In randurile care urmeaza vreau sa fac cunoscuta o metoda mai putin obisnuita de inmultire a cartofilor: metoda inmultirii cu ajutorul tuberculilor de cartofi.
Pregatirile butasilor anterior plantarii
Inainte de plantare, avem in vedere sa alegem lastari anuali, de aproximativ 23 cm, cu o grosime nu mai mare de cea a unui creion, pe care ii vom curata atent de frunze si spini.
Este de preferat ca lastarul sa fie complet curatat de frunze pentru a nu permite umezelii sa se elimine prin acestea. Este foarte important sa taiem lastarul in partea de jos, la un unghi de 45 grade, la aproximativ 3 mm de ultimul mugure, conform canalului de YouTube Alexandra Vanessa.
Foarfeca ar trebuie sa fie sterila, iar taietura sa fie cat mai fina, astfel incat butasul sa nu se zdrobeasca. La pasul urmator, se masoara 23 cm, iar in partea de sus a lastarului se taie de asemenea lastarul sub un mugure.
Plantarea propriu-zisa
Pentru plantare se aleg tuberculi de cartofi cat mai fermi, in care se fac niste orificii de maxim 1-1,5 cm cu ajutorul unei surubelnite. In aceste orificii se introduc butasii cu partera taiata in unghi de 45 grade.
Umiditatea si nutrientii pe care acesti cartofi le-o vor conferi lastarilor vor stimula o radacinare cat mai rapida.
Tuberculii vor fi ulterior asezati in gropi sapate in locuri umbroase pe toata durata zilei si acoperiti cu pamant fin astfel incat sa existe un contact cat mai intim intre tuberculi si sol.
La final se face o udare abundenta de jur imprejur.
Citeste si: Cenusa de lemn, un fertilizant util si ieftin pentru sol
Cum sa pui nucile la incoltit, ca sa le sadesti in primavara