AcasăStiati caPlamadeala de urzica, reteta de ingrasamant pentru plante

Plamadeala de urzica, reteta de ingrasamant pentru plante

Plamadeala de urzica este un fertilizant natural pe care il puteti utiliza in gradina dumneavoastra, in special pentru legume, cat si pentru pomi fructiferi.

Totusi, cand il administram este important sa ferim florile. Daca vom pulveriza pe plante concentratia recomandata este de 5% (dilutie cu apa 1:20) sau pe sol umed, in concentratie de 10% (dilutie 1:10).

Are valoare de ingrasamant complex, cu macro si micro elemente fiind folosit cu prioritate la plantele mari consumatoare de hrana.

Efectul ingrasarii poate fi constatat vizual, dupa cateva zile (accelereaza cresterea, frunzele se coloreaza in verde deschis). Actiunea fortifianta se explica prin continutul ridicat de fier, calciu si vitamine, conform Indrumarului de practici traditionale si ecologice in legumicultura.

Iata o reteta pe care o puteti utiliza:

Un kilogram de urzica propaspata maruntita sau 200 grame de planta uscata maruntita la 10 litri de apa, lasata la fermentat timp de 4 zile.

Se recolteaza urzica la inceputul infloririi, se marunteste, se introduce intr-un recipient (pana la umplere), se preseaza, dupa care se umple recipientul cu apa, amestecandu-se de 2 ori pe zi.

Citeste si: Macerat de urzica: De ce ar trebui sa-l folosim in gradina

Pentru a evita mirosul neplacut se poate adauga bentonita sau carbonat de calciu in aceasta plamadeala de urzica. In momentul cand incepe sa formeze spuma (apare dupa 3-5 zile si dispare dupa 10-14 zile), dupa ce in prealabil se filtreaza, este gata de folosire.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine