AcasăCasa si gradinaCenusa de lemn, un fertilizant util si ieftin pentru sol

Cenusa de lemn, un fertilizant util si ieftin pentru sol

Cenusa de lemn poate fi un fertilizant bun si ieftin pentru solul din gradina dumneavoastra, indiferent daca aveti legume sau arbusti fructiferi. Atunci cand este folosita corect, are capacitatea sa modifice usor pH-ul solului, prin reducerea aciditatii.

Cenusa rezultata in urma arderii lemnului poate sa fie adaugata la amestecul pentru compost sau poate fi incorporata separat in sol, pentru imbogatirea acestuia cu minerale, conform canalului de YouTube AgroTV Moldova.

Se recomanda mai ales pentru plantele care au nevoie de un sol usor alcalin. Cu toate acestea, se recomanda sa testati fertilizarea cu cenusa pe o parte din gradina / legume, apoi sa extindeti, in cazul unor rezultate bune, la intreaga gradina.

Cele mai multe legume prefera un pH de 6,5, iar adaosul de cenusa in exces poate creste pH-ul peste 7. Cenusa de lemn are si minerale foarte importante pentru dezvoltarea plantelor precum potasiu, fosfor, calciu (si mai putin fier, magneziu si sulf).

Cand sa incorporam cenusa in sol

Cel mai bun moment pentru a pune cenusa in pamantul din gradina este toamna tarziu, atunci cand plantele nu mai sunt in stare activa. Cenusa poate sa fie amestecata in sol utilizand o grebla.

Concentratia ideala este de 50-70 grame pe metru patrat.

Legumele radacinoase, alaturi de cele cultivate pentru frunzele verzi sunt ajutate cel mai mult de cenusa in sol. Nu folositi cenusa in zonele in care urmeaza sa cultivati cartofi sau mure, in primavara urmatoare.

Bineinteles, cenusa utilizata trebuie sa fie cat mai curata, adica sa nu se fi folosit substante chimice la arderea ei si nici alte resturi menajere sau din alte materiale.

Recomandare:

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine