Din peste 1.300 de probe verificate, peste 40% dintre legume aveau urme de substante periculoase. Cifra este dubla fata de anul trecut.
Specialistii fitosanitari au desfasurat o analiza la peste 1.300 de probe din legumele din Romania. Conform acestora, cele mai periculoase legume (in care s-au regasit frecvent urme de pesticide) sunt salata, rosiile si mararul, conform Digi24.
Analiza a fost desfasurata de Autoritatea Nationala Fitosanitara, pe baza probelor luate din bazinele legumicole din sudul tarii.
Pentru cei care reusesc sa cultive pe propriul teren cateva legume pentru consumul propriu, acestia m-ai au o sansa, insa pentru cei care locuiesc exclusiv la oras procurarea de alimente sanatoase devine din ce in ce mai dificila.
Am putea crede ca cel putin o parte din legumele si fructele de la supermarketuri sunt mai bine controlate, insa e greu de crezut atat vreme cat importam din tari indepartate precum Egipt (cartofii) si exemplele pot continua.
Medicul Radu Tincu recomanda ca fructele si legumele sa fie spalate foarte bine, timp de cateva minute, inainte sa fie consumate.
„Utilizarea pesticidelor peste limită poate să determine apariţia unor forme de cancer hematologic, cum ar fi leucemiile, limfoamele, anumite cancere digestive. Toate aceste elemente sunt cauzate de efectul cumulativ pe care îl au pesticidele, pentru că noi ne expunem în mod repetat la mai multe substanţe chimice, pe termen lung„, explica Radu Tincu.
De unde reusiti sa va cumparati legume cat mai curate?
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro