in modul urmator: se amesteca cu miere abia extrasa o solutie de 3% acid izobutiric sau acid sorbic (substanta care se extrage din scorusul de munte).

Oricare din aceste solutii pastreaza mierea in stare lichida timp de un an, daca mierea este tinuta la o temperatura de 15 grade Celsius, deci la temperatura camerei.

Acizii sunt inofensivi si se folosesc deseori in industria alimentara. Se amesteca foarte bine cu mierea lichida.

Citeste si: Mierea de mana: producerea si folosirea ei in hrana albinelor

Roscovele au in alcatuirea lor o substanta dulce, care daca este data in hrana albinelor in mici proportii, face ca mierea extrasa sa nu mai cristalizeze.

Inghetarea brusca a mierii cu anumite aparate, la -45 grade Celsius, este o metoda foarte rapida. Mierea tratata in acest mod este sticloasa si nu mai cristalizeaza deloc daca este tinuta la rece.

Inghetarea mierii se face progresiv si nu brusc.

Mierea de rapita granuleaza cel mai repede, urmata de cea ce trifoi. Valoarea mierei nu scade insa prin zaharisire. Intr-un fel, o miere granulata este o garantie de puritate. In mod obisnuit, niciun sortiment de miere nu ramane absolut lichid; dupa 7-8 luni de la extractie mai toate granuleaza.

Pentru consum se taie din blocul inghetat, cu un fierastrau, se tine in camera calda pentru a se dezgheta.

Precizam ca tehnicile prezentate au ca scop indrumarea apicultorului incepator si nu reprezinta un sprijin in dezvoltarea unor metode ilicite de a prezenta sau comercializa mierea.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine