AcasăCulturi bioCele mai importante lucrari de ingrijire in gradina

Cele mai importante lucrari de ingrijire in gradina

Pentru a avea o gradina de legume si fructe sanatoasa, cu roade bogate, lucrarile de ingrijire sunt deosebit de importante. Cu ajutorul lor, vom tine pe cat posibil bolile si daunatorii la departare, pentru a nu fi fortati sa utilizam astfel metode chimice de combatere.

Raritul

Plantele care sunt in plus se smulg eliminandu-se cele care sunt mai putin viguroase, astfel ca in cultura sa ramana distante uniforme intre plante. Lucrarea se face cand apar primele frunze adevarate pe plante, numai in cuturile provenite din semanatul direct in camp al semintelor si in care plantele sunt prea dese.

Protejarea culturilor impotriva brumelor

Este necesara numai in cazul culturilor cu plante sensibile la frig, pe care le distruge bruma. Se efectueaza prin producerea perdelelor de fum, udarea culturilor (inainte) si prin aspersiune (dupa caderea brumei), acoperirea plantelor cu pelicule din material plastic (adaposturi de tip tunel).

Palisarea

Se aplica in culturile cu plante care nu-si mentin singure tulpina in pozitie verticala si consta in instalarea sistemelor de sustinere (araci sau spalieri) si legarea plantelor de ele.

La cultura de tomate timpurii, dupa 15-20 zile de la plantare se instaleaza spalierul de 0,55 – 0,6 m inaltime, cu o sarma de diametru de 2,5 mm.

Cârnitul

Consta in indepartarea varfului central vegetativ, in cazul rasadurilor de castraveti, dupa aparitia a 2-4 frunze adevarate, cu scopul de a provoca aparitia unor ramnificatii laterale.

In cazul culturilor de camp, scopul este de a sista cresterea vegetativa si a grabi cresterea si maturarea fructelor in vederea recoltarii lor cat mai timpurii. Tomatele timpurii se carnesc la 1-2 frunze deasupra inflorescentei a 4-a.

Copilitul

Consta in indepartarea copililor (lastari care cresc la subsuoara frunzelor) si se aplica la culturile de tomate si patlagele vinete, cu scopul de a obtine produse mai timpurii sau de o calitate mai buna.

La cultura de tomate timpurii copilitul se executa ori de cate ori este nevoie si cand copilii au cel mult 5 cm lungime, conducand plantele numai cu tulpina principala. La culturile de vara-toamna se lasa pe fiecare planta 1-3 copili preflorali.

Citeste si:

De ce florile de tomate avorteaza: cele mai frecvente cauze

Ce plantam langa usturoi: plante ajutatoare si daunatoare

De ce sunt amari castravetii: cum apare amareala acestora

Cum se copilesc castravetii – sfaturi practice

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine